Fatsia verzorging (Vingerplant)

De Fatsia staat in Nederland ook wel bekend als de Vingerplant. Het is een groenblijvende plant die ook in de tuin zou kunnen staan, let hierbij er wel op dat de Fatsia niet vorstgevoelig is. Deze kamerplant heeft een exotische uitstraling door zijn massieve bladeren. De Fatsia komt van oorsprong uit Oost-Azië en komt hier in diverse soorten voor, zo zijn er helder groene varianten maar ook bonte exemplaren.

Fatsia verzorging
 1. Fatsia japonica
  € 39,00 incl. BTW
  Fatsia japonica Vingerplant
  65 cm 31 cm
 2. Fatsia japonica
  € 15,00 incl. BTW
  Fatsia japonica Vingerplant
  70 cm 19 cm

Fatsia water geven

De Fatsia is een kamerplant waarbij de grond altijd licht vochtig dient te zijn. Voorkom hierbij echter dat de plant met zijn voeten in het water staat, dit verhoogt de kans op wortelrot en ongedierte. De Fatsia kent een natuurlijke rustperiode in de wintermaanden, wees in deze maanden hierdoor ook spaarzaam met water geven.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de plantenbak staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 4 weken water geven.

Sproeien

De Fatsia is een kamerplant welke een periodieke sproeibeurt waardeert. Ook dit dient te worden teruggebracht in frequentie in de winterperiode. Het sproeien is niet alleen goed voor de gezondheid van de plant maar verwijdert ook stof van de bladeren.

Licht en warmte

De Fatsia is een kamerplant die ook in de tuin kan staan, pas wel op afhankelijk van de gebruikte kweekmethode is de plant al dan niet winterhard. De Fatsia is een plant die gevoelig is voor temperatuurwisselingen, denk hierbij aan een warme voorjaarsdag en een koude nacht. In dit geval zal de plant het niet lang volhouden. De hieronder genoemde temperaturen zijn voor de kamerplant-variant.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 3 ℃

Fatsia verpotten

Je kan de Fatsia het beste direct na aanschaf of in het voorjaar verpotten. De lente heeft hierbij de voorkeur aangezien de plant in deze periode makkelijker beschadigde wortels kan herstellen.

Plaats de Fatsia in een plantenbak die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale kamerplanten potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, hier zal water in stilstaan en gaan rotten, dit kan vervolgens doortrekken in de wortels.

Een grotere pot stimuleert de ontwikkeling van de kamerplant, verhoogd de gezondheid en creëert een grotere waterbuffer voor de plant.

Fatsia voeden

De Fatsia groeit van nature snel, hierdoor is de noodzaak van het toedienen van extra voeding laag. Bij kamerplanten is het altijd schadelijk wanneer er te veel voeding wordt gegeven.

Fatsia onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine bladranden is bij de Fatsia een teken van te veel water. Wanneer het blad aan de onderzijde van de plant gaat hangen is dit een natuurlijk proces van afstoting. Deze bladeren kan je het beste wegknippen.

Snoeien

Om een Vingerplant mooi vol te houden kan deze deze plant het beste in de lente flink worden teruggesnoeid waarna de plant weer zal uitlopen.

Vermeerderen

De Fatsia is lastig te vermeerderen. Je kan proberen een tak af te snijden en dit in het water te hangen, de stek zal waterwortels aanmaken waarna je de plant na verloop van tijd in de volle grond kan overzetten. Indien het vermeerderen succesvol is zal het stekje snel groeien, echter niet in de vorm van de moederplant maar in de vorm van een kerstboom.

De bloemen van de Fatsia

De Fatsia komt binnen niet tot bloei, deze exemplaren komen enkel als buitenplant tot bloei.

Giftig

De Fatsia is giftig.

Ziektes

Van nature is de Fatsia een plant die geregeld last heeft van ongedierte, ziektes of plagen. Vaak is het lastig te zeggen waar de plant dit ongedierte heeft opgedaan. Tocht en een bosrijke omgeving zijn vaak oorzaken van diverse soorten luis.

Soorten

Bij 123planten bieden wij o.a. de volgende bekende soorten van de Fatsia (Vingerplant) aan in ons assortiment:

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie