Chlorophytum verzorging

De Chlorophytum komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuid-Afrika. Deze kamerplant worden ook wel graslelie of spinnenplant genoemd. De laatste naam is gemakkelijk af te leiden van de stekjes die groeien bij deze kamerplant, deze bungelen als spinnen uit de moederplant. De chlorophytum is een makkelijke plant. Lees hieronder meer over de verzorging van de graslelie.

Meer informatie over de verzorging van de Chlorophytum lees je op deze pagina.

Chlorophytum verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Half schaduw
Sterk luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Chlorophytum verzorging
Planten van deze familie
Chlorophytum ocean
Chlorophytum Ocean Stekje
10 cm 5 cm
€ 400 incl. BTW
Kokodama chlorophytum comosum
Graslelie (Chlorophytum Ocean) Graslelie
20 cm 15 cm
€ 1500 incl. BTW
Chlorophytum bonnie hangplant 1
Chlorophytum Bonnie Graslelie
35 cm 17 cm
€ 1400 incl. BTW
Chlorophytum-graslelie
Chlorophytum Atlantic Graslelie
25 cm 12 cm
€ 500 incl. BTW
Chlorophytum
Chlorophytum comosum Variegatum Stekje
12 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW
Chlorophytum bonnie kamerplant
Chlorophytum bonnie Graslelie
50 cm 20 cm
€ 3000 incl. BTW
Chlorophytum hangplant 1
Chlorophytum laxum Graslelie
30 cm 17 cm
€ 1500 incl. BTW

De Chlorophytum komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuid-Afrika. Deze kamerplant worden ook wel graslelie of spinnenplant genoemd. De laatste naam is gemakkelijk af te leiden van de stekjes die groeien bij deze kamerplant, deze bungelen als spinnen uit de moederplant. De chlorophytum is een makkelijke plant. Lees hieronder meer over de verzorging van de graslelie.

Meer informatie over de verzorging van de Chlorophytum lees je op deze pagina.

Chlorophytum water geven

Chlorophytum water geven

De Chlorophytum slaat wat water op in zakjes in de wortels. Wanneer ze dus even droog staan kunnen ze daar op teren. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water geven per keer, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken. Steek een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe huiskamerplant is het verstandig dit regelmatig te doen. Na enkele keren water geven, leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw kamerplant water verbruikt.

De graslelie heeft ongeveer 2 keer per week water nodig. Maar hij heeft weinig moeite met wat meer of minder water. Maar de hoeveelheid water is ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen twee dagen droog, geef dan de volgende keer iets meer water. Is de grond na vijf dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, veranderd de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per 2 weken water te geven.

Sproeien

Van nature groeit de Chlorophytum in een vochtige en warme omgeving. Sproei de binnenplant daarom regelmatig met water, het liefst minimaal 1 keer per week.

Licht en warmte

Plaats de Chlorophytum op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Vermijdt daarom een locatie voor het raam op het zuiden. Direct zonlicht van de avond- of ochtendzon zal de kamerplant stimuleren nieuw blad aan te maken. Te veel zonlicht van de middagzon zal leiden tot bruine randen op de bladeren.

Je kunt aan de bladeren zien of de plant te veel of te weinig licht krijgt. Bruine vlekken op de bladeren betekent te veel licht. Wanneer er een witte kleur op de bladeren ontstaat betekent dat juist te weinig licht.

Minimale temperatuur:

's Nachts: 2

Overdag: 18

Chlorophytum licht en warmte

Chlorophytum verpotten

Chlorophytum verpotten

De Chlorophytum groeit relatief snel. Hierdoor is het slim om hem elk jaar te verpotten. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Anders verbruikt de plant te snel al het beschikbare water wat is opgenomen door de grond. Gebruik hierbij een plantenbak met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige en gebruik universele potgrond. Je kan het beste de Chlorophytum in de lente of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen.

Voeden van de Chlorophytum

Geef de Chlorophytum in de lente en zomer extra voeding, bemest tot twee keer per maand. Hiervoor kun je vloeibare plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter raden we aan de graslelie geen extra voeding te geven. Lees voor de juiste dosering de verpakking. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, dit kan de kamerplant namelijk schaden.

Voeding stimuleert het aanmaken van nieuwe bladeren. Daarnaast behoudt de plant hierdoor zijn vitaliteit.

Chloropytum onderhouden

Chlorophytum onderhouden snoeien

Verkleurde bladeren

Gele bladeren is waarschijnlijk een teken van teveel meststof. In dit geval kun je de Chlorophytum dan verpotten in een neutralere potgrond. Wanneer de bladeren bleker worden dan krijgt de plant niet voldoende licht.

Wanneer de Chlorophytum bruine punten krijgt, kan de luchtvochtigheid in de ruimte te laag zijn. Dan kun je de bruine puntjes weghalen en de plant even besproeien met een plantenspuit. Ook kunnen bruine uiteinde komen door direct zonlicht. Zet daarom je Chlorophytum nooit in direct zonlicht. Wanneer er namelijk lichtbruine vlekken ontstaan bestaat er een kans dat het blad is verbrand. Deze bladeren kun je het best verwijderen door de stengels zo laag mogelijk af te knippen.

Snoeien

De Chlorophytum hoeft niet gesnoeid te worden. Lelijk geworden blad en bruine randen kunnen uit de plant worden geknipt. Ook is er een optie om de kamerplant te scheuren wanneer je hem te vol vindt. Zo dun je hem uit en heb je meerdere planten. 

Chlorophytum stekken

Je kunt de Chlorophytum stekken. Uit deze kamerplant groeien stengels waar bloemen uit komen. Deze stengels worden uitgeworpen door de graslelie en kunnen wel een meter lang worden. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid komen er kleine planten aan, deze worden ook wel is spinnetjes genoemd en wortelen opnieuw. 

Bloeit de Chlorophytum?

De Chlorophytum heeft voldoende energie nodig om bloemen te maken. De bloemetjes verschijnen in het voorjaar of in de zomer. Heeft je plant een heel seizoen niet gebloeid? Dan kun je proberen een lichter plekje voor je plant te zoeken en één keer per maand een beetje plantenvoeding te geven tijdens het groeiseizoen

Giftig

De Chlorophytum is niet giftig.

Ziektes

De Chlorophytum kan last krijgen van spint of luis of ander ongedierte als de plant in de tocht staat. Als de plant last heeft van ongedierte, raden we aan om eerst met een krachtige waterstraal zoveel mogelijk ongedierte van de plant af te spuiten. Als dit niet werkt, kan je het ongedierte bestrijden met biologische- of chemische ongediertebestrijding.

Bloeit de Chlorophytum
Ga direct naar