Begonia verzorging

De Begonia is een mooie bloeiende kamerplant die van oorsprong voorkomt in vochtige warme en bosrijke gebieden. Hij blijft klein van formaat maar is groots in kleur. Begonia's hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan de driehoekige verdikking onder de bloemen waar zich het vruchtbeginsel bevindt. Het is een makkelijke kamerplant die op een lichte standplaats dient te worden geplaatst. Houdt hiernaast de grond licht vochtig en je hebt lang plezier van jouw Begonia.

begonia verzorging

Begonia water geven

De grond rondom een Begonia of Bladbegonia dient ten alle tijden vochtig te zijn. Let op dat er onderop de plantenbak geen laagje water staat, de zogenaamde natte voeten. Water dat zich buiten bereik van de wortels bevindt kan gaan rotten, deze rot kan vervolgens doortrekken in de plant en deze wortelrot bezorgen.

Sproeien

Wij raden het af om een Begonia te sproeien. Aangezien de plant op een zonnige plek staat kunnen de waterdruppels op de bloemen en bladeren werken als een vergrootglas en verbranding veroorzaken.

Licht en warmte

Plaats de Begonia op een zonnig plekje in de huiskamer.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
's Nachts: 15 ℃

Begonia verpotten

Verpotten van een Begonia kan je het beste doen direct na de aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn ontwikkeling en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal vijftien procent groter dan de originele plantenbak. Verpot de Begonia met universele potgrond.

Begonia bemesten

Bijvoeden van een Begonia is noodzakelijk om zijn sierwaarde te behouden, gebruik hiervoor Pokon groene kamerplanten voeding. Wij raden aan de dosering aan de achterzijde van de verpakking te halveren voor een optimaal effect.

Begonia onderhouden

Verkleurde Bladeren

Mochten de bladeren van de Begonia bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van teveel water.

Snoeien

De Begonia hoeft niet gesnoeid te worden. Wel raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde. Tevens kan de Begonia zijn energie hierna gerichten inzetten op de levende onderdelen.

Vermeerderen

De Begonia is een kamerplant die makkelijk te stekken en te kruisen is. Hierdoor zijn er ontelbare soorten.

De bloemen van de Begonia

De Begonia is onder te verdelen in twee categorieën, de bloem variant en de blad variant. De bladvariant komt in de huiskamer niet snel tot bloei. De bloem Begonia is verkrijgbaar in diverse kleuren zoals; rood, roze, geel, wit, oranje, zalm en paars.

Giftig

Het sap van de Begonia is giftig.

Ziektes

De Begonia is gevoelig voor meeldauw, indien je dit signaleert op je plant adviseren wij dit direct chemisch te bestrijden.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie