Begonia verzorging

De Begonia is een mooie kamerplant die van oorsprong voorkomt in vochtige warme en bosrijke gebieden. Hij blijft klein van formaat maar is groots in kleur. Begonia's hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan de driehoekige verdikking onder de bloemen waar zich het vruchtbeginsel bevindt. Hou de grond licht vochtig en je hebt lang plezier van jouw Begonia.

Momenteel zijn de bladbegonia's helemaal hip. De sterk variërende bladpatronen zijn gewild. Wil jij ook zo'n hippe kamerplant, lees hieronder hoe je deze het beste kan verzorgen. Deze informatie is enkel voor binnen Begonia's.

begonia verzorging

Begonia water geven

De grond rondom een bloeiende Begonia of Bladbegonia dient ten alle tijden vochtig te zijn. Voel regelmatig aan de grond om te controleren of jouw Begonia niet aan het uitdrogen is. Let op dat er onderin de plantenbak geen laagje water komt, de zogenaamde natte voeten. Dit water gaat op den duur rotten en kan de plant infecteren. Zorg er daarom dat overtollig water kan weglopen of dat je pas opnieuw water geeft als het water onderin de pot is verbruikt. 

Sproeien

Het zachte blad van een Begonia kan relatief veel water verdampen. Sproei daarom ongeveer 1x per week het blad. 

Licht en warmte

Plaats een bladbegonia op een locatie met halfschaduw. Vermijd daarom de felle middagzon, maar geef de plant wel voldoende indirect licht. Een locatie voor een raam op het noorden is daarom ideaal. Staat jouw raam op het zuiden? Plaats de bladbegonia dan enkele meters van het raam.

Een bloeiende Begonia wenst meer licht. Voor de vorming van bloemen heeft deze kamerplant meer (direct) zonlicht nodig. 

Minimale temperatuur

Overdag: 18℃
's Nachts: 14 ℃

Begonia verpotten

Verpotten van een Begonia kan je het beste doen direct na de aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn ontwikkeling en zullen  de wortels sneller groeien. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal twintig procent groter dan de originele plantenbak. Verpot de Begonia met universele potgrond.

Een grotere plantenbak met meer verse aarde ziet er niet alleen mooier uit, het maakt de verzorging ook makkelijker. Er is immers meer grond aanwezig dat vocht kan vasthouden.

Begonia bemesten

Bijvoeden van een Begonia is noodzakelijk om zijn sierwaarde te behouden, gebruik hiervoor Pokon groene kamerplanten voeding voor bladbegonia's of Pokon voor bloeiende kamerplanten voor bloeiende Begonia's. 

Wanneer een bloeiende Begonia zijn bloemen gaat vormen is voeding extra belangrijk. Het maken van bloemen kost de kamerplant namelijk veel energie. Maar overdrijf het niet, teveel voeding is namelijk schadelijk.

 

Begonia onderhouden

Verkleurde Bladeren

Mochten de bladeren van de Begonia bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van teveel water.

Snoeien

De Begonia hoeft niet gesnoeid te worden. De plant kan namelijk niet veel groter worden. Wel raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde. Tevens kan de Begonia zijn energie hierna gerichten inzetten op de levende onderdelen.

Vermeerderen

De Begonia is een kamerplant die makkelijk te stekken en te kruisen is. Hierdoor zijn er ontelbare soorten. Vele soorten zijn zelfs te vermeerderen door middel van een blad met een steeltje in de grond te steken. Zorg voor een vochtige omgeving, anders is het blad niet in staat om optijd wortels te maken voor de vochtopname. 

De bloemen van de Begonia

De Begonia is onder te verdelen in twee categorieën, de bloem en blad variant. De bladvariant kan ook bloemen krijgen, deze zijn echter minder opvallend. Je kan het beste deze bloemen verwijderen zodat de bladbegonia meer energie overhoud voor zijn bladeren.

De bloeiende Begonia is verkrijgbaar in diverse kleuren zoals; rood, roze, geel, wit, oranje, zalm en paars.

Giftig

Het sap van de Begonia is giftig. Vermijd dat kinderen en huisdieren het blad kunnen innemen. Ook kan het sap van de plant irriteren wanneer het in aanraking komt met een wondje of erg droge handen.

Ziektes

De Begonia is gevoelig voor meeldauw, indien je dit signaleert op je plant adviseren wij dit direct te bestrijden. 

 

Soorten

De Begoniafamilie kent velen soorten. Er zijn velen soorten voor buiten en voor binnen. 123planten verkoopt enkel Begonia's voor binnen, voornamelijk bladbegonia's. Bijvoorbeeld de Begonia Rex, die ook wel bladbegonia wordt genoemd, en de Begonia maculata, die bekend staat als de Forelbegonia of Stippenbegonia. 

Begonia Rex

Begonia Rex 

De Begonia Rex staat bekend als de bladbegonia. Het woord "rex" is vertaald uit het latijns "koning". Deze begonia's hebben verschillende bladmotieven in verschillende kleuren. Klik hieronder voor het huidige aanbod. 

Begonia Rex

Begonia Maculata

Begonia Maculata 

De Begonia Maculata wordt ook wel Forelbegonia, Stippenbegonia of Polka-dot begonia genoemd. Deze plant typeert zich door de witte stippen op de bovenkant van het blad en de paars/rode onderkant van het blad. 

Begonia Maculata

Begonia Tamaya

Begonia Tamaya

De Begonia Tamaya lijkt een beetje op de Begonia Maculata. Beide soorten hebben namelijk witte stippen op de bovenkant van het blad. De Begonia Tamaya en de Begonia Maculata worden beiden stippenbegonia genoemd. Het verschil zit hem in de grootte van de stippen, de onderkant van het blad, de opbouw van de begonia en dat een Begonia Tamaya roze bloemen kan bevatten. 

Begonia Masoniana

Begonia Masoniana

De Begonia Masoniana wordt ook wel de ijzeren kruisbegonia genoemd. Dit komt door het bladmotief. Deze Begonia komt oorspronkelijk uit gebieden in Zuid-China en Noord-Korea. Ondanks de plant lijkt op de Begonia Rex is de plant toch een ander soort uit de begonia familie. 

 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten