Araucaria verzorging

De Araucaria stamt af van de eeuwenoude plant de ''Araucarioxylon arizonicum''. Deze voorouder van de Slangenden, zoals de Araucaria beter bekend staat, komt uit het Trias tijdperk zo'n 60 miljoen jaar geleden. De Araucaria behoort tot de naaldboom familie en groeit oorspronkelijk in Zuid-Brazilie en Chili. De bijnaam voor deze kamerplant, de Slangenden, komt door zijn opvallende vorm.

Araucaria verzorging
  1. Araucaria cunninghamii
    € 409,00 incl. BTW

Araucaria water geven

De Araucaria slaat een gedeelte van het water op in zijn stam. Hierdoor heeft deze kamerplant weinig water nodig. Geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt. Hierbij zal het opvallen dat dit in de winter langer duurt, geef daarom minder vaak water in de winterperiode. Enkele weken van droogte is in de winter geen enkel probleem.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals licht en warmte. Bij het watergeven mag de grond de volgende dag niet drijfnat aanvoelen.

In het begin is het raadzaam regelmatig met een vinger in de grond te controleren hoe snel deze opdroogt. Al snel leer je hoe vaak en hoe veel water de plant nodig heeft. Wacht bij twijfel met water geven, deze plant staat liever iets te droog dan te nat.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Hoe minder de watermeter beweegt, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de plantenbak staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voor de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per zes weken water geven.

Sproeien

Voor de Araucaria is sproeien niet noodzakelijk, wel helpt dit het reeds verzamelde stof van het blad te verwijderen. Wanneer je de kamerplant vaak sproeit, verminder dan de watergift, de plant neemt namelijk ook water op uit een sproeibeurt.

Licht en warmte

De Araucaria verlangt zonlicht zonder direct brandend zonlicht. Plaats deze kamerplant zo'n twee tot drie meter voor een raam op het westen of vier meter voor een raam op het zuiden. Eventueel kan de Araucaria ook voor een raam op het noorden, echter is dit minder gunstig voor de ontwikkeling van de plant. Wanneer deze kamerplant te donker staat zal deze geen vers blad aanmaken, hiernaast groeit de Araucaria van nature langzaam.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 7 ℃

Araucaria verpotten

Je kan de Araucaria het beste direct na aanschaf of in het voorjaar verpotten. De lente heeft hierbij de voorkeur, aangezien de plant in deze periode makkelijker beschadigde wortels kan herstellen.

Plaats de Araucaria in een plantenbak die minimaal twintig procent breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale kamerplanten potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, hier zal water in stilstaan en gaan rotten, dit kan vervolgens doortrekken in de wortels.

Een grotere pot stimuleert de ontwikkeling van de kamerplant, verbetert de gezondheid en creëert een grotere waterbuffer voor de plant.

Araucaria bemesten

De Araucaria groeit van nature langzaam, hierdoor is de noodzaak van het toedienen van extra voeding laag. Bij kamerplanten voeding is het altijd schadelijk wanneer er te veel wordt gegeven.

Araucaria onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine bladranden is bij de Araucaria een teken van te veel water. Wanneer het blad van de Araucaria een grijze gloed krijgt is dit een teken dat de plant op een natuurlijke manier zijn oude blad afstoot. Mocht jouw Araucaria veel grijs blad hebben, dan kun je dit simpelweg wegknippen. Indien de Araucaria droge en verdorde bladeren krijgt aan bovenzijde van de kroon, kan je de plant meer water geven, de bladeren drogen namelijk uit.

Snoeien

De Araucaria is een kamerplant die gemakkelijk in model te snoeien is vanwege zijn vorm. Bepaalde mensen houden deze kamerplant als Bonsai plant vanwege zijn uitstraling en opbouw.

Vermeerderen

De Araucaria is lastig te vermeerderen. Je kan proberen een tak af te snijden en dit in het water te hangen, de stek zal waterwortels aanmaken waarna je de plant na verloop van tijd in de volle grond kan overzetten. Indien het vermeerderen succesvol is zal het stekje snel groeien. Echter niet in de vorm van de moederplant, maar in de vorm van een kerstboom.

Bloeit de Araucaria?

De Araucaria komt binnen niet tot bloei, deze exemplaren komen enkel als buitenplant tot bloei maar, dienen hiervoor enorme afmetingen te hebben behaald.

Giftig

De Araucaria is niet giftig.

Ziektes

Van nature is de Araucaria een plant die zelden last heeft van ongedierte, ziektes of plagen. Mocht de plant toch last hebben van ongedierte is dit dikwijls wolluis, vaak als gevolg van een te vochtige grond. Bij de bestrijding van wolluis kan je zowel gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen als van chemische middelen tegen ongedierte.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig een aantal verschillende soorten Araucaria planten.

Bekijk ons aanbod Araucaria

Categories: Kamerplanten Encyclopedie