Aralia (Polyscias) verzorging

Aralia, vaak ook Polyscias genoemd, is afkomstig uit de Araliaceae familie waartoe ook de Hedera en Fatsia behoren. Polyscias is grieks voor (Poly)veel (Scias)schaduw, hiermee wordt bedoeld dat de plant veel schaduw biedt. De plant vindt zijn oorsprong in Afrika en Azie en komt veel voor rond de Stille zee. Deze binnenplanten hebben fijne groene of ronde paarse bladeren. Ook de kleinere planten hebben al stevige takken en lijken daarom echte boompjes. De Aralia (Polyscias) is een plant waarbij enige kennis is vereist wat betreft het onderhoud. 

Aralia verzorging
 1. Polyscias Fabian
  € 95,00 incl. BTW
  Polyscias Fabian
  160 cm 34 cm
 2. Polyscias Deleauana
  € 35,00 incl. BTW
  Polyscias Deleauana
  120 cm 27 cm
 3. Polyscias Balfourii
  € 37,00 incl. BTW
  Polyscias Balfourii Polyscias
  100 cm 27 cm
 4. Polyscias Deleauana
  € 30,00 incl. BTW
  Polyscias Deleauana
  100 cm 24 cm
 5. Polyscias Fabian
  € 30,00 incl. BTW
  Polyscias Fabian Polyscias
  90 cm 24 cm

Aralia water geven

De Polyscias dient in de zomer in een vochtige grond te staan, zonder dat deze geheel uitdroogt. Omdat de aarde vochtig dient te blijven is het aan te raden om regelmatig water te geven. Je kunt controleren of de grond nog vochtig is door een vinger in de grond te steken. Bij lagere tempraturen, minder licht en in de winter verbruikt de Polyscias minder water, pas hierop de hoeveelheid water aan. In de winter is het beter als de grond iets uitdroogt voordat de Aralia opnieuw water krijgt.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de omgevingstemperatuur en lichtintensiteit. Het is raadzaam om bij een nieuw aangeschafte plant, of na verplaatsing, te beginnen met kleine hoeveelheden water. Is de grond na vier dagen nog erg nat, geef dan minder water per gietbeurt. Is de grond na twee dagen alweer droog, geef dan meer water. Let erop bij het watergeven van de Polyscias op dat er ten alle tijden wordt voorkomen dat er een laagje water onderin de pot verzamelt, dit veroorzaakt wortelrot en kan de plant schaden.

De Polyscias heeft liever regenwater dan kraanwater. Wanneer de plant een overschot aan kalk ontvangt zal hij kalkresten tonen op de bladeren. 

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter geef je eenmaal per vier weken water.

Sproeien

De Aralia is een kamerplant die een hoge luchtvochtigheid waardeert. Het geregeld sproeien van de Polyscias komt de luchtvochtigheid ten goede en zodoende ook de gezondheid van de kamerplant. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, bestaat er de kans dat de Polyscias gele blaadjes krijg en op den duur laat vallen.

Preventief sproeien is een goede oplossing tegen luis en spint. Tevens verwijdert een goeie sproeibeurt stof van de bladeren. Het verwijderen van stof biedt twee voordelen, allereerst gaat het blad weer stralen. Ten tweede ontvangt een stofvrij blad meer licht, wat de groei zal stimuleren.

Licht en warmte

De Polyscias staat het liefst op een zonnige standplaats met een aantal uren direct zonlicht. Wanneer deze kamerplant te ver van het raam staat is er kans op bladval en stagneert de groei. 

De Polyscias is een plant die niet graag van standplaats verandert, laat de plant even wennen aan een nieuwe locatie. Vooral bij en nieuwe plant is gewenning belangrijk, deze zijn meestal afkomstig uit een lichtere kas. Nadat deze in de relatief donkere woonkamer geplaatst wordt kan er bladval optreden, vooral bij aanschaf in de winter. Plaats de plant daarom bij aanschaf in de winter eerst direct voor het raam en verplaats hem in de lente eventueel naar een locatie verder van het raam. 

De winter is vooral van invloed op deze plant vanwege de kortere dagen en niet de lagere zonkracht. Mocht er vanaf oktober bladval zichtbaar zijn, dan is het raadzaam de plant dichterbij het raam te plaatsen.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃

Aralia verpotten

Verpot de Aralia in de lente of direct na aanschaf. Herhaal dit wanneer de pot te klein wordt. Meestal is eens per twee jaar voldoende. In de lente heeft verpotten de voorkeur, omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats de plant in een pot die minimaal twintig procent breder is dan de kweekpot en gebruik normale universele potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzamelt kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat zodoende rotten. Vulcastrat is een geschikter substraat te aanvulling van potgrond.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Aralia voeden

Bemest de Polyscias alleen in de lente en zomer, absoluut niet in de winter. De Polyscias is dan in rust en groeit niet en verbruikt nauwelijks voedingsstoffen. Gebruik voor de bemesting vloeibare voeding voor groene kamerplanten. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering en geef nooit te veel voeding dit komt de plant niet ten goede.

Aralia onderhouden

Verkleurde bladeren

De Aralia kan een wittige kalk aanslag vormen op het blad, in dit geval kun je het beste regenwater of ontkalkt water gaan gebruiken. Wanneer de Polyscias geel blad krijgt  is dit een teken dat de plant te veel water, of te weinig licht ontvangt. Indien er een groot overschot aan water gegeven wordt, zal de Aralia zijn blad vrijwel geheel afstoten.

Snoeien

Indien de Aralia te hoog wordt of je wenst meer uitlopers, dan is snoeien mogelijk door de stam af te zagen. Dit kan zowel in de lente als in de zomer. Het is raadzaam om vlak voor elke herfst te snoeien, zodat er meer licht de kern van de kamerplant bereikt tijdens de winter. In de lente loopt de Polyscias weer uit.

Vermeerderen

De Polyscias vermeerderen kan door middel van stekken. Gebruik kopstekken van acht tot tien centimeter. Deze zet je in water bij temperaturen van minimaal 23 graden totdat de stek wortels gaat aanmaken. Hierna kan je de stek plaatsen in grond, een combinatie van gelijke (vochtige) delen turf en zand.

De bloemen van de Aralia

De Aralia heeft prachtige bloemen wanneer deze in bloei staat. Helaas komt de plant echter zelden tot bloei in de woonkamer.

Giftig

De Polyscias is niet gifitg. 

Ziektes

De Polyscias is van nature wat gevoelig wat betreft ziektes en plagen. De plant wenst een hogere luchtvochtigheid wat niet gehaald wordt in de woonkamer. Hierdoor is de plant een ideaal doelwit voor spint en blad- en schildluis. Spint kan gemakkelijk worden verwijderd met een krachtige waterstraal, pas hierbij echter op dat je de bladeren niet beschadigd. Luis kan worden bestreden met specifieke bestrijdingsmiddelen zoals Promanal. Gebruik dit bij voorkeur eens per kwartaal preventief. 

Wanneer de plant besmet is gaat deze sterk ruiken, dit is een natuurlijke reactie en dient als afweer tegen ongedierte. 

Soorten

Wereldwijd zijn er ruim viertig soorten Aralia's bekend, hieronder de meest verkochte Polyscias soorten.

aralia ming

Aralia Ming

De Aralia Ming heeft fijn en zacht blad in een helder groene kleur.

Aralia Ming

Aralia Fabian

Aralia Fabian

De Aralia Fabian is de meeste bekende Polyscias soort. Hij heeft diep donkergroene, bijna paarse bladeren in een mooie ronde vorm. Door deze bladvorm zie je de dikke vertakte stam erg goed. 

Aralia Fabian

Aralia Balfouriana

Aralia Balfouriana

De meest exclusieve Aralia soort is de Aralia Balfouriana. Deze Polyscias soort wordt ook wel de bonte Polyscias genoemd vanwege zijn groen met witte blad.

Aralia Balfouriana

Aralia Roble

Aralia Roble

De Aralia Roble is het beste te vergelijken met krulpeterselie, qua bladvorm. Het blad is verdeeld in lagen en vertoond veel gelijkenis met het wel bekende kruid.

Aralia Roble

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie