Aralia (Polyscias) verzorging

Aralia, vaak ook Polyscias genoemd, is afkomstig uit de Araliaceae familie waartoe ook de Hédera, Fátsia en Trevésia behoren. Polyscias is een grieks woord voor (Poly)veel (Scias)schaduw, hiermee wordt bedoeld dat de plant veel schaduw biedt. De plant vindt zijn oorsprong in Afrika en Azie en komt veel voor rond de Stille zee. Deze binnenplanten hebben mooie groene, gele of witte bladeren. De Aralia (Polyscias)is een plant waarbij enige kennis is vereist wat betreft het onderhoud.

Aralia verzorging
 1. Polyscias Fabian
  € 52,00 incl. BTW
  Polyscias Fabian
  140 cm 30 cm
 2. Aralia (polyscias) roble
  € 100,00 incl. BTW
 3. Polyscias Balfourii
  € 10,00 incl. BTW
 4. Polyscias Balfourii
  € 12,00 incl. BTW
 5. Polyscias Fabian
  € 17,00 incl. BTW

Aralia water geven

De Polyscias dient in de zomer in een vochtige grond te staan, zonder dat deze geheel uitdroogt. Omdat de aarde vochtig dient te blijven is het aan te raden om regelmatig water te geven. Je kunt controleren of de grond nog vochtig is door een vinger in de grond te steken. Bij lagere tempraturen, minder licht en in de winter verbruikt de Polyscias minder water, pas hierop de hoeveelheid water aan. In de winter is het beter als de grond iets uitdroogt voordat de Aralia opnieuw water krijgt.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de omgevingstemperatuur en lichtintensiteit. Het is raadzaam om bij een nieuw aangeschafte plant, of na verplaatsing, te beginnen met kleine hoeveelheden water. Is de grond na vier dagen nog erg nat, geef dan minder water per gietbeurt. Is de grond na twee dagen alweer droog, geef dan meer water. Let erop bij het watergeven van de Polyscias op dat er ten alle tijden wordt voorkomen dat er een laagje water onderin de pot verzamelt, dit veroorzaakt wortelrot en kan de plant schaden.

De Polyscias heeft liever regenwater dan kraanwater. Wanneer de plant een overschot aan kalk ontvangt zal hij kalkresten tonen op de bladeren. 

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per vier weken water geven.

Sproeien

De Aralia is een kamerplant die een hoge luchtvochtigheid waardeert. Het geregeld sproeien van de Polyscias komt de luchtvochtigheid ten goede en zodoende ook de plant. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, bestaat er de kans dat de Polyscias bruine randjes krijgt op het blad, dat vervolgens de sierwaarde vermindert. Ook is er kans bij een te droge lucht dat de plant zijn blad laat vallen.

Preventief sproeien is een goede oplossing tegen luis en spint. Tevens verwijdert het stof van de bladeren. Het verwijderen van stof biedt twee voordelen, allereerst oogt het mooier. Ten tweede ontvangt een stofvrij blad meer licht, waardoor de plant meer kleur krijgt.

Licht en warmte

De Polyscias staat het liefst op een plek met halfschaduw, maar heeft wel zonlicht nodig. Let op dat de plant niet de hele dag in direct zonlicht staat. Indien de Polyscias voor een raam op het zuiden komt te staan is het raadzaam drie meter afstand te behouden. Geleidelijk kan de Polyscias dichterbij het raam komen te staan.

De Polyscias is een plant die niet graag van standplaats verandert, laat de plant dus het liefst voor langere tijd op één plek staan. Indien deze kamerplant te donker staat zal deze niet snel vers blad aanmaken.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 15 ℃

Aralia verpotten

Verpot de Aralia in de lente of direct na aanschaf. Herhaal dit wanneer de pot te klein wordt. Meestal is eens per twee jaar  voldoende. In de lente heeft verpotten de voorkeur, omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats de plant in een pot die minimaal twintig procent breder is dan de kweekpot en gebruik normale universele potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzamelt kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat zodoende rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Aralia voeden

Bemest de Polyscias alleen in de lente en zomer, absoluut niet in de winter. De Polyscias is dan in rust en groeit niet dus verbruikt nauwelijks voedingsstoffen. Gebruik voor de bemesting vloeibare voeding voor groene kamerplanten. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Geef nooit te veel voeding dit komt de plant niet ten goede.

Aralia onderhouden

Verkleurde bladeren

De Aralia kan een wittige kalk aanslag vormen op het blad, in dit geval kun je het beste regenwater of ontkalkt water gaan gebruiken. Wanneer de Polyscias bruine randjes vormt op de bladeren is dit een teken dat de plant te veel water ontvangt, verminder in dit geval de watergift. Indien er groot overschot aan water gegeven wordt, zal de Aralia zijn blad vrijwel geheel afstoten.

Snoeien

Indien de Aralia te hoog wordt of je wenst meer uitlopers, dan is snoeien mogelijk door de stam af te zagen. Dit kan zowel in de lente of in de zomer. Het is raadzaam om vlak voor elke herfst te snoeien, zodat er meer licht de kern van de kamerplant bereikt tijdens de winter. In de lente loopt de Polyscias weer uit.

Vermeerderen

De Polyscias vermeerderen kan door middel van stekken. Gebruik kopstekken van acht tot tien centimeter. Deze zet je in de vochtige grond bij temperaturen van 23 graden zodat, de stek wortels gaat aanmaken. Hierbij kun je het beste een combinatie van gelijke (vochtige) delen turf en zand nemen.

De bloemen van de Aralia

De Aralia heeft prachtige bloemen wanneer deze in bloei staat . Helaas komt de plant echter zelden tot bloei in de woonkamer.

Giftig

De Polyscias is niet gifitg. 

Ziektes

De Polyscias is van nature wat gevoelig wat betreft ziektes en plagen. Hij is door zijn hoge gewenste luchtvochtigheid een ideaal doelwit voor blad- en schildluis. Hiernaast is de Polyscias gevoelig voor spint. Spint kan gemakkelijk worden verwijderd met een krachtige waterstraal, pas hierbij echter op dat je de bladeren niet beschadigd. Luis kan worden bestreden met specifieke bestrijdingsmiddelen, dit kan zowel biologisch als chemisch.

Soorten

Wereldwijd zijn er veel soorten Aralia's bekend, hieronder de meest populaire Polyscias soorten.

aralia ming

Aralia Ming

De Aralia Ming is de meest gevulde polyscias. Het heeft dun en wild blad in een helder groene kleur.

Aralia Ming

Aralia Fabian

Aralia Fabian

De Aralia Fabian is de standaard Polyscias waar mensen aan denken. Hij heeft diep donkergroene en bijna zwarte bladeren in een mooie ronde vorm. Door deze bladvorm zie je de gewaarde stam en vertakkingen erg goed. Mede doorhier is dit de meest populaire Aralia.

Aralia Fabian

Aralia Balfouriana

Aralia Balfouriana

De meest exclusieve Aralia soort is de Aralia Balfouriana. Het is voor kwekers enorm lastig om hier hout voor te vinden in het buitenland. Dit Polyscias soort wordt ook wel de bonte fabian genoemd vanwege zijn half bonte blad patroon.

Aralia Balfouriana

Aralia Roble

Aralia Roble

De Aralia Roble is het beste te vergelijken met krulpeterselie, qua bladvorm. Het blad is verdeeld in lagen en vertoond enorm veel gelijkenis met het wel bekende kruid.

Aralia Roble

Categories: Verzorging Tips Kamerplanten Encyclopedie