Anthurium verzorging

De Anthurium is bekend vanwege zijn prachtige bloemen. De Anthurium, ook wel Flamingoplant genoemd, is familie van de Aracea en de aronskelkachtigen. Deze kamerplant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en bestaat wel uit 600 soorten. Het woord Anthurium is afkomstig van Anthos (bloei) en Oura (staart). Deze benaming is te danken aan de bloemen. De anthurium is niet alleen mooi, maar ook makkelijk in onderhoud.

Anthurium verzorging
 1. Anthurium Antingo
  € 37,00 incl. BTW
 2. Anthurium and. sumi
  € 50,00 incl. BTW
 3. Anthurium Antingo
  € 126,00 incl. BTW
 4. Anthurium jungle king
  € 99,00 incl. BTW
 5. Anthurium and. matiz
  € 50,00 incl. BTW

Anthurium water geven

Het is van belang dat de Anthurium altijd in licht vochtige grond staat, zonder dat de wortels permanent in een laagje water staan. In Zuid-Amerika groeit de Anthurium in een vochtige omgeving, hierdoor dient de grond nooit geheel uit te drogen.

Je kunt de Anthurium in de zomer het beste elke week water geven. Probeer de hoeveelheid aan te passen zodat de grond nooit droog staat en er geen watervorming onderin de pot ontstaat. In de winterperiode is het voldoende om eenmaal per twee weken water te geven.

Sproeien

Omdat de Anthurium uit de tropen komt vraagt deze plant om een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor vindt de plant het fijn om af en toe besproeit te worden met water. Doe dit vooral in de winter, wanneer de kachel zorgt voor een lage luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien maakt de kans op nieuwe bloemen groter. Hiernaast helpt het de Anthurium gezond te blijven en behoudt de kamerplant langer zijn sierwaarde, doordat stof wordt verwijderd.

Licht en warmte

Plaats de Anthurium op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht zal leiden tot bruine randen of een gele gloed op de bloemen en bladeren. Te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen.

Wanneer de Anthurium op een standplaats staat met weinig licht zal deze minder snel nieuwe bloemen aanmaken. De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van twee tot drie meter behouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van drie tot vier meter aan te raden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 15 ℃

Anthurium verpotten

Verpot de Anthurium eens per twee jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat in deze periode de plant zich sneller kan herstellen bij eventuele beschadigingen van de wortels. Je kunt de plant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik een plantenbak waarbij de diameter minimaal twintig procent breder is dan de vorige. De Anthurium houdt van een luchte potgrond met een hoog turfgehalte. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat in de plantenbak aanwezig is. Het voordeel hiervan is dat overtollig water weg kan lopen door het drainage gat.

Anthurium voeden

Na zes tot acht weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is dan raadzaam de Anthurium te bemesten. Gebruik hiervoor speciale voeding voor bloeiende planten. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat op de verpakking. Je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de plant doen schaden. Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn. Knopvorming wordt gestimuleerd door de Anthurium niet te bemesten in de winterperiode.

Anthurium onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine bladranden en bladpunten zijn veelal het gevolg van een onjuiste watergift, dit kan zowel door te veel als te weinig water komen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan duidt dit op een teveel aan zonlicht. In dit geval raden wij aan de plant een meter verder van het raam te plaatsen. Indien de bloemen van de Anthurium wel uitkomen maar een groenachtige kleur blijven, is dit een teken van te weinig licht. Plaats in dat geval de plant dichter naar het raam toe.

Snoeien

Knip uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg. Ook oude lelijke bladeren kan je eenvoudig laag bij de grond afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaart en langer zijn sierwaarde behoudt.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door scheuren. Hiernaast is het ook mogelijk de Anthurium te stekken door gebruik te maken van stamstekjes. Bij dit proces worden alle bladstelen verwijderd zonder de ogen in de bladoksels te beschadigen. Plant deze stekjes vervolgens in een mengsel van turf en zand en plaats deze bij een temperatuur van 25°C. Na enkele weken maakt de stam wortels en bladeren aan. Zet de plant hierna in speciale Anthurium grond voor optimale ontwikkeling.

Bloeit de Anthurium?

Anthuriums zijn geliefd vanwege hun bloemen. Deze komen voor in een grote kleurvariatie. Alhoewel deze kamerplant continue in bloei kan staan, duurt de bloeiperiode meestal zo'n drie maanden. Drie maanden later verschijnen er weer nieuwe bloemen.

De bloemen van de Anthurium bestaan uit een fraai gevormde bloemschede met hierin spiraalvormige bloemkolven. De bloemschede komen voor in diverse kleuren.

Giftig

Het jonge blad en de kolven van de Anthuriums zijn giftig. Indien er een deel van deze plant is ingeslikt, neem dan contact op met de huisarts.

Ziektes

De Anthurium is een kamerplant die niet specifiek gevoelig is voor soorten ongedierte. Mocht hij hier toch last van krijgen, raden wij aan dit direct te bestrijden. Dat kan zowel biologisch als chemisch.

Soorten

De Anthurium is bij 123planten regelmatig beschikbaar in de volgende verschillende soorten. Bekijk ze via de onderstaande knop.

Anthurium kamerplanten

Categories: Kamerplanten Encyclopedie