De Anthurium is bekend vanwege zijn prachtige bloemen. De Anthurium, in Nederland ook bekend als de Flamingoplant is familie van de Aracea en de aronskelkachtigen. Deze kamerplant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en bestaat uit ruim 600 soorten. Het woord Anthurium is afkomstig van Anthos (bloei) en Oura (staart). Deze benaming is te danken aan de bloemen.
Het is een van de weinige bloeiende kamerplanten die continue bloemen maakt, het hele jaar door. De Anthurium bloemen zijn er in vele kleuren zoals de bekende soorten rood, wit, roze, maar ook paars, groen en bruin. De anthurium is niet alleen mooi, maar ook makkelijk in onderhoud en daarmee een van de weinige bloeiende kamerplanten die geschikt zijn voor kantoor.
Anthurium water geven
De anthurium verbruikt niet veel water, maar dient wel in continue licht vochtige grond te staan. In de wintermaanden mag de grond af en toe een beetje uitdrogen. In de zomer dient de binnenplant vaker water te krijgen. Een Anthurium die te veel water heeft gekregen krijgt bruine vlekken met een geel randje in het blad, soms aan de randen van het blad. Dit komt door wortelrot en is het gevolg van een constante laag water in de pot. Wanneer een anthurium verder van het raam staat en hierdoor minder water verbruikt, is de kans op rot groter.
Sproeien
Een Anthurium sproeien is niet noodzakelijk, maar omdat de Anthurium uit de tropen komt is een hogere luchtvochtigheid wel gewenst. Doe dit vooral in de winter, wanneer de kachel de lucht droger maakt in de woonkamer. Sproeien vergroot de kans op nieuwe bloemen. Bovendien helpt het de Anthurium gezond te blijven en behoudt de kamerplant langer zijn sierwaarde. Spoel ook af en toe het stof van het blad, hierdoor krijgt het blad een mooie glans en bereikt meer licht de plant.
Licht en warmte
Plaats de Anthurium op een lichte standplaats zonder direct zonlicht voor een optimale bloei. Te veel zonlicht zal leiden tot geel blad. Te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen of helemaal geen bloemen.
De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van één à twee meter behouden. Voor een raam op het zuiden is een grotere afstand mogelijk, mits het raam groot genoeg is en er geen zonnewering aanwezig.
Minimale temperatuur
Overdag: | 16 ℃ |
'S nachts: | 10 ℃ |
Anthurium verpotten
Verpot de Anthurium eens per twee jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat in deze periode de plant zich sneller kan herstellen bij eventuele beschadigingen van de wortels. Je kunt de plant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik een bloempot waarbij de diameter minimaal twintig procent breder is dan de vorige. De Anthurium houdt van een luchtige potgrond met een hoog turfgehalte zoals bijvoorbeeld speciale anthurium grond. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat in de plantenbak aanwezig is. Het voordeel hiervan is dat overtollig water weg kan lopen. Voor eenvoudig onderhoud is een waterdichte pot in combinatie met vulcastrat en een watermeter ideaal.
Anthurium voeden
Na zes tot acht weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is dan raadzaam de Anthurium te bemesten. Gebruik hiervoor speciale voeding voor bloeiende planten. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat. Je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de plant namelijk schaden. Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn. Knopvorming wordt gestimuleerd door de Anthurium niet te bemesten in de winterperiode.
Anthurium onderhouden
Verkleurde bladeren
Bruin gele bladranden en bladpunten zijn veelal het gevolg van een onjuiste watergift, dit kan zowel door te veel als te weinig water komen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan duidt dit op een teveel aan zonlicht. In dit geval raden wij aan de plant een meter verder van het raam te plaatsen. Indien de bloemen van de Anthurium wel uitkomen maar een groenachtige kleur blijven, is dit een teken van te weinig licht. Plaats in dat geval de plant dichterbij het raam.
Snoeien
Knip uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg. Ook oude lelijke bladeren kan je eenvoudig laag bij de grond/basis afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaart en langer zijn sierwaarde behoudt.
Anthurium stekken
De eenvoudigste wijze om een Anthurium te vermeerderen is door deze te stekken. Gebruik hiervoor stamstekjes. Bij dit proces worden alle bladstelen verwijderd zonder de ogen in de bladoksels te beschadigen. Plant deze stekjes rechtop in een mengsel van turf en zand en plaats deze bij een temperatuur van 25°C. Na enkele weken maakt de stam wortels en vervolgens bladeren aan. Zet de plant hierna in speciale Anthurium grond voor optimale ontwikkeling.
Bloeit de Anthurium?
Anthuriums zijn geliefd vanwege hun bloemen. De bloemen van de Anthurium bestaan uit een fraai gevormde bloemschede met hierin spiraalvormige bloemkolven. De bloemschede oftewel schutblad komen voor in diverse kleuren waaronder rood, roze, wit, paars, groen en bruin. Alhoewel deze kamerplant continue in bloei kan staan, duurt de bloeiperiode meestal zo'n drie maanden. Drie maanden later verschijnen er weer nieuwe bloemen.
Giftig
Het jonge blad en de kolven van de Anthuriums zijn licht giftig. Misselijkheid of braken kan het gevolg zijn. Plaats de plant daarom buiten bereik van huisdieren of kinderen. Indien er een deel van deze plant is ingeslikt, neem dan contact op met de huisarts.
Ziektes
De Anthurium is een kamerplant die niet specifiek gevoelig is voor soorten ongedierte. Mocht je toch een beestje zien, dan is het raadzaam zo snel mogelijk te behandelen, bijvoorbeeld met promanal.