Oregano verzorging

Oregano (Origanum vulgare), ofwel Wilde Marjolein, is een vaste plant en wordt ook wel palingkruid genoemd. Oregano stamt af van de lipbloemenfamilie. Oregano wordt veel gebruikt in de keuken. De oregano plant is een gezonde plant vanwege zijn hoge concentratie antioxidanten. Oregano groeit oorspronkelijk in mediterrane gebieden. De plant kan tot 75 cm lang worden. Het is een heerlijk sterke kruid waar je maar weinig van nodig hebt in de keuken. 

Oregano verzorging

Samenvatting
Weinig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Oregano verzorging

Oregano (Origanum vulgare), ofwel Wilde Marjolein, is een vaste plant en wordt ook wel palingkruid genoemd. Oregano stamt af van de lipbloemenfamilie. Oregano wordt veel gebruikt in de keuken. De oregano plant is een gezonde plant vanwege zijn hoge concentratie antioxidanten. Oregano groeit oorspronkelijk in mediterrane gebieden. De plant kan tot 75 cm lang worden. Het is een heerlijk sterke kruid waar je maar weinig van nodig hebt in de keuken. 

Oregano water geven

Oregano water geven

Oregano heeft niet veel water nodig. Maar wanneer oregano (binnen) in een pot staat moet je regelmatig water geven, zeker in de zomer 2 á 3 keer per week. Ook wanneer je oregano net geplant hebt is het belangrijk de eerste weken regelmatig water te geven. Daarna is dit niet meer nodig, alleen bij hele droge en zonnige periodes. 

Licht en warmte

Oregano houdt van veel zon. Zet de wilde marjolein daarom op een plek waar het goed in het zonlicht staat. Oregano is een mediterraan kruid en kan dus wel wat warmte verdragen. 

Bloeitijd

Van juli tot september krijgt oregano wit/ roze bloemetjes.

Winterhard

Oregano is redelijk winterhard. Oregano Wilde Marjolein

Oregano planten

Oregano planten

Plant oregano het liefst buiten in het voorjaar, na de vorst. Oregano houdt van een kalkrijke bodem en de grond moet goed waterdoorlatend zijn. 

Verpotten

Wanneer de wortels uit de pot beginnen te groeien is het tijd om de oregano plant te verpotten. Plant de oregano tuinplant in een grotere pot met vers substraat. Je kunt dit het beste in de lente doen. 

Verplanten 

Wil je oregano gaan verplanten, dan kun je dit het beste in de lente of in de herfstperiode doen. 
 

Voeding voor Oregano

Oregano vraagt niet heel veel voeding. Wanneer de wilde marjolein in de volle grond staat moet je in het vroege voorjaar en vroeg in de zomer extra bij voeden. Gebruik hiervoor een kruidenmest. Wanneer oregano in een pot staat kun je het beste iets vaker bemesten, ongeveer om de acht weken een beetje extra kruidenmest geven is voldoende. 

 
Voeding voor Oregano

Oregano onderhouden

Oregano onderhouden

Oregano vraagt maar weinig onderhoud. Goed om te weten is dat de oregano plant niet te nat mag komen te staan anders ontstaat er al heel snel wortelrot waardoor de wilde marjolein dood gaat. Hieronder vind je een aantal tips voor de verzorging van de oregano plant. 

Snoeien

Na de bloei in de zomer moet je de oregano plant een behoorlijk stuk terug snoeien om zo nieuwe groei te stimuleren.  

Stekken/ stekken

Wil je zelf oregano gaan stekken? Snij een stengeluiteinde van 15 cm hoog af. Doe dit met een snoeischaar. Verwijder alleen de blaadjes en bloemen aan het begin van de stengel van de wilde marjolein, de rest laat je zitten. Doe het stekje in een pot met kalk tuingrond en rivierzand. Plaats het stekje op een plek uit de wind in de schaduw. Geef het stekje regelmatig water. In het voorjaar kun je het stekje uit planten in (eventueel) de volle grond. 

Oregano zaaien/ Oogsten

Vanaf februari kun je oregano al binnen gaan zaaien in een pot. Meng grof zand met potgrond en doe dit mengsel in een pot die goed waterdoorlatend is. Doe de zaadjes in de pot. Bedek de oregano zaden (gebruik tussen de 3 en 5 zaden) met maar een dun laagje grof zand. Geef regelmatig water. Wanneer de zaadjes zijn uitgekomen kun je deze het beste vanaf eind april buiten gaan planten. Wanneer je wilde marjolein buiten wilt gaan zaaien kun je dit het beste vanaf eind april doen.
Je kunt in principe oogsten wanneer je wilt, mits de oregano plant groot genoeg is. Houdt altijd nog een stukje tak over wanneer je de takjes afsnijdt, om zo een nieuwe groei niet af te remmen. Wanneer je oregano geoogst hebt kun je de takjes niet te lang bewaren, het is dus belangrijk deze zo kort mogelijk voor gebruik te oogsten. 

Vorst

Lichte vorst overleefd de oregano plant nog wel maar bij strenge vorst is het goed om de wilde marjolein naar binnen te halen. 

Bloemen van Oregano

De oregano tuinplant krijgt prachtige witte of roze bloemen vanaf juli. Bijen, hommels en vlinders vinden de bloemen van de oregano plant heel aantrekkelijk. 

Giftig

Honden en katten kunnen beter geen oregano binnen krijgen, dit kan invloed hebben op hun maag. Oregano is dus licht giftig voor dieren. 

Ziektes

Oregano kan last krijgen van bladluizen en/of spintmijten. Wanneer je dit aantreft is het verstandig de aangetaste delen te verwijderen. 

Oregano bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Oregano

1. Origanum vulgare

Origanum vulgare, ook wel Wilde Marjolein genoemd, heeft een meer uitgesproken smaak. Wilde Marjolein is zeer vorstgevoelig. 

2. Echte marjolein

Echte Marjolein, Origanum Majorana, heeft een zachte smaak en wordt tot 75 cm hoog. 

3. Origanum laevigatum

Origanum laevigatum staat ook wel bekend als Marjolein of Siermarjolein en is een aromatische vaste plant. De bladeren hebben een lichtroze gloed aan de onderkant.

4. Origanum syriacum

Origanum syriacum, Syrische marjolein, is de meest smaakvolle Oregano. De Syrische marjolein staat graag op een plekje in de zon. 

5. Origanum rotundifolium

Origanum rotundifolium krijgt lange stengels met roze bloemetjes. Deze oregano soort wordt eerder als sier gebruikt dan voor in de keuken. 

6. Origanum dictamnus

De Origanum dictamnus staat graag in de zon en bloeit van juni tot september met mooie roze bloemen.

 

Vraag & Antwoord
Is de oregano plant meerderjarig?

De oregano plant is officieel een meerjarige plant. Maar in Nederland overleeft de plant maar een seizoen. 

Hoe pluk je oregano?

Knip de top uit de tak van de oregano plant en en ris de blaadjes van de stengel.

Ga direct naar