Munt verzorging

Munt, ook wel Mentha spicata genoemd, is een sterk geurend kruid en familie van de lipbloemenfamilie. Munt is een vaste plant en kent diverse eigenschappen. De munt plant wordt veel gebruikt in gerechten maar ook om thee mee te maken. Munt kent verschillende soorten zoals; de chocolade munt plant, zwarte munt, pepermunt plant (Mentha Piperita), groene munt of Marokkaanse munt en de wilde munt plant. Ook kun je munt drogen. Gedroogde munt wordt wel minder vaak gebruikt omdat de blaadjes snel versnipperen en de smaak verminderd. Munt kan wel 50 cm hoog worden en groeit vrij snel. Wanneer je muntblaadjes wilt bewaren kun je deze prima invriezen. Munt vraagt weinig verzorging.     

Munt verzorging

Samenvatting
Weinig
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Munt verzorging

Munt, ook wel Mentha spicata genoemd, is een sterk geurend kruid en familie van de lipbloemenfamilie. Munt is een vaste plant en kent diverse eigenschappen. De munt plant wordt veel gebruikt in gerechten maar ook om thee mee te maken. Munt kent verschillende soorten zoals; de chocolade munt plant, zwarte munt, pepermunt plant (Mentha Piperita), groene munt of Marokkaanse munt en de wilde munt plant. Ook kun je munt drogen. Gedroogde munt wordt wel minder vaak gebruikt omdat de blaadjes snel versnipperen en de smaak verminderd. Munt kan wel 50 cm hoog worden en groeit vrij snel. Wanneer je muntblaadjes wilt bewaren kun je deze prima invriezen. Munt vraagt weinig verzorging.     

Munt water geven

Munt water geven

Wanneer munt in de volle grond staat heeft de kruidenplant weinig water nodig. Houdt de tuinplant wel in de gaten bij droge periodes. Bij droge periodes is het goed om ‘s ochtends óf ‘s avonds een goede scheut water te geven. Wanneer jouw munt plant in een pot staat is het belangrijk dat de grond licht vochtig blijft. 

Licht en warmte

Munt houdt van zon. Zet de kruidenplant daarom op een plek in de zon of halfschaduw. Wanneer de munt plant genoeg zonlicht ontvangt zal de plant een goede smaak en geur ontwikkelen. 

Bloeitijd

Van juni tot september bloeit de munt plant. De kruidenplant krijg witte/ paarsachtige bloemen.

Munt winterhard

Munt is een winterharde plant, maar niet wintergroen. Munt sterft af in de winter en komt in het voorjaar weer op. 

 

Munt Mentha spicata

Munt planten

Munt planten

Munt moet in een voedzame en vochtige bodem staan. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen. Wanneer je niet wilt dat de munt plant overal gaat groeien buiten in de volle grond is het goed om dit af te bakenen. Plant een (bodemloze) pot ongeveer 30 cm diep in de volle grond buiten met hierin de munt plant. Laat een stukje van de bovenkant van de pot uitsteken boven de grond zodat de wortels niet hierover heen kunnen groeien. 
Als je munt in een pot wilt plaatsen is het goed om voor een grote pot te kiezen. Doe wat potgrond in combinatie met compost in de pot en plant hierin de munt plant. 

Verpotten

In principe is het niet nodig om de munt plant te verpotten. Kies wel voor een ruime pot wanneer je munt in een pot wilt laten staan. Munt groeit snel en roekeloos, binnen de kortste keren neemt de tuinplant jouw tuin over wanneer je de ruimte van de plant niet afbakent. 

Verplanten

Munt kun je eventueel verplaatsen van binnen naar buiten wanneer je het tuinplantje liever buiten hebt staan. Maar omdat de plant in de volle grond in rap tempo gaat uitlopen is het goed om de plant af te bakenen in de volle grond. 

Voeding voor Munt

Munt heeft weinig voeding nodig. Belangrijk is dat de tuinplant in voedzame grond staat. Wanneer munt in een pot staat heeft het kruidenplantje vaker extra voeding nodig dan wanneer de plant in de volle grond staat. Geef sowieso in het voorjaar wat extra organische meststof. Bemest de munt plant in pot iets vaker. Je kunt ook wat vloeibare meststof door het gietwater mengen. 

 
Voeding voor Munt

Munt onderhouden

Munt onderhouden

Omdat munt een snel groeiende plant is groeit deze alle kanten op wanneer er geen onderhoud gepleegd wordt aan de tuinplant. Belangrijk is dus om te zorgen dat de plant door middel van een pot nog in het gareel blijft. Ook is het goed om de munt plant regelmatig te snoeien of om te oogsten zodat de tuinplant daarna weer nieuwe blaadjes kan aanmaken. 

Snoeien

Na de bloei in augustus is het goed om de munt plant terug te snoeien, inclusief de bloemen. Doe dit ongeveer ⅓ van de plant. Munt gaat in mum van tijd weer groeien. 

Stekken of vermeerderen

Wanneer je veel blaadjes van de munt plant plukt is het goed om de plant te gaan stekken. Snij ongeveer 9 cm van de top van de munt af. Knip een klein stukje van het bovenste topje af. Snij nu een stukje van de onderkant recht af, net onder 2 blaadjes. Verwijder nu de onderste blaadjes zodat de onderkant van de stek bladvrij is. Zet de stek in een glas met water. belangrijk is dat de bladeren het water niet aanraken. Het glas met de stek kun je nu op een plek zetten waar het indirect zonlicht krijgt. Na ongeveer 14 dagen heeft de stek wortels gekregen en kun je de munt stek planten in de volle grond of in een pot. 

Munt zaaien/ oogsten

Als je zelf munt wilt gaan zaaien kun je dit het beste in de maand maart gaan doen. Gebruik een potje en doe hier wat potgrond in combinatie met grof zand. Leg de zaden van de munt plant in de pot en doe hier een dun laagje van het grondmengsel overheen. De zaden van de munt plant hebben ongeveer twee tot drie weken de tijd nodig om te ontkiemen. Wanneer de wortels onderuit de pot komen kun je de plantjes verplanten naar een grotere pot. Vanaf april kun je de plantjes uitplanten. Wanneer de munt plant bladeren heeft gekregen kun je de bladeren oogsten. Oogst zo vaak als je wilt. Hoe vaker je oogst hoe sneller de plant terug groeit. De beste tijd om te oogsten is vanaf maart tot aan de herfst. 

Vorst

Munt kan wel tegen een beetje vorst. Bij strenge vorst is het goed om de tuinplant op een beschutte plek te zetten of naar binnen te halen. 

Bloemen van Munt

In de zomer krijgt de munt plant prachtige witte/ paarsachtige bloemen. Je kunt de bloemen ook eten of als decoratie gebruiken in een gerecht. 

Giftig

Munt is niet giftig voor de mens maar wel voor honden en katten. 

Ziektes

Munt kan last krijgen van de volgende ziektes; verticillium verwelking, meeldauw en muntroest. Munstroest is een schimmel die oranje kleurt op de bladeren. Bij meeldauw krijgt de plant last van witte vlekken op de bladeren. En bij verticillium verwelking worden de bladeren aangetast door een dikke laag schimmel en gaan de bladeren verwelken, in het ergste geval is de plant niet meer te redden. Bij al deze ziektes geldt; verwijder de aangetaste delen. 

Munt bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Munt

1. Pepermunt

Pepermunt, Mentha ×piperita, is een meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli tot september. De bladeren van de pepermunt plant zijn mintgroen.

2. Watermunt

De Watermunt, Mentha aquatica, is een vaste plant en krijgt roze/ rode bloemen. De Watermunt is een moerasplant. 

3. Marokkaanse munt

De Marokkaanse munt, ook wel Mentha spicata 'Moroccan' genoemd, bloeit van juni tot augustus en wordt veel gebruikt om thee mee te maken. 

4.  Hertsmunt 

De hertsmunt of bosmunt (Mentha longifolia, Mentha sylvestris) is een meerjarige oeverplant. De bloemen kleuren prachtig lichtroze. 

5. Appelmunt

De Appelmunt, Wollige munt of Witte munt genoemd, is een gezonde kruid met een fruitachtige smaak. De Appelmunt is een winterharde en vaste plant. 

6. Polei

De Polei, Mentha pulegium, is een vaste plant en bloeit van juli tot september. De Polei is een moerasplant. 

 

Vraag & Antwoord
Hoe lang kan een munt plant leven?

Bij de juiste verzorging kan de munt plant jarenlang mee gaan. 

Waar is een munt plant goed voor?

Munt heeft een hele goede eigenschap. Het ondersteund je immuunsysteem en biedt bescherming tegen onstekingen. 

Kun je munt binnenshuis plaatsen?

Jazeker, munt kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. 

Houden insecten van munt?

Insecten houden niet van munt. Er worden ook wel munttakjes in een fruitschaal gelegd om vliegen te weren. 

Ga direct naar