Helleborus verzorging

De Helleborus plant wordt ook wel nieskruid genoemd en hij kent zo’n 22 verschillende soorten. Zoals de Niger helleborus, de Argutifolius helleborus, de Foetidus helleborus en de Helleborus orientalis. De Helleborus wordt ook wel kerstroos, het stinkend nieskruid, de lenteroos en de wrangwortel genoemd. De Helleborus is een hele sterke vaste plant. De tuinplant behoort tot de Ranonkelfamilie en heeft een lange bloeiperiode die begint in de winter, rond de kerstperiode. Het nieskruid is een geliefde tuinplant met zijn prachtige bloemen.

Helleborus verzorging

Samenvatting
Regelmatig
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Helleborus verzorging

De Helleborus plant wordt ook wel nieskruid genoemd en hij kent zo’n 22 verschillende soorten. Zoals de Niger helleborus, de Argutifolius helleborus, de Foetidus helleborus en de Helleborus orientalis. De Helleborus wordt ook wel kerstroos, het stinkend nieskruid, de lenteroos en de wrangwortel genoemd. De Helleborus is een hele sterke vaste plant. De tuinplant behoort tot de Ranonkelfamilie en heeft een lange bloeiperiode die begint in de winter, rond de kerstperiode. Het nieskruid is een geliefde tuinplant met zijn prachtige bloemen.

Helleborus water geven

Helleborus water geven

Geef de Helleborus regelmatig water, maar zorg ervoor dat de tuinplant niet te nat staat. Wanneer de Helleborus in de volle grond staat zorg er dan voor dat het water goed weg kan lopen in de grond. Een goede drainage is dus essentieel. Staat de Helleborus in een pot? Belangrijk is dat er onderin de pot gaten zitten zodat het water goed weg kan lopen. 

Licht en warmte

De Helleborus is een schaduwplant. Plaats het nieskruid op een plekje in de halfschaduw. Dit is vooral belangrijk in de zomer. In de winterperiode is het niet erg als de plant in de volle zon staat. Het liefst staat de Helleborus uit de wind. Koude wind vindt deze tuinplant niet heel fijn. 

Bloeiperiode

De bloeitijd van de Helleborus is van december tot aan april. Soms kan het zo zijn dat de Helleborus al iets eerder begint te bloeien. 

Is de Helleborus winterhard?

De Helleborus is winterhard en kan tot -20 graden aan.Kerstroos

Helleborus planten

Helleborus planten

De kerstroos Helleborus houdt van humusrijke grond met kalk. De beste tijd om de Helleborus te planten is eind augustus, begin september. Plant de Helleborus niet dieper dan de pot waarin de plant zit. De grond moet goed doorlatend zijn. Het is belangrijk dat de tuinplant op een beschutte plek in de halfschaduw staat.

Verpotten

De Helleborus kan prima in een pot geplaatst worden. Gebruik wel een grote, diepe pot want de wortels hebben veel ruimte nodig. De Helleborus houdt er niet van verpot te worden. 

Verplaatsen

De Helleborus wordt niet graag verplaatst. Wil je de tuinplant toch verplaatsen dan kun je dit het beste in september doen.

Voeding voor de Helleborus

Welke verzorging heeft de kerstroos nodig qua voeding? Geef de Helleborus in het vroege voorjaar en in het najaar extra voeding. Gebruik hiervoor organische mest zoals koemest. Ook kun je eventueel nog een beetje extra kalk geven. 

 
Voeding voor de Helleborus

Helleborus onderhouden

Helleborus onderhouden

De Helleborus is qua onderhoud heel makkelijk. De Helleborus heeft niet veel nodig qua verzorging. Af en toe een snoeibeurt en wat extra voeding is genoeg. 

Snoeien

Wanneer in januari de bloemknoppen op komen kun je het beste de oude, uitgebloeide bladeren gaan snoeien van de Helleborus. Vaak is er dan al nieuw blad te zien. Verwijder niet alle bladeren in één keer maar verspreid het over een aantal weken. In principe is het niet nodig om de bloemen van de Helleborus af te knippen, maar mochten er wat minder mooie, uitgebloeide bloemen tussen zitten kun je deze eventueel verwijderen. 

Stekken

Het is niet mogelijk de Helleborus te stekken. Wel kun je de tuinplant gaan vermeerderen door middel van scheuren. Scheuren kun je het beste in het voorjaar of in het najaar doen.  Scheuren kan alleen gedaan worden als de plant geen centrale, doorgaande steel of stam heeft. Heeft de Helleborus dit wel dan is scheuren niet mogelijk.

Graaf de bestaande plant op en druk met een (spit)vork verticaal door het midden van de wortelkluit. Plaats een andere vork vlak achter de eerste vork en beweeg de twee vorken voorzichtig uit elkaar. Wrik heel rustig de kluit in tweeën. Wanneer het nieskruid iets kleiner is qua formaat kan je de wortelstok voorzichtig met een mes in tweeën delen. Zet hierna de delen weer in de volle grond. 

Zaaien

Als je de Helleborus gaat zaaien heb je de zaadjes nodig van de Helleborus die je al hebt staan. Eind mei, begin juni kun je de zaadjes gebruiken van de uitgebloeide bloemen. Zaai de helleborus zaadjes direct in de grond of in een pot. Wanneer je de zaadjes in een pot wilt zaaien vul je de pot met potgrond en doe je de zaadjes in met daaroverheen een laagje grond. Zet de pot buiten op een plek in de schaduw. Het zaad gaat zich in de winter ontkiemen. Wanneer de plantjes ontstaan en deze twee volwassen bladeren hebben kunnen ze in april of mei uitgeplant worden. Het kan zo’n 3 jaar duren eer dat de plant gaat bloeien. 

Vorst

De Helleborus kan goed tegen vorst. Bij strenge vorst kan de plant wel slap gaan hangen maar wanneer de vorst voorbij is gaat deze weer omhoog. 

Bloemen van de Helleborus

De bloemen van de Helleborus zijn uitbundig en kleurrijk. De tuinplant kent diverse kleuren bloemen. De bloei duurt lang en begint al vroeg. In tegenstelling tot veel andere plantensoorten bloeit de Helleborus juist in de winter. De Helleborus bloeit met hangende bloemen. Wanneer je de Helleborus koopt rond de kerstperiode kun je de plant ook eerst binnen zetten vanwege zijn sierlijke kerstbloemen, de Kerstroos. Na de feestdagen kun je de plant naar de tuin verplaatsen. 

Giftig

De Helleborus is giftig voor mens en dier. Goed om dus handschoenen te dragen bij het snoeien of verplanten van het nieskruid om huidirritatie te voorkomen. 

Ziektes

De tuinplant is niet heel vatbaar voor ziektes, maar slakken en bladluizen zijn wel dol op de bladeren van de Helleborus. Wanneer de plant hier last van krijgt verwijder dan de aangetaste delen.

Helleborus bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Helleborus

1. Helleborus Niger

De Helleborus Niger is een vaste plant met bloemen die eerst wit zijn van kleur en na verloop van tijd roze kleuren. 

2. Helleborus Orientalis

De Helleborus Orientalis wordt 45 cm hoog en krijgt bloemen in diverse kleuren. De Helleborus Orientalis is een vaste plant.

3. Helleborus Argutifolius

De Helleborus Argutifolius bloeit van januari tot april en krijgt prachtige groenwitte bloemen.

4. Helleborus Foetidus

De Helleborus Foetidus krijgt klokvormige bloemen en is een groenblijvende plant. 

5. Helleborus Sternii

De Helleborus Sternii krijgt roze bloemen en bloeit van februari tot april. Het is een vaste plant.

6. Helleborus Purpurascens

De Helleborus Purpurascens heeft een handvormig blad met rood/paarse bloemen. De Helleborus Purpurascens is een winterharde plant.

 

Vraag & Antwoord
Waarom hangt mijn Helleborus?

Wanneer de Helleborus slap hangt betekend dit dat hij zichzelf beschermt tegen vorst. De bloemen hangen slap maar bevriezen niet. Bij betere weersomstandigheden gaan de bloemen weer omhoog staan. 

Hoe groot wordt een Helleborus?

Een Helleborus plant kan tussen de 30 en 80 cm hoog worden. 

Kan een Helleborus ook binnen staan?

Ja, Helleborus Niger Christmas Carol is een prachtige plant die het goed doet in de kerstperiode. De plant kan prima binnen staan in deze periode. 

Waarom bloeit mijn Helleborus niet?

Wanneer jouw Helleborus niet bloeit kan dit een teken zijn dat de plant te diep geplaatst is in de grond. 

Ga direct naar