Esdoorn verzorging

Een Esdoorn staat bekend om haar gekleurde blad. Een Esdoorn is er in een struikvorm en in een boomvorm. De bladeren van een Esdoorn hebben de vorm van een hand. In de zomer heeft de Esdoorn weer een andere bladkleur dan in de herfstperiode. De herfstperiode is de mooiste tijd van de Esdoorn, de tuinplant krijgt dan prachtige fel rood/ oranje kleuren. De oorspronkelijke naam van de Esdoorn is ‘Acer’. De Acer komt van oorsprong uit China en Japan. Elke Esdoorn groeit op zijn of haar manier. Dit hangt dus echt van de soort af. Sommige Esdoorns zijn meerstammig. De Acer is niet wintergroen, hij verliest dus zijn blad in de winter. 

Esdoorn verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Esdoorn verzorging
Planten van deze familie
Dfb433f4-cc1a-42fa-9278-2e840c9be603
Acer Palmatum 'Taylor' ®
50 cm 19 cm
€ 2100 incl. BTW
655dfaff-c674-43f2-9b07-a8d64f102460
Acer Palmatum 'Orange Lace' ®
40 cm 15 cm
€ 1300 incl. BTW
487bf397-735a-4b40-85c2-52b21ef14486
Acer Palmatum 'Orange Dream'
50 cm 19 cm
€ 2100 incl. BTW
134650ed-26bf-43f0-b962-129b57042f03
Acer Palmatum 'Garnet' extra kwaliteit
50 cm 19 cm
€ 2400 incl. BTW
F1bc7a68-c059-413a-b678-ccb2aeafe8b5
Acer Palmatum 'Orange Lace' ®
50 cm 19 cm
€ 2100 incl. BTW
05aa027e-0763-4468-aa0b-08fc21d6d8d1
Acer Palmatum 'Beni-maiko'
60 cm 19 cm
€ 2100 incl. BTW
9e3c988b-09a8-4f8c-b464-b7c010b1b5fe
Acer Palmatum 'Atropurpureum'
40 cm 15 cm
€ 1300 incl. BTW
6b8ff6db-ad1b-4caa-92c0-7a08444f01c8
Acer palmatum 'Going Green'®
130 cm 34 cm
€ 11600 incl. BTW
Acer palmatum tamukeyama
Acer palmatum 'Tamukeyama'
150 cm 45 cm
€ 25900 incl. BTW
142aa322-abbc-43b8-9be0-4fa039e218e0
Acer Palmatum 'Bi hoo'
85 cm 24 cm
€ 4400 incl. BTW
9987abbb-b435-4b95-953f-536ede9e4fcc
Acer Palmatum 'Little Princess'
160 cm 34 cm
€ 12200 incl. BTW
acer_buitenplant
Acer palmatum 'Shishigashira'
130 cm 40 cm
€ 22200 incl. BTW
Acer palmatum inaba-shidare
Acer palmatum 'Inaba-shidare'
90 cm 40 cm
€ 18500 incl. BTW
Acer palmatum pendulum julian
Acer palmatum 'Pendulum Julian'
120 cm 45 cm
€ 20900 incl. BTW
0237c2fb-783a-48d5-9393-1d478c7a1621
Acer Palmatum 'Dissectum'
80 cm 24 cm
€ 4400 incl. BTW

Een Esdoorn staat bekend om haar gekleurde blad. Een Esdoorn is er in een struikvorm en in een boomvorm. De bladeren van een Esdoorn hebben de vorm van een hand. In de zomer heeft de Esdoorn weer een andere bladkleur dan in de herfstperiode. De herfstperiode is de mooiste tijd van de Esdoorn, de tuinplant krijgt dan prachtige fel rood/ oranje kleuren. De oorspronkelijke naam van de Esdoorn is ‘Acer’. De Acer komt van oorsprong uit China en Japan. Elke Esdoorn groeit op zijn of haar manier. Dit hangt dus echt van de soort af. Sommige Esdoorns zijn meerstammig. De Acer is niet wintergroen, hij verliest dus zijn blad in de winter. 

Esdoorn water geven

Esdoorn water geven

De Acer houdt van water maar geef niet te veel. In de zomermaanden is het belangrijk regelmatig water te geven, maar pas op dat de tuinplant niet onder water komt te staan. Een Acer in pot vraagt vaker om water dan wanneer de plant in de volle grond staat. 

Edoorn standplaats

Een Esdoorn kan zowel in de volle zon staan als in de schaduw. Maar de beste plek is toch halfschaduw. De Acer houdt niet van felle zonnestralen, dit kan de bladeren doen verbranden. Hoe groter en donkerder het blad van de Esdoorn, hoe beter hij tegen zonlicht kan. Een gewone Esdoorn kan goed tegen wind maar niet de Japanse Esdoorn. De Acer staat graag in frisse grond maar kan ook goed op arme grond groeien. Bij arme grond is de tuinplant wel gevoeliger voor ziektes. 

Bloeitijd

De Esdoorn bloeit tussen mei en juni. 

Winterhard

De Esdoorn is goed winterhard. Let er wel op wanneer de Esdoorn in een pot staat dat de kluit niet al te nat is, anders kan deze bevriezen. Edoorn standplaats

Esdoorn planten

Esdoorn planten

Je kunt een Esdoorn het hele jaar door planten, mits het niet vriest. Graaf een gat dat twee keer zo breed is dan de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Meng wat bemeste tuinaarde door de grond en plaats de Acer in het gat, houdt rekening met voldoende afstand tussen andere tuinplanten. 

Verpotten

Een Esdoorn die in een pot staat kun je het beste om de twee tot drie jaar verpotten. Doe dit in het voorjaar, wanneer er nieuwe scheuten komen. Verpot naar een iets grotere pot. Zor krijgt de Acer weer alle ruimte om zich te ontwikkelen. 

Verplanten

Een Esdoorn kun je verplaatsen zolang deze nog niet heel lang geleden geplant is. Je kunt dit het beste in februari - april doen. Maak een ruim gat op de nieuwe plek en meng wat bemeste tuinaarde door de grond. Plaats hierin de Acer. Geef regelmatig water zodat de Acer weer een goede start krijgt. Een oudere Esdoorn verplaatsen wordt afgeraden omdat de wortels erg kwetsbaar zijn en hoogstwaarschijnlijk beschadigd raken. 

Voeding voor de Esdoorn

Welke voeding heeft een Esdoorn nodig? Wanneer je een Esdoorn geplant hebt, hoef je het eerste jaar niet bij te mesten. Geef hierna elk voorjaar een beetje tuinmest, compost of bladaarde.

 
Voeding voor de Esdoorn

Esdoorn onderhouden

Esdoorn zaden zaaien

Een Esdoorn heeft weinig onderhoud nodig. Sommige hoeven zelfs niet eens gesnoeid te worden. De Esdoorn is een makkelijke tuinplant. 

Snoeien

Niet alle Esdoorns hoef je te snoeien. Zo hoef je de Japanse Esdoorn bijvoorbeeld niet per sé te snoeien, deze Esdoorn groeit heel langzaam. Een bolesdoorn kun je beter niet snoeien terwijl je Esdoorn hagen wel moet snoeien. Een Esdoorn snoeien doe je vooral om de vorm van de boom of haag te behouden. Je kunt het beste in juli of augustus gaan snoeien. Een Esdoornhaag je het beste in mei of juni en ook nog eens in september snoeien. Snoei takken boven een zijscheut weg die naar buiten wijzen. 

Stekken of vermeerderen

Wil je de japanse esdoorn gaan stekken? Hier kun je het beste in het voorjaar mee beginnen. Snij een jonge tak (van het vorige jaar) van ongeveer 25 cm af. Verwijder de onderste bladeren. Doop de tak in stekpoeder. Doe de stek in een pot met tuinaarde of meng zelf aarde met wat zand. Plaats het stekje hierin. Geef flink wat water en sluit de pot af door middel van een plastic zak. Zet de pot op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht. Nu is het afwachten. Het kan best een tijd duren eer dat de tuinplant nieuwe bladeren aanmaakt. Zolang de bestaande blaadjes niet gaan hangen gaat het goed. 
Je kunt de Japanse Esdoorn ook gaan afleggen, dit is een makkelijker proces dan stekken. Buig een soepele tak naar de grond en maak een sneetje op de plek waar de tak de grond raakt. Je kunt hier een steen opleggen zodat de tak blijft liggen. Nadat er wortels zijn ontstaan kun je de tak van de moedertak los maken. Afleggen kun je het beste in de herfst of het vroege voorjaar doen. 

Zaaien/ oogsten

Zaaien kun je het beste aan het begin van de winter doen. Wanneer je de zaden van de Japanse Esdoorn gaat zaaien in een pot, moet je eerst de pot vullen met substrat. Geef de grond daarna water en plant hierna de zaden van de Japanse Esdoorn in de grond. Doe hierover heen een dun laagje aarde. Zet de pot buiten in de schaduw. Na twee maanden ongeveer zullen de zaadjes hopelijk gaan ontkiemen. Zorg dat de grond licht vochtig blijft. De wortels moeten goed geworteld zijn voordat de plantjes uitgeplant kunnen worden. 

Vorst

Een Esdoorn kan goed tegen vorst, zeker wanneer deze in de volle grond staat. Staat de Esdoorn in een pot, dan moet je iets voorzichtiger zijn met vorst. Zeker bij een jonge Esdoorn, zo nodig moet deze naar binnen gehaald worden bij strenge vorst. 

Bloemen van de Esdoorn

De Esdoorn krijgt geel/ groene bloemen in de vorm van hangende trosjes. De bloemen zijn klein van formaat en vallen niet erg op. 

Giftig

De Acer is giftig voor paarden maar niet voor mensen. 

Ziektes

De Acer kan last krijgen van de verwelkingsziekte (de takken verwelken), de bloedingsziekte (er komt dan donker gekleurd sap uit de bast) of roetschorsziekte (zwart/bruine vlekken op de bast van de stam en takken) Helaas is er bij deze ziektes weinig aan te doen. 

Esdoorn bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Esdoorns

1. Japanse esdoorn

De japanse esdoorn is een van de bekenste esdoons. Hij krijgt prachtige rood/ oranje bladeren. De esdoorn is goed winterhard.

2. Noorse esdoorn

De Noorse esdoorn bloeit in april met gele rechtopstaande tuilen. De bladeren van deze esdoorn hebben de vorm van een hand. Deze esdoorn wordt ook wel Acer platanoides genoemd. 

3. Acer campestre

De Spaanse aak kan tot zo'n twaalf meter hoog worden. Hij verliest in de winter zijn blad. 

4. Acer rubrum

De Acer rubrum is een middelgrote boom. De Rode esdoorn, zoals deze esdoorn ook genoemd wordt, krijgt prachtig rood blad.

5. Suikeresdoorn

De suikeresdoorn, Acer saccharum, is een middelgrote tot grote boom met een dichte, ovaalronde kroon. Hij staat graag op zonnig plekje of in de halfschaduw. 

6. Acer negundo

De Acer negundo, Californische esdoorn, is een tweehuizige boom. De boom groeit snel en is bladverliezend. 

 

Vraag & Antwoord
Kun je een Esdoorn klein houden?

Jazeker, je hoeft een Esdoorn niet per se te snoeien, maar wil je jouw Esdoorn klein en compact houden dan is het verstandig de tuinplant te snoeien. 

Hoe herken je een ‘gewone Esdoorn’?

De gewone Esdoorn herken je aan zijn grote, handvormige bladeren. 

Waar kan een Esdoorn absoluut niet tegen?

Natte voeten is echt funest voor de Esdoorn. Zorg er dus voor dat het water goed kan weg lopen.

Ga direct naar