Dahlia verzorging

De Dahlia stamt af van de composietenfamilie. ‘Dahlia’ betekent in het grieks ‘bloem’ en komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze vrolijke bloem is een echte liefhebber bij veel mensen. De dahlia is een vaste plant, kent een diversiteit aan kleuren en is een prachtige sier bloem. En omdat de verzorging van de dahlia makkelijk is wordt deze plant vaak gekozen als tuinplant. Je kunt dahlia’s makkelijk in de tuin planten maar ze zijn ook zeker geschikt om in een pot te plaatsen. Dahlia’s kunnen wel 2 meter hoog worden. Ze bloeien lang, tot ver in oktober. 

Dahlia verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Dahlia verzorging

De Dahlia stamt af van de composietenfamilie. ‘Dahlia’ betekent in het grieks ‘bloem’ en komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze vrolijke bloem is een echte liefhebber bij veel mensen. De dahlia is een vaste plant, kent een diversiteit aan kleuren en is een prachtige sier bloem. En omdat de verzorging van de dahlia makkelijk is wordt deze plant vaak gekozen als tuinplant. Je kunt dahlia’s makkelijk in de tuin planten maar ze zijn ook zeker geschikt om in een pot te plaatsen. Dahlia’s kunnen wel 2 meter hoog worden. Ze bloeien lang, tot ver in oktober. 

Dahlia water geven

Dahlia water geven

Dahlia’s verlangen veel water, zeker bij droge periodes. Houdt er dus rekening mee met de verzorging van de dahlia dat deze genoeg water krijgt. Op warme zomerdagen is het goed om dagelijks water te geven. De grotere dahlia’s hebben ook veel water nodig. Zorg er wel voor dat ze niet nat blijven staan, dan kan er namelijk wortelrot ontstaan.  

Licht en warmte

Op welke standplaats staat de dahlia plant het liefste? De dahlia bloeit het beste in volle zon. Een plek met halfschaduw zou ook nog kunnen, maar de dahlia staat het liefste in de zon. 

Wat is de boeitijd van de dahlia

Dahlia’s bloeien vanaf de zomer tot aan de herfst. 

Is de dahlia winterhard?

Helaas zijn dahlia’s niet winterhard. Wil je de dahlia tuinplant behouden, dan kun je het beste de knollen vóór de winter eruit halen. 

 

Dahlia

Dahlia planten

Dahlia planten

Wanneer kun je het beste de dahlia (bollen) planten? Je kunt het beste de dahlia in het voorjaar planten, wanneer er geen nachtvorst meer is. De dahlia wenst qua verzorging wel voedzame en humusrijke grond. Als je dahliabollen gaat planten, maak dan een ruim gat en plant de dahlia knollen niet te diep in de grond, de dahlia plant moet wel de warmte van de zon kunnen voelen. 

Verpotten

Wil je jouw dahlia in een pot planten, gebruik dan een pot met universele potgrond. Maak een kuil voor jouw knol en stop de knol, met steel naar boven, in de pot. Plant de knol niet dieper dan 2 cm en doe hier potgrond overheen, druk de grond niet aan. 

Verplaatsen

Wanneer de eerste vorst aantreed is het verstandig om de dahliaknollen naar binnen te halen. Snoei de de dahlia plant op 15 cm af en haal de plant uit de grond. Schud de grond van de kluit af. Laat de tuinplant een paar dagen drogen en bewaar de dahlia daarna op een donkere en koele, maar tochtvrije, plek. Na de laatste nachtvorst, in het voorjaar, kun je de dahlia weer planten. Tip; doe een label aan de dahlia, zodat je weet welke kleur en soort het is. Verplaats geen bloeiende dahlia’s, deze gaan na het verplaatsen niet meer bloeien. 

Voeding voor de Dahlia

De dahlia kan heel goed zonder extra voeding, mits de grond voldoende voedingsstoffen bevat. Maar qua verzorging is het niet verkeerd om de dahlia zo af toe bij te mesten. Hiervoor kun je het beste meststof gebruiken. Wanneer je dahlia knollen plant is het goed om meteen een beetje extra voeding te geven. Hierdoor krijgt de tuinplant een goede start om te gaan groeien. Wanneer de bladeren wat lichter van kleur worden bij de dahlia plant of wat geler worden, kun je een beetje bijmesten. De dahlia in pot heeft vaker behoefte aan bemesting. Doordat de tuinplant in een pot zit kunnen de voedingsstoffen opraken vanwege de verminderde hoeveelheid grond. 

 
Voeding voor de Dahlia

Dahlia onderhouden

Dahlia onderhouden

Dahlia’s bloeien hard. Wanneer de dahlia een paar weken oud is kun je het beste het bovenste puntje van de stengel afknippen. Door dit te doen zorg je ervoor dat de plant wat compacter en voller wordt. Zorg dat de plant voldoende voedingsstoffen heeft. 

Snoeien

Knip regelmatig de oude bloemen weg. Zo kan de plant alle energie gebruiken voor de nieuwe knoppen. 

Stekken

Wil je dahlia’s gaan stekken? Gebruik hiervoor een diepe pot en vul deze met potgrond. Stop de dahliaknollen in de grond maar niet dieper dan 2 cm. Plaats de pot op een plek waar het licht en warm is en zorg ervoor dat de knollen vochtig blijven. Na zo’n drie weken verschijnen de eerste scheuten met twee bladparen. Vervolgens snij je deze onder het onderste bladpaar af en verwijder je het onderste bladpaar. Hierna zet je jouw stek in een pot met stekgrond, op een warme plek. Houd de stek goed vochtig. Om de stek vochtig te houden kun je deze afdekken met (doorzichtig) plastic. Wanneer de stek groter wordt kun je deze in een grotere pot plaatsen. Pas vanaf mei kun je de stek naar buiten verplaatsen.

Oogsten

Wanneer de dahlia in volle bloei staat is het tijd om te oogsten. Knip de bloemen af bij voorkeur in de ochtend of in de avond. De bloemen zijn dan op hun best. Pluk wel de bloemen die al geopend zijn. Gesloten knoppen komen nauwelijks uit in een vaas. Zet de vaas met geplukte dahlia’s niet in de volle zon om verwelking te voorkomen. 

Vorst

De dahlia kan slecht tegen vorst. Daarom is het verstandig om de dahlia plant naar binnen te halen wanneer de eerste vorst aantreed. 

Bloemen van de Dahlia

Hoe meer je de bloemen snoeit/ knipt, hoe meer dahlia bloemen er weer terug komen. Wanneer de dahlia dus in volle bloei staat, lekker knippen en de bloemen in een vaas zetten. De dahlia is een vrolijke bloem en kent heel veel kleuren zoals de rode dahlia, witte dahlia en gele dahlia.  

Giftig

Is de dahlia giftig voor katten? Ja, de dahlia is giftig voor zowel katten als honden. 

Ziektes

Dahlia’s worden regelmatig aangevallen door oorwormen. De oorwormen eten het blad, de knoppen en de bloemen. Om dit te voorkomen kun je het beste een stok in de grond doen met een op zijn kop hangend, potje daaraan, gevuld met stro. Hier gaan de oorwormen in schuilen, waarna je ze makkelijk kunt uitzetten. Bladvlekkenziekte is ook een veelvoorkomende ziekte bij de dahlia. Dit kenmerkt zich door gekleurde vlekken die op de bladeren van de dahlia verschijnen. Verwijder alle aangetaste bladeren. Ook kan de dahlia plant last krijgen van luis. Zwarte luizen houden van het sap van de stengels van het blad van de jonge dahlia. Om dit op te lossen kun je de toppen van de nieuwe scheuten van de dahlia afknijpen.

Dahlia bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Dahlia planten

1. Dahlia eveline

De Dahlia eveline krijgt prachtige pastelkleurige bloemen en bloeit de gehele zomer door.

2. Dahlia bishop of york

De Dahlia bishop of york krijgt donkergele bloemen. De plant wordt 90 cm hoog. 

3. Dahlia onesta 

De Dahlia onesta staat graag in de zon of halfschaduw. De Dahlia onesta is niet winterhard. 

4. Dahlia mango madness

De Dahlia mango madness geeft exotische bloemen met haar prachtige oranje/roze kleur. De plant bloeit van juli tot aan oktober. 

5. Dahlia lady darlene

De Dahlia lady darlene krijgt gigantisch grote bloemen met een diameter van 26 cm en is winterhard.

Vraag & Antwoord
Hoeveel bloemen komen er uit een dahlia bol?

Er komen oneindig veel bloemen uit één dahlia bol. Hoe meer dahlia bloemen je plukt hoe meer bloemen er voor in de plaats komen. 

Hoe lang staan dahlia's?

Dahlia's staan na het plukken ongeveer een week goed in een vaas. 

Geeft de dahlia plant een geur af?

Nee, dahlia's verspreiden geen geur.

Ga direct naar