Citrus verzorging

Citrusbomen zijn wereldwijd bekend en worden gewaardeerd vanwege hun vruchten. Daarnaast zijn het leuke plantjes om te zien, zeker wanneer er kleurrijke vruchten aan hangen. Een Citrusplant is een tuinplant die lastiger te verzorgen is dan andere planten. Met onderstaande tips is het zeker mogelijk om deze plant goed te verzorgen.

De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de tuinplant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is. De Citrusplant is een plant die veel zonlicht wenst en een niet al te vochtige grond. Zorg er dus altijd voor dat het water goed weg kan lopen. 

Citrus verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Citrus verzorging

Citrusbomen zijn wereldwijd bekend en worden gewaardeerd vanwege hun vruchten. Daarnaast zijn het leuke plantjes om te zien, zeker wanneer er kleurrijke vruchten aan hangen. Een Citrusplant is een tuinplant die lastiger te verzorgen is dan andere planten. Met onderstaande tips is het zeker mogelijk om deze plant goed te verzorgen.

De Citrusboom kan in de zomer buiten worden neergezet, wel raden we aan om de tuinplant in de winter binnen te plaatsen. De citrusboom kan namelijk geen vorst verdragen. Zorg wel dat de overgang van temperatuur niet te groot is, omdat de plant dit namelijk niet gewend is. De Citrusplant is een plant die veel zonlicht wenst en een niet al te vochtige grond. Zorg er dus altijd voor dat het water goed weg kan lopen. 

Citrusboom water geven

Citrus water geven

Hoeveel water moet je de Citroenboom geven? De plant is gewend aan droge periodes afgewisseld met periodes van regen. Zorg er voor dat de grond van de plant dus niet al te vochtig is. Het beste is om je vinger in de grond te stoppen tot ongeveer twee knokkels. Voelt de grond daar droog, dan kan je de plant weer water geven. Let er op dat als de plant vruchten aan het aanmaken is, de plant meer water verbruikt. geef bij droge periode meed water. 

Zorg er ook voor er een goed drainagesysteem aanwezig is in de pot. Dit kan je doen door een gat aan de onderkant van de plantenbak te boren en de onderkant op te vullen met hydrokorrels. Zet als, je de plant in de winter binnen zet, een schotel onder de plantenbak. Geef de plant in de winter minder vaak water. Dus als je de plant bijvoorbeeld eens in de twee weken water geeft, geef je in de winter de plant eens per maand water. Blijf dit wel controleren door middel van de vinger eens in de zoveel tijd in de grond te stoppen.

Sproeien

Het is aan te raden om de Citroenboom om de zoveel tijd een sproeibeurt te geven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de plant beter vruchten aanmaakt en behoud. In de winter kan binnenshuis de lucht droog zijn. Geef de plant in de winter dus een sproeibeurt om de luchtvochtigheid te verhogen. Ook kan de sproeibeurt de sierwaarde verhogen, doordat dit het stof van de bladeren verwijdert.

Licht en warmte

De Citroenboom is een mediterrane plant die van nature in het warme Spanje en Portugal voorkomt. In deze landen ontvangen de citrusbomen gedurende de hele dag zonlicht. Zo zijn de bomen in staat zich goed te ontwikkelen en te groeien. In Nederland, waar de intensiteit van de zon aanzienlijk minder is, heeft de plant meer moeite zich te ontwikkelen.

Hierdoor is het van belang de Citrusboom zoveel mogelijk direct zonlicht te bieden. Plaats de Citrusboom op een standplaats in de volle zon. Hierbij kun je denken aan: voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Probeer hem buiten zoveel mogelijk uit de wind te plaatsen. Zorg er voor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft.

Vooral in de winter is het belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Ook in de zomer is veel direct zonlicht belangrijk. Direct zonlicht zorgt namelijk dat de vruchtontwikkeling kan plaatsvinden. De plant kan slecht tegen vorst, daarom raden we aan de citroenplant in de winter binnen te plaatsen. Zorg er wel voor dat de temperatuurwisseling, van buiten naar binnen, niet te groot is. Dit vindt de plant namelijk ook niet fijn.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 0 ℃

Bloeiperiode

In mei onstaan er witte, stervormige bloemen aan de citrusboom. Hierna krijgt de tuinplant haar vruchten.

Is de zonnebloem winterhard?

De citrusboom is niet winterhard.

Citrus oranje vruchten

Citrusboom verpotten

Citrus verpotten

Verpotten

Wanneer moet je de citroenboom verpotten? Het verpotten van een Citrusboom is noodzakelijk, als de huidige plantenbak te klein wordt. Vaak is de plant dan twee of drie keer zo groot als de plantenbak. Kies hiervoor een plantenbak die ongeveer twintig procent groter is dan de huidige plantenbak, dan heeft de plant voldoende ruimte zich verder te ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de plantenbak niet veel groter is dan deze 20 procent. Meer grond betekent namelijk ook meer vocht dat wordt vastgehouden, en dit kan mogelijk wortelrot veroorzaken.

Als je de citrusplant buiten een plek geeft, raden wij aan om een plantenbak te gebruiken met een goed functionerende waterafvoer. Zorg dat je aan de onderkant van de plantenbak een gat boort. Plaats daarna een flinke laag hydrokorrels op de bodem vul de pot vervolgens met potgrond die veel water doorlaat, zoals bijvoorbeeld cactus potgrond. Als je de plant binnen plaatst (in de winter), kan je de plantenbak het beste op een schotel/lekbak plaatsen.

Verplaatsen

De plant kan slecht tegen vorst, daarom raden we aan de citroenplant in de winter binnen te plaatsen. Zorg er wel voor dat de temperatuurwisseling, van buiten naar binnen, niet te groot is. Dit vindt de plant namelijk ook niet fijn.

Citrusboom bemesten

Wanneer moet je de citroenboom voeding geven? De Citrusplant is een plant die meer voeding nodig heeft. Voornamelijk wanneer de citrusboom vruchten gaat aanmaken is het verstandig bij te voeden. Dit is in het groeiseizoen van maart tot september. Hanteer altijd de aanbevolen hoeveelheid bij het toedienen van voeding, overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel van de plant.

In de winterperiode raden we aan geen voeding te geven aan de plant. Dit omdat de citroenplant dan in ruststand is. Het beste kan je voedsel kopen die specifiek voor citrusplanten bedoeld is.

Citrus gele vruchten

Citrusboom onderhouden

Citrus knippen en snoeien

Verkleurde bladeren

Verkleurende bladeren zijn veelal een teken van teveel water. Indien de bladeren geel-bruin worden is het verstandig de tuinplant minder water te geven. Het kan ook zo zijn dat de plant onderop in de pot zijn water niet kwijt kan, boor in dit geval een afvoergat aan de onderzijde van de plantenbak zodat overtollig water simpelweg kan weglopen.

Snoeien

Het snoeien van de Citrusboom kent een tweetal voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de citrusplant in model snoeit. Hierdoor behoudt de citroenboom zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant. De citrusplant hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Ook kan zonlicht de kern van de kruin bereiken.

Het snoeien van een Citrusboom kan je het beste doen in het voorjaar voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Hierdoor zal de citrusplant, wanneer het groeiseizoen begint, zijn energie stoppen in de takken die niet gesnoeid zijn. Als je de plant later snoeit, kan de plant zich lastiger herstellen.

stekken

De Citrusplant is op drie verschillende manier te vermeerderen. Allereerst is er de stek methode. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, ideaal hierbij is een oudere scheut met een jonge scheut eraan. Vervolgens plaats je deze stek diep in de grond. Alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen. Plaats de stek enkele weken op een warme en lichte plaats waarbij hij goed vochtig wordt gehouden en de eerste wortels zullen zijn gevormd. Hierna kan de stek worden opgepot of geplant.

De tweede methode noemt men afbuigen. Hierbij buig je een tak van de moederplant richting de grond en zorg je dat deze in de grond blijft. Dit kan je doen met een touwtje of een steen. Hierbij is het van belang dat de ondergrond los is, zodat de tak snel en gemakkelijk kan wortelen. Indien er genoeg zonlicht en water is gedurende enkele weken, kan na een week of drie de tak worden los geknipt van de moederplant. Hierna kan de plant zelfstandig verder groeien.

Stekken vanuit vruchtpit is ook een mogelijkheid. Hierbij dient de pit eerst te worden opgekweekt in water waarbij hij waterwortels ontwikkeld. Hierna kan deze in de grond worden geplaatst. Deze methode kan heel lang duren en is niet altijd succesvol. 

De bloemen van de Citrusplant

In mei onstaan er witte, stervormige bloemen aan de citrusboom. Indien de temperatuur goed is en de zomer lang aanhoudt bestaat de kans dat er vruchtzetting plaats vindt. In dit geval zal de tuinplant vruchten gaan produceren. 

Giftig

De Citrusboom is niet giftig, zowel de stam als de vruchten niet.

Let op! Wanneer je de Citroenboom net hebt gekocht en hij de plant heeft al vruchten, bestaat de kans dat deze chemisch zijn bespoten!

Ziektes

De Citrusplant is gevoellig voor ongedierte, zowel wol- als schildluis. In dit geval raden wij chemische of biologische bestrijding aan. Meer informatie over ongedierte kan je vinden op de ongedierte bestrijdingspagina.

Citrus onrijpe vrucht
Ga direct naar