Begonia tuinplant verzorging

De begonia komt veel voor in tuinen. De begonia is er in allerlei soorten en kleuren. Deze tuinplant heeft een lange bloeiperiode, waardoor je lange tijd van deze plant kunt genieten. De plant is op vele plekken te plaatsen, zoals het balkon, in een border of op het terras. De begonia heeft niet veel eisen qua verzorging. De begonia tuinplant stamt af van de begonia familie, een van de grootste plantenfamilies. De begonia kun je splitsen in de eenjarige begonia en de knolbegonia. 

Begonia tuinplant verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Begonia tuinplant verzorging
Planten van deze familie
Begonia rex red heart
Begonia Rex Red Heart Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Begonia maculata
Begonia Maculata Stippenbegonia
30 cm 12 cm
€ 1000 incl. BTW
Forelbegonia stip begonia kamerplant
Begonia maculata Stippenbegonia
30 cm 12 cm
€ 1500 incl. BTW
Begonia rex hugh mclauchlan
Begonia Rex Hugh McLauchlan Stekje
10 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Begonia rex red jive
Begonia Rex Red Jive Bladbegonia
10 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Begonia maculata 1
Begonia maculata
120 cm
€ 1800 incl. BTW
Begonia nepplant kunstplant
Begonia
25 cm
€ 1000 incl. BTW
Begonia kunstplantje
Begonia
25 cm
€ 1000 incl. BTW
Begonia kunstplant
Begonia
25 cm
€ 1300 incl. BTW

De begonia komt veel voor in tuinen. De begonia is er in allerlei soorten en kleuren. Deze tuinplant heeft een lange bloeiperiode, waardoor je lange tijd van deze plant kunt genieten. De plant is op vele plekken te plaatsen, zoals het balkon, in een border of op het terras. De begonia heeft niet veel eisen qua verzorging. De begonia tuinplant stamt af van de begonia familie, een van de grootste plantenfamilies. De begonia kun je splitsen in de eenjarige begonia en de knolbegonia. 

Begonia water geven

Begonia water geven

De begonia plant houdt wel van een slok. Zorg daarom dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Zorg er wel voor dat het water goed kan weglopen anders kan er wortelrot ontstaan. Wanneer je water geeft, giet het water dan op de aarde en niet op het blad. 

Licht en warmte

De knolbegonia staat het liefst op een plekje met halfschaduw. Een plek in de zon kan de begonia ook goed hebben maar het is wel belangrijk dat de plant dan geen felle middagzon ontvangt en de grond moet voldoende vochtig zijn. 

Bloeitijd

De bloeitijd van de begonia is van juni tot oktober. 

Is de begonia winterhard

De (knol)begonia is niet winterhard. De begonia grandis is wel redelijk winterhard.

 Begonia

Begonia planten

Begonia planten

Vanaf mei kun je de begonia buiten planten. Belangrijk is wel dat er geen vorst meer komt. Wanneer je de buiten begonia gaat planten zorg er dan voor dat de kluit gelijk komt met het grondniveau en doe hier maar een dun laagje aarde over met eventueel wat compost. De bodem moet goed doorlatend zijn. Ook de knolbegonia kun je pas planten nadat de vorst geweken is, in het voorjaar. Wanneer je de knolbegonia in de grond plant let er dan op dat de holle kant naar boven wijst. Doe hierover ook weer een dun laagje aarde. Als je de begonia grandis gaat planten moet je deze iets dieper planten, ongeveer 5 cm in de grond.

Verpotten

Wil je al eerder in het voorjaar genieten van jouw begonia plant, dat kan. Je kunt hiermee in april beginnen. Doe de begoniaknol in een ondiepe pot om op te kweken, met de holle kant naar boven. Plant de knol ongeveer 2 cm diep in de pot. Bewaar de pot op een lichte en warme plek waar het gemiddeld 18 graden is. Zorg er wel voor de grond licht vochtig blijft. Wanneer de eerste scheutjes tevoorschijn komen kun je de knol overplanten naar een grotere pot. Vanaf half mei, wanneer de vorst geweken is, kun je de begonia buiten planten.
Je kunt de begonia in zowel de volle grond als in een pot planten. Wanneer de begonia in een pot gaat moet de pot wel gaatjes aan de onderkant hebben zodat het water goed kan weglopen. 

Verplanten

Het is beter om de begonia niet te verplaatsen. Hier kan de tuinplant niet zo goed tegen. 

Voeding voor de Begonia

Geef de begonia plant vanaf 4 weken na het planten vloeibare mest. Dit kun je gewoon door het gietwater mengen. Blijf dit wekelijks doen tot en met augustus. Verzorg de begonia plant dus goed met wat extra voeding. 

 
Voeding voor de Begonia

Begonia onderhouden

Begonia onderhouden

De begonia is een sterke plant. Maar vergeet geen water te geven! Qua onderhoud vraagt de begonia niet heel veel. Wel zijn er nog een paar tips voor de verzorging van de begonia. 

Snoeien

Het is niet per sé nodig om de begonia te snoeien. In principe vallen de uitgebloeide bloemen vanzelf af. Maar wanneer dit niet gebeurd kun je de uitgebloeide bloemen zelf snoeien.  Lange stengels kun je eventueel terug snoeien. Ook kun je lelijk blad weghalen. 

Stekken/ stekken

Wanneer je jouw begonia wilt gaan stekken, kun je dit het beste in april of mei gaan doen. Knip een stuk van een uitgelopen scheut van de knol af (inclusief een stukje van de knol), van de begonia waar blaadjes aan zitten. Doe het stekje in een pot (waar gaatjes in de bodem zitten) met stekgrond. Zet het stekje er voor de helft in. Plaats de pot op een lichte en warme plek maar niet in de volle zon. Geef het stekje regelmatig water. Na een paar weken ga je nieuwe blaadjes zien. Het stekje is nu lekker aan het groeien.
Wanneer de knollen van jouw begonia heel groot zijn geworden kun je deze ook gaan vermeerderen. Dit kun je het beste in het voorjaar doen. Elk stukje van de knol moet wel minimaal een scheutje hebben om te kunnen vermeerderen. Snij de knol in stukken en laat de delen eerst goed drogen. Nu kun je de delen weer opnieuw planten. 

Zaaien/ Oogsten

Wil je zelf een begonia gaan zaaien? Dit kun je vanaf december doen. Doe stekgrond gemengd met scherpzand in een kweekbakje en leg hierin de zaadjes. Zet het kweekbakje op een lichte plek met een minimale temperatuur van 18 graden totdat de zaadjes gaan ontkiemen. Wanneer je blaadjes gaat zien is het tijd om de de plantjes over te planten in potten. Zorg er voor dat de ruimte ongeveer 5 cm is tussen de plantjes. Wanneer de plantjes er sterk genoeg uit zien kunnen ze naar buiten toe.  

Vorst

De begonia kan absoluut niet tegen vorst. De begonia is een bladverliezende plant. 

 

Bloemen van de Begonia

De begonia geeft prachtige bloemen. Er bestaat een diversiteit aan kleuren. Grote bloemen, kleine bloemen, tweekleurige bloemen, het kan allemaal! De begonia heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn het grootst. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid komen er vanzelf weer nieuwe bloemknoppen.  

Giftig

De begonia is giftig voor mens en dier. 

Ziektes

Meeldauw is een ziekte die zou kunnen voorkomen bij de begonia plant. Dit komt sneller voor wanneer de grond van de begonia te droog is. Dit uit zich door vlekken op de bladeren. Snoei de aangetaste delen weg. 

Begonia bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Begonia

1. Knolbegonia

De Knolbegonia (Begonia tuberosa), krijgt goed gevulde bloemen. Deze begonia wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit van juni tot oktober.

2. Hangbegonia

De Hangbegonia, of Begonia tuberhybrida 'Waterfall', heeft kleine bladeren met oranje bloemen. De Hangbegonia bloeit van juni tot oktober. 

3. Waterbegonia

De Waterbegonia, Begonia semperflorens, is een eenjarige plant die bloeit van mei tot en met oktober. De Waterbegonia is niet winterhard. 

4. Begonia grandis

De Begonia grandis is een vaste plant met enkelvoudige bladeren. De bloemen kleuren roze of wit. 

 

Vraag & Antwoord
Hoe vaak bloeit een begonia tuinplant?

De begonia bloem zelf bloeit een paar weken, maar de tuinplant maakt weer snel nieuwe bloemen aan waardoor de begonia constant in volle bloei staat totdat de erge kou aantreed. 

Ga direct naar