Spathiphyllum verzorging

De Lepelplant is een makkelijke en bloeiende kamerplant, die het goed doet op een standplaats met minder licht. Hiernaast is het onmogelijk om de Spathiphyllum te verdrinken. De plant kan namelijk goed tegen een vochtige grond, zorg er voor dat de grond van de plant niet lang droog komt te staan.

Spathiphyllumplanten zijn geliefd vanwege hun bloemen. Deze witte bloemen lijken op een lepel, vandaar de Nederlandse naam ''Lepelplant''. Verder wordt de plant ook nog Peace Lily of Vredeslelie genoemd. De Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en groeit hier op de bodem van het regenwoud. De Lepelplant is hierdoor gewend aan een hoge luchtvochtigheid, natte aarde, niet veel licht en warme temperaturen.

Meer over de verzorging van de Lepelplant lees je op deze pagina.

Spathiphyllum verzorging

Spathiphyllum water geven

De Vredeslelie verbruikt redelijk veel water. Bij een watertekort geeft deze kamerplant dat aan door te gaan hangen. De plant zal na een flinke scheut water al snel weer overeind staan, maar zorg er voor dat dit niet te vaak voorkomt of te lang duurt. Deze kamerplanten groeien van oorsprong in de omgeving van de Amazone. Als deze rivier buiten zijn oevers treedt, kan de Spathiphyllum zelfs onderwater overleven.

Je kan deze plant het beste tweemaal per week water geven. Probeer de hoeveelheid zo aan te passen dat de grond net droog aan het worden is, voordat de plant opnieuw water krijgt. Het allermooiste aan de Spathiphyllum is dat de plant niet te veel water kan krijgen.

Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep in de grond te steken. Is de aarde na twee dagen alweer droog? Geef dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat, geef dan iets minder water. Als je de plant continue te veel water geeft, kunnen de wortels lui worden. De plant is hierdoor vatbaarder voor ziektes.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat heeft nog een groot voordeel, dat is behalve dat het zorgt voor waterregulatie dat het ook natuurlijke voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen zijn voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

De Spathiphyllum vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken, vooral in de winter wanneer de kachel zorgt voor een lage luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien maakt de kans op nieuwe bloemetjes groter. Probeer wel te voorkomen dat je tijdens het sproeien ook de bloemen besproeid, dit kan bruine vlekken op het bloemblad veroorzaken. Sproeien werkt hiernaast goed als preventieve ongedierte bestrijding.

Licht en warmte

De Lepelplant groeit in de jungle onder een dik bladerdek en ontvangt hierdoor niet veel licht. De Spathiphyllum kan hierdoor slecht tegen te veel direct zonlicht. Vermijd daarom de middagzon. Twee tot drie uur direct zonlicht is ruim voldoende. Te veel zonlicht zal leiden tot gele bladeren. Te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen.

De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van 2 tot 3 meter behouden. Voor een raam op het zuiden raden we een afstand van 3-4 meter aan.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
's Nachts: 14 ℃

Spathiphyllum verpotten

Als je de Peace Lily thuis hebt ontvangen, raden we aan om de plant uit de kweekpot te halen en in een grotere pot te plaatsen. Dit zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, een grotere waterbuffer, luchtige grond en ruimte voor voldoende wortelgroei. Gebruik een plantenbak met een diameter die 20% groter is dan de kweekpot. Vul vervolgens de plantenbak met potgrond of vulcastrat.

We raden aan om de Lepelplant elke 2 á 3 jaar te verpotten. Dit kan je het beste doen in de lente, zodat eventuele beschadigde wortels beter kunnen herstellen. Probeer bij het verpotten zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik hiervoor steeds een plantenbak die 20% groter is dan de vorige en gebruik verse potgrond of nieuwe vulcastrat.

Spathiphyllum bemesten

Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. We raden dan aan om de Spathiphyllum te bemesten. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor bloeiende kamerplanten. Lees voor gebruik altijd de verpakking voor de juiste dosering. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven op de verpakking, gebruik liever iets minder.

Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn. Doordat de plant niet veel voeding gebruikt in deze periode, geef je al snel te veel. Dit tast de wortels aan, waardoor de plant kan afsterven. Geef daarom alleen voeding in de lente- en zomermaanden.

Spathiphyllum onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van een te droge lucht of een teveel aan zonlicht. Als de bladeren een gele gloed krijgen, dan is dit meestal ook het gevolg van te veel zonlicht. Plaats in dit geval de plant verder van het raam en zorg voor een hogere luchtvochtigheid door de plant te besproeien.

Groene bloemen zijn weer het gevolg van te weinig licht. Plaats de Spathiphyllum dichter bij het raam om dit op te lossen en de plant betere groeiomstandigheden te geven. Ook stoot de plant oud blad af, om ruimte te maken voor nieuw blad. Als enkele bladeren verkleuren, hoeft er dus niet per se iets mis te zijn met de verzorging van de plant.

Snoeien

Knip uitgebloeide bloemen en oude lelijke bladeren zo laag mogelijk weg. Op deze manier kan de plant zijn energie verdelen over de gezonde delen van de plant. Het compleet afknippen van stammen, zorgt er voor dat desbetreffende stam afsterft. Je kan het dus doen, alleen je plant wordt er niet veel mooier op.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door scheuren. Haal de wortelkluit van de plant uit elkaar en verdeel de aparte stammen met wortels over nieuwe potten. Om de luchtvochtigheid te verhogen kan je de stekjes in een plastic zak stoppen, op deze manier blijft de warme lucht hangen in de zak en is er meer kans op succes. Zorg er ook voor dat de grond niet opdroogt. Vooral in de beginfase, zijn de wortels niet groot, door mogelijke beschadigingen. Hierdoor kunnen de planten slecht tegen plotselinge veranderingen van omstandigheden.

De bloemen van de Spathiphyllum

Lepelplanten zijn geliefd vanwege hun witte bloemen. Alhoewel deze kamerplant continue in bloei kan staan, zal de bloeiperiode meestal zo'n twee maanden zijn. Drie maanden, na de vorige bloeiperiode, kunnen er weer nieuwe bloemen verschijnen. Dit is alleen bij de juiste verzorging. 

Giftig

Spathiphyllum's zijn lichtelijk giftig. Het blad is schadelijk na inname door dieren of kinderen. Neem bij inname of bij twijfel altijd contact op met de dieren- of huisarts.

Ziektes

De Spathiphyllum krijgt soms last van spint, voornamelijk onder droge omstandigheden. Sproei daarom regelmatig ter preventie. Als de Spathiphyllum last heeft van ongedierte, dan raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kan hierbij kiezen voor chemische bestrijding of een biologisch middel.

Soorten

De Vredeslelie behoort tot de plantenfamilie van Araceae. Hieronder vallen ook de Alocasia, Dieffenbachia en Philodendron. De plant komt in de natuur voor in het Amazonegebied, regio’s daaromheen en gebieden in Zuidoost-Azië.

123planten heeft een uniek assortiment in Spathiphyllum's. We bieden diverse soorten aan variërend in lengte tot wel 1,50 meter hoog en grootte van de bloem. Bekijk het huidige assortiment op de website via onderstaande button.

Huidige aanbod bekijken

Populaire soorten die 123planten regelmatig aanbiedt, zijn de:

  • Spathiphyllum Sensation
  • Spathiphyllum Lauretta
  • Spathiphyllum Vivaldi
  • Spathiphyllum Sebastiano
Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten