Senecio verzorging

De Senecio komt oorspronkelijk uit het zuidelijke gebied van Afrika. Hier groeien ze veel in het wild. Deze kamerplant komt in allerlei verschillende vormen en maten voor. De Senecio behoort tot de succulenten familie en zijn daarom erg sterke planten. Ze hebben weinig verzorging nodig om zich goed te voelen, dit komt omdat het vetplanten zijn.

Senecio verzorging

Samenvatting
Weinig
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Senecio verzorging
Planten van deze familie
Senecio-herreanus-stekje
Senecio Herreanus Stekje
10 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW

De Senecio komt oorspronkelijk uit het zuidelijke gebied van Afrika. Hier groeien ze veel in het wild. Deze kamerplant komt in allerlei verschillende vormen en maten voor. De Senecio behoort tot de succulenten familie en zijn daarom erg sterke planten. Ze hebben weinig verzorging nodig om zich goed te voelen, dit komt omdat het vetplanten zijn.

Senecio water geven

De Senecio heeft maar weinig water nodig, omdat de plant het water kan opslaan in zijn bladeren. In de periode tussen april en oktober heeft de plant een beetje water nodig om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. In het najaar en de winter doet deze vetplant het het liefst met wat minder water. 

De hoeveelheid water beïnvloed de snelheid waarmee de plant groeit. Meer water zal de groei aanmoedigen. Maar te veel water in combinatie met te weinig licht kan snel leiden tot rot. Dit merk je aan papperige delen op het begin van het blad of wanneer ze er snotterig, gerimpeld of vervormd uit gaan zien.

Sproeien 

De Senecio heeft geen besproeiing nodig omdat de vetplant van nature een droge lucht gewend is. Af en toe de plant afspoelen om het stof te verwijderen is wel raadzaam. Zo kan meer licht de vetplant bereiken.

Licht en warmte

De Senecio heeft niet een specifieke standplaats. De kamerplant kan direct zonlicht verdragen. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken. Verder van het raam wordt de kans op rot groter.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 1 ℃

Senecio verpotten

Het verpotten van een Senecio zal niet vaak nodig zijn, hij is namelijk geen harde groeier. Wanneer je hem toch gaat verpotten kies dan een moment in het begin van de lente, zodat hij genoeg energie heeft om beschadigde wortels te herstellen. Gebruik hiervoor een plantenbak die een klein stukje groter is dan de oude pot, hierdoor hebben de wortels genoeg ruimte om te groeien. Je kan hiervoor het beste cactussen en vetplanten potgrond gebruiken. Wacht enkele dagen na het verpotten met water geven.

Senecio voeden

Aangezien de Senecio een vetplant is, is het niet noodzakelijk om de plant bij te voeden. De Senecio haalt de voedingsstoffen uit de bodem. Wanneer er na een tijdje voor gekozen wordt om toch bij te voeden, gebruik dan de speciale Pokon Cactus Voeding. Deze voeding is speciaal voor cactussen en succulenten. Dit kun je echter het beste doen in het voorjaar. Lees eerst de verpakking en gebruik liever te weinig voeding dan teveel.

Senecio onderhouden

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Senecio kamerplanten verkleuren niet snel. Mocht dat wel geval zijn, dan is het vaak een resultaat van te veel water. Bij te veel water worden de bladeren van deze plant bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan kan dit te maken hebben met te veel direct zonlicht. De plant kan wel veel direct zonlicht verdragen, maar moet hier geleidelijk aan wennen. 

Snoeien 

Het snoeien van de Senecio is niet per se nodig. De plant groeit niet zo hard. Wanneer de plant wel gesnoeid wordt krijgt de plant een frissere uitstraling en kan de plant weer vertakken. Door de slechte en ongezonde bladeren te verwijderen krijgt de plant een betere conditie.

Senecio stekken 

Het vermeerderen van de Senecio is vrij gemakkelijk. Knip een stengel van ongeveer 6 centimeter en plaats deze in potgrond speciaal voor vetplanten. Geef de stek nog geen water, maar besproei de stek om uitdroging te voorkomen. Na enkele weken zijn de wortels gevormd. De stek zit dan vast in de potgrond. 

Bloeit de Senecio?

De Senecio wordt voornamelijk als bladplant verkocht. Dit komt door de vorm van het blad. In de herfst zouden er witte kleine bloemetjes aan kunnen komen. Deze bloemetjes verspreiden dan een kaneel geur. Dit is niet bij alle soorten het geval.

Giftig

De Senecio is helaas giftig. Zorg er daarom voor dat huisdieren en kinderen er niet bij kunnen komen.

Ziektes

De Senecio is niet snel gevoelig voor ziektes of ongedierte. Mocht de aloë Vera last krijgen van ongedierte is dit zowel biologische als chemisch te bestrijden, lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Ga direct naar