Phoenix Canariensis verzorging

Phoenix Canariensis is afkomstig van de Canarische eilanden. Vandaar ook de naam Canarische Dadelpalm. Hij behoort tot de plantenfamilie van Araceae. Het mooie aan deze palm is zijn stoere stam wanneer hij een goede hoogte heeft behaald. De Phoenix Canariensis is winterhard, let echter op bij periodes met aanhoudende vorst.

Phoenix Canariensis verzorging

Phoenix Canariensis water geven

Phoenix Canariensis palmen zijn palmen die veel water verbruiken. De grond mag nooit uitdrogen. Maar pas op dat de palm niet met zijn wortels in het water staat. Controleer geregeld met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. Wanneer de grond droog wordt kan je de Phoenix Canariensis opnieuw water geven.

De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren zoals de standplaats en grootte van de kamerplant. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na 5 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt.

Wanneer de Phoenix Canariensis buiten staat zal de palm nog meer water verbruiken. Vooral op warme dagen is dagelijks water geven noodzakelijk.

Sproeien

De Phoenix Canariensis is gevoelig voor spint wanneer de palm binnen staat. Vooral op kantoren waar de lucht droger is. Het is daarom raadzaam om deze palm twee keer per week te besproeien. Dit werkt preventief tegen spint en andere ongedierte. In de zomer periode kan je de palm ook gerust buiten zetten in een regenbui, dan wordt al het stof ook direct van de plant verwijderd.

Licht en warmte

Plaats de Phoenix Canariensis op een zonnige standplaats. Het blad verdraagt direct zonlicht. Ook buiten kan de palm in de volle zon staan. Ouder blad kan verbranden in het directe zonlicht, maar het nieuwe blad is hier prima tegen bestand. Wanneer de Phoenix Canariensis te donker staat, zal de palm geen nieuw blad aanmaken.

Plaats deze kamerplanten 1 tot 2 meter voor een raam op het zuiden. Zodat de palm minimaal 5 uur direct zonlicht ontvangt.

Het komt de palm ten goede wanneer deze in de winter koeler staat dan de normale kamer temperatuur.

Minimale temperatuur

Overdag: 6 ℃
'S nachts: 1 ℃

Phoenix Canariensis verpotten

Je kunt de Phoenix Canariensis verpotten direct na aanschaf, maar doe dit bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik universele potgrond of pokon palmen potgrond. Gebruik een sierpot waarbij de diameter minimaal 20% breder is dan de vorige. Geef na het verpotten iets minder water zodat de wortels opzoek gaan naar water. Dit zal het herstel van eventuele beschadigde wortels versnellen. Bij hogere temperaturen groeien wortels sneller, dit is de reden dat de lente het ideale moment is om te verpotten. Een grotere wortelkluit komt de gezondheid van de kamerpalm ten goede.

Phoenix Canariensis voeden

Geef eens per week vloeibare voeding voor palmen in de groei periode. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de palm geen voeding heeft gehad. Het is aan te raden om de plant in zomer en het voorjaar te bemesten. Dit is niet nodig in de rustperiode (winter) en de herfst. Gedurende deze perioden groeit de plant namelijk niet. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering mest.

Phoenix Canariensis onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine of gele bladeren (of bladpunten) zijn vaak de onderste bladeren van een palm. Meestal is er niets mis met de gezondheid van de palm, maar is dit het natuurlijke proces. Bovenin vormen zich weer mooie verse groene bladeren.

Indien veel bladeren, en niet alleen de onderste krans, bruin of geel worden. Kan dit het gevolg zijn van te veel of te weinig water. Ook kan een plotseling overgang naar te veel direct zonlicht de oorzaak zijn.

Dichtgeknepen blad is een teken van een lage luchtvochtigheid of een tekort aan water in de grond. De V-vorm van het blad staat onder gunstige omstandigheden open. Gaat de kachel aan, dan is de kans groot dat het blad zich samen vouwt.

Snoeien

Bruine bladpuntjes kun je simpelweg wegknippen met een gewone schaar. Verwijder de onderste laag bladeren indien deze lelijk worden. Dit gaat het gemakkelijkst indien je de veren naar beneden buigt en vervolgens zo dicht mogelijk bij de stam het blad afsnijd. Je kunt hier ook een sterke snoeischaar voor gebruiken. Pas hierbij wel op voor de doorns. De stam kan niet afgezaagd worden bij een palm, hierdoor zal de palm sterven.

Vermeerderen

Het vermeerderen van palmen kan alleen door middel van zaad in te zaaien. Dit is een langdurig proces. Wil je dit toch doen, verhoog dan de temperatuur tot rond de 25 graden.

Bloeit de Phoenix Canariensis?

Het is zeldzaam dat de Phoenix Canariensis in de woonkamer bloeit. Alleen volwassen exemplaren bloeien, maar dit stadium is lastig haalbaar binnenshuis. Mocht hij tot bloei komen adviseren wij de bloemen te verwijderen. Bloemen kosten erg veel energie voor de plant en kunnen zodoende beter worden weggehaald.

Giftig

De Phoenix Canariensis is niet giftig. Maar pas wel op voor de doorns.

Ziektes

Phoenix Canariensis palmen zijn gevoelig voor spint. Dit kun je voorkomen door veelvuldig te sproeien (2x per week). Indien er toch spinsel aanwezig is, kan je het beste de palmen buiten plaatsen. Wind en regen zullen snel de spint(mijt) verdrijven. Mocht je hem niet buiten willen of kunnen plaatsen kun je ook gebruik maken van ongedierte bestrijding. Je hebt hierbij de keuze tussen chemische of biologische middelen.

Soorten

Bij 123planten bieden wij regelmatig verschillende soorten Phoenix palmen. Bekijk ons huidige assortiment via onderstaande knop.

Phoenix Canariensis

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie