Olijfboom verzorging

Olijfbomen zijn wereldwijd bekend en gewaardeerd vanwege hun vruchten en alle producten die hiermee worden gemaakt. De olijfboom is een plant die veel zonlicht wenst, je kunt hem hierdoor het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Hiernaast is het een plant die veel water verlangt.

Olijfboom verzorging tips

Olijfboom water geven

De Olijfboom dient altijd in licht vochtige grond te staan. Dit houdt in dat zeker in de zomer het niet onbedenkelijk is om 2 tot 3 keer per week water te geven, indien hij in de volle zon staat. Voorkom bij het water geven dat de Olijfboom met zijn wortels in een laag water komt te staan, hierdoor kan wortelrot optreden. Wortelrot kan pas na verloop van tijd zichtbaar worden in de plant.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk de Olijfboom periodiek te sproeien. In de zomerperiode kan dit zelfs schadelijk zijn. Het water op de bladeren kan ervoor zorgen dat de bladeren van de olijfboom verbranden. Dit komt de vitaliteit en sierwaarde van de olijfboom niet ten goede.

Licht en warmte

De Olijfboom is een mediterraanse kamerplant die van nature in het warme Spanje en Portugal voorkomt. In deze landen ontvangen de olijfbomen gedurende de hele dag zonlicht en zijn zij in staat zich goed te ontwikkelen en te groeien. In Nederland waar de zonuren en intensiteit van de zon (helaas) aanzienlijk minder is heeft de plant meer moeite zich te ontwikkelen. Hierdoor is het van belang de Olijfboom zoveel mogelijk zonlicht te bieden. Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon, te denken aan voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: -5 ℃

Olijfboom verpotten

Het verpotten van een olijfboom is noodzakelijk indien zijn huidige plantenbak te klein wordt. Kies hiervoor een plantenbak die tenminste 15% groter is dan de huidige plantenbak, dan heeft de plant voldoende ruimte zich verder te ontwikkelen. Indien de Olijfboom buiten staat raden wij aan om een plantenbak te gebruiken met een goed functionerende afvoer. Plaats in dat geval een flinke laag hydrokorrels op de bodem alvorens je de plantenbak vult met verse mediterraanse potgrond.

Extra voeding voor de olijfboom

Het is niet noodzakelijk om een Olijfboom extra voeding te geven. Mocht je dit toch willen doen dan raden wij aan dit in het groeiseizoen te doen, van maart tot september. Handhaaf hierbij altijd de aanbevolen hoeveelheid en geef nooit meer, dit kan tot verzuring en verbranding van het wortelgestel leiden.

Olijfboom onderhouden

Verkleurde bladeren

Verkleurende bladeren zijn veelal een teken van te veel water. Indien de bladeren geel-bruin worden is het verstandig de plant minder water te geven. Het kan ook zo zijn dat de plant onderop in de pot zijn water niet kwijt kan, boor in dit geval een afvoergat aan de onderzijde van de plantenbak zodat overtollig water simpelweg kan weglopen.

Snoeien

Het snoeien van de Olijfboom kent een tweetal voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de olijfboom in model snoeit. Hierdoor behoudt hij zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant, de olijfboom hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Het snoeien van een olijfboom kan je het beste doen in het voorjaar, in deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen.

Vermeerderen

De olijfboom is op twee verschillende manier te vermeerderen. Allereerst is er de stek methode. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, ideaal hierbij is een oudere scheut met een jonge scheut eraan. Vervolgens plaats je deze stek erg diep in de grond, alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen. Plaats de stek enkele weken op een warme en lichte plaats waarbij hij goed vochtig wordt gehouden en de eerste wortels zullen zijn gevormd. Hierna kan de stek worden opgepot of geplant.

De tweede methode noemt met afbuigen. Hierbij buig je een tak van de moederplant richting de grond en zorg je dat deze in de grond blijft, dat kan met een touwtje of een steen. Hierbij is het van belang dat de ondergrond los is zodat de tak snel en gemakkelijk kan wortelen. Indien er genoeg zonlicht en water is gedurende enkele weken kan na een week of 3 de tak worden los geknipt van de moederplant en zal de plant zelfstandig groeien.

Opkweken vanuit pit is ook een mogelijkheid. Hierbij dient de pit eerst te worden doorgekweekt in water waarbij hij waterwortels ontwikkeld. Hierna kan deze in de grond worden geplaatst.

De bloemen van de Olijfboom

De Olijfboom kent bloemen met een crème kleur. Deze komen rond eind mei en begin juni. Indien de temperatuur goed is en de zomer lang aanhoudt bestaat de kans dat er vruchtzetting plaats vindt. In dit geval zal de Olijfboom olijven gaan produceren. In principe zijn deze eetbaar, of ze lekker zijn laten we aan jullie over.

Giftig

De Olijfboom is niet giftig, zowel de stam als zijn vruchten niet.

Let op! Wanneer je de olijfboom net hebt gekocht en hij heeft reeds vruchten bestaat de kans dat deze chemisch zijn bespoten!

Ziektes

Indien de bladeren geel worden en uitvallen is dit vaak een teken van te veel water in combinatie met te weinig zonlicht. Soms kan het helpen om een gat te boren aan de onderzijde van de plantenbak, hierdoor kan overtollig water weglopen en staan de wortels niet continue onderwater. Wat betreft ongedierte is de olijfboom gevoelig voor luis, zowel wol- als schildluis. Beide zijn te herkennen aan ''witte plukken'' op de plant. In dit geval raden wij bestrijding aan, dit kan zowel met chemische als met biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

De diversiteit in olijfbomen is matig. Deze bevindt zich vooral in de stam, zo zijn er olijfbomen met een karakteristieke dikke stam en bomen met een dunnere rechte stam.

Bekijk ons aanbod Olijfbomen

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie