Kalanchoë verzorging

De Kalanchoë staat bekend als best houdbare, bloeiende potplant. Hij kan op een zonnige standplaats staan maar ook op een donkere plek in de woonkamer. De plant is makkelijk wat betreft ander onderhoud, geef hem af en toe water en hij zal je verblijden met prachtige bloemen.

Kalanchoe verzorging

Kalanchoë water geven

De grond rondom een Kalanchoë dient tussen gietbeurten goed op te drogen alvorens er opnieuw water wordt gegeven. Voorkom ten alle tijden dat de Kalanchoë in een te natte grond staat. Indien dit het geval is zullen de bladeren sponzig worden en de plant zal rustig aan afsterven.

Sproeien

Vanwege de harde bladeren van de Kalanchoë is het niet nodig deze kamerplant te sproeien.

Licht en warmte

De Kalanchoë is een erg makkelijke kamerplant. Je kan hem in direct zonlicht plaatsen maar ook op een donkere standplaats, tot wel 6 meter van een raam. De bladeren zullen een rode gloed krijgen indien de plant veel natuurlijk licht ontvangt. Indien de plant donker staat kan het zo zijn dat de bladeren donkerder van kleur worden.

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 15 ℃

Kalanchoë verpotten

Verpotten van een Kalanchoë kan je het beste doen direct na de aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn ontwikkeling en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal 10% groter dan de originele plantenbak. Verpot de Kalanchoë met universele potgrond of speciale cactus potgrond.

Bijvoeden van de Kalanchoë

Aangezien de Kalanchoë een vetplant is die van nature in zware omstandigheden overleefd is hij dusdanig ontwikkeld dat hij al zijn natuurlijke voedingsstoffen uit de grond haalt. Bijvoeden is niet nodig. Mocht je dit toch willen doen gebruik dan speciale Pokon Cactus voeding.

Kalanchoë onderhouden

Verkleurde Bladeren

Mochten de bladeren van de Kalanchoë bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van teveel water. Indien de bladeren donker groen worden is dit een teken dat de plant weinig licht ontvangt, hij zal niet direct afsterven maar controleer regelmatig of de bladeren nog stevig van structuur zijn. Bij direct zonlicht kan het zo zijn dat de bladeren van de Kalanchoë een rode gloed krijgen.

Snoeien

De Kalanchoë hoeft niet gesnoeid te worden. Wel raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde.

Vermeerderen

De Kalanchoë is een kamerplant die makkelijk te stekken is.

De bloemen van de Kalanchoë

De Kalanchoë kent prachtige bloemen en komt gemakkelijk in de volgende bloeiperiode. Verwijder hiervoor de uitgebloeide bloemen met steel en plaats de plant vervolgens 5 weken in een donkere ruimte. Hierna de plant weer op de normale plaats neerzetten en binnen 3 weken zullen de bloemen weer verschijnen. De bloemen van de Kalanchoë komen voor in diverse kleuren zoals; rood, wit, geel en oranje. Tevens zijn er hiervan ook combinaties mogelijk.

Giftig

Het sap van de Kalanchoë is giftig

Ziektes

De Kalanchoë is een vetplant, hierdoor heeft hij een harde bladstructuur en is hij niet overmatig gevoelig voor ongedierte of ziektes. Mocht de plant toch last hebben van ongedierte raden wij aan dit chemisch te bestrijden.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie