Hortensia verzorging

Hortensia of Hydrangea in het Latijns is een kamerplant die al jaren bekend is in Nederland. De Hortensia wordt gewaardeerd vanwege zijn grote volle bloemschermen met smalle bloemen in de vorm van een ster. De Hortensia verspreid een licht zoete geur en is een ware kleurensensatie. Het is een plant die goed in de woonkamer als in de tuin vertoeft.

Hortensia verzorging tips

Hortensia watergeven

De Hortensia is een kamerplant die graag geregeld water krijgt. Je kunt het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. In de winter kun je de watergift verminderen. Het is van belang de Hortensia ten alle tijden in een licht vochtige grond te houden, voorkom hierbij echter dat zich een laagje water vormt aan de onderkant van de pot. Water dat zich onderin de pot vormt verhinderd wortels om te ademen met als gevolg dat deze rotten.

Sproeien

Het sproeien van de woonplant is niet noodzakelijk. Echter, het sproeien van de kamerplant kan geen kwaad. Het verhoogt namelijk de sierwaarde en vitaliteit van de plant en het werkt preventief tegen diverse soorten luis.

Licht en warmte

De Hortensia staat het liefst op een zonnige plek, of een plek met halfschaduw zonder direct zonlicht. Indien de Hortensia voor een raam op het zuiden komt te staan is het raadzaam zo’n 2 á 3 meter afstand te behouden. Een overschot aan zonlicht zal leiden tot bruine randen op de bloemen en bladeren.

Overdag: 20 ℃
's nachts: 8 ℃

Hortensia verpotten

Je kunt de Hortensia het beste direct na aanschaf of in het voorjaar verpotten. In deze periode heeft de kamerplant de meeste energie om eventuele wortelschade te herstellen.

Wanneer de Hortensia is uitgebloeid is het mogelijk om hem te verplaatsen naar de tuin. Geef de eerste paar weken na verplaatsing extra water aan de plant. Na verloop van tijd zal de Hortensia opnieuw tot bloei komen.

Bij het verpotten van de Hortensia heeft de zuurgraad van de potgrond effect op de kleuring van de bladeren. Verwacht echter geen directe veranderingen. Wanneer de grond zuurder is dan normale potgrond kan de Hortensia veranderen tot een blauwe/grijze kleur. Wanneer de grond pH-neutraal is zal de bloemkleur beperkt zijn tot rood, wit en roze.

Extra voeding voor de Hortensia

Het is niet noodzakelijk om de Hortensia gedurende het hele jaar te voorzien van voeding. Geef daarom in het voorjaar geregeld gematigd voeding. Gebruik hiervoor voeding voor bloeiende kamerplanten. Pas op dat je nooit overvoed dit doet de plant schade.

Hortensia onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine randen op de bladeren zijn een teken dat de kamerplant te veel direct zonlicht ontvangt, hetzelfde geld voor bruine randen op de bloemen.

Wanneer de bladeren beginnen te hangen is dit een teken dat de Hortensia water verlangt. Na de watergift zullen de bladeren niet meer hangen.

Snoeien

Het snoeien van de Hortensia is niet noodzakelijk. Het verhoogt echter wel de gezondheid en sierwaarde. Knip hierbij een aantal takken vlak boven de grond af.

Vermeerderen

De Hortensia is te vermeerderen door middel van het stekken van kopstekken in verse potgrond. Na verloop van tijd zullen deze gaan wortelen en uiteindelijk uitgroeien tot een volwaardige Hortensia.

Volle bloemen van de Hortensia

De Hortensia staat bekend om zijn volle bloemkoppen. Hij is verkrijgbaar in vele diverse kleuren en formaten. Wanneer de Hortensia is uitgebloeid kan je deze verplaatsen naar de tuin. Plaats deze dan op een schaduwrijke plaats en wees gul in de watergift. Na verloop van tijd zal de plant opnieuw tot bloei komen.

Giftig

De Hortensia is giftig. Voorkom daarom inname van de plant. De bijwerkingen bestaan uit hevige diarree en braken.

Ziektes

Van naturen is de Hortensia nauwelijks gevoelig voor ziektes of plagen. Mocht hij hier toch last van krijgen gaat het vaak om blad of schildluis. Des te eerder ziektes en plagen worden bestreden, des te groter de kans is dat de kamerplant overleefd. Regelmatig sproeien verminderd de vatbaarheid voor luizen. Mocht er toch luis optreden gebruik dan chemische bestrijdingsmiddelen.

Soorten

Vooral op het gebied van tuinplanten zijn er veel soorten Hortensia’s, namelijk de: Hydrangea heteromalla, Hydrangea paniculata, Hydrangea serrata, Hydrangea macrophylla, Hydrangea sargentiana en Hydrangea aspera. In de huiskamer is het meest bekende soort de Hortensia Macrophylla.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie