Heteropanax verzorging

De Heteropanax behoort tot de familie van Araliaceae en komt van origine uit Azië. Het is een kamerplant die snel groeit wanneer deze genoeg licht ontvangt, hiernaast is het een plant die veel water verlangt. De plant wordt gewaardeerd vanwege zijn enorm stoere stam en subtiele blad. De Heteropanax kan worden gezien als mooie exclusieve kamerplant.

Heteropanax verzorging

Heteropanax water geven

De Heteropanax is een kamerplant die veel water verbruikt. De grond dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water op de bodem vormt. Indien er zich water op de bodem verzamelt kan dit resulteren in wortelrot en het uiteindelijke afsterven van de plant.

Watersysteem

Indien je deze mooie kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal elke week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 2 weken water geven. Vulcastrat biedt naast waterregulatie nog een groot voordeel, het bevat reeds natuurlijke voedingsstoffen. Deze voeding is voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

Het sproeien van de Heteropanax is niet noodzakelijk. Desalniettemin zal een regenbui op zijn tijd alle vervelende stoffen op de plant verwijderen. Behalve dat het stof verwijdert werkt een sproeibeurt of regenbeurt ook goed tegen ongedierte.

Licht en warmte

De Heteropanax heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplant daarom maximaal 2 meter van een raam op het zuiden. De Heteropanax is een plant die indien hij voldoende water en licht ontvangt erg snel groeit, groeit jouw Heteropanax niet of nauwelijks? Dan krijgt hij te veel of te weinig water of ontvangt hij te weinig licht. Hiernaast is het bij het selecteren van een standplaats van belang dat de plant niet op een plek wordt geplaatst met tocht. Kamerplanten die op een standplaats staan met tocht zullen aanzienlijk sneller last hebben van ongedierte, voornamelijk luis soorten.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 10 ℃

Heteropanax verpotten

Het verpotten van een de Heteropanax hoeft niet met enige regelmaat. Verpot alleen in de lente of direct na de aanschaf. Een grotere sierpot zal de groei stimuleren (alhoewel dit minimaal is) en bij een overdosis water zullen wortels minder snel verrotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Gebruik een plantenbak die minimaal 20% groter is. Gebruik hiervoor normale universele potgrond.

Heteropanax voeden

De Heteropanax heeft niet veel extra voeding nodig. Bemesten in de lente en zomer, niet in de winter. Geef nooit een overdosis kamerplanten voeding, dit leidt al snel tot verbranding van de wortels. De Heteropanax kan hierdoor doodgaan.

Heteropanax onderhouden

Verkleurde bladeren

De Heteropanax is een snelgroeiende kamerplant en zal daarom met de juiste verzorging niet snel last hebben van verkleurende bladeren. Indien het onderste blad dood gaat zal dit worden vervangen door vers blad bovenin de kruin. Je kunt dit oude blad simpelweg wegknippen. 
Mocht jou Heteropanax last hebben van bruine bladranden dan is dit een teken van te veel water, verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De Heteropanax is een kamerplant die doordat hij snel groeit ook geregeld gesnoeid dient te worden. Het snoeien dient een tweetal redenen. Allereerst is het om de sierwaarde van de plant te behouden, wanneer hij niet wordt gesnoeid zal hij binnen aanzienlijke termijn vol zitten met lange uitlopers en wilde vertakkingen. Als tweede reden is het beter voor de vitaliteit van de plant. De plant hoeft indien hij gesnoeid is zijn energie te verdelen over minder takken en zal hierdoor vitaler blijven en een hogere sierwaarde hebben.

Vermeerderen

Het vermeerderen of stekken van de Heteropanax is niet eenvoudig. Het kan op twee manieren. De eerste manier is hoe plantenkwekers dit ook doen, een grote tak afzagen en deze in een pot met aarde doen. Dit geheel in een enorm vochtige en warme omgeving plaatsen en hopen dat de plant gaat wortelen. De tweede manier is afbuiging, hierbij buig je een tak van de Heteropanax richting de grond en zorg je met behulp van een touwtje of een steen dat de tak in de grond blijft. Voorzie de tak van losse verse aarde en voldoende water. Na een periode van 3 á 4 weken kan de tak worden losgeknipt van de moederplant en heeft het stekje zelf wortels aangemaakt.

Bloeit de Heteropanax?

De Heteropanax is een plant die thuis geen bloemen zal ontwikkelen. In het wild vanaf bepaalde hoogtes wel. Het bijzonder hieraan is dat de Teteropanax zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bij elkaar aanmaakt. Hierdoor is bestuiving aanzienlijk makkelijker.

Giftig

De Heteropanax is licht giftig. Pas op met huisdieren en kinderen.

Ziektes

De Heteropanax is niet gevoelig voor een specifieke soort ongedierte. Voorkom wel dat de Heteropanax op een standplaats met tocht staat, in dat geval zal hij eerder last hebben van diverse soorten luis. Hiernaast zorgt te veel water leidt voor wortelrot of verrotting van de stam. Mocht de Heteropanax ongedierte of ziektes hebben dan raden wij aan om dit direct goed te behandelen. Je kunt hiervoor kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel of de natuurvriendelijke variant, namelijk de biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

De meest populaire Heteropanax die 123planten verkoopt is de: Heteropanax Chinensis.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie