Clusia verzorging

De Clusia komt van nature voor op de Caraïben, waar men het als onkruid behandelt. Het groeit op verschillende ondergronden, varierend van tropische bossen, moerassen tot lavalandschappen. Het is een plant die relatief veel water verbruikt en het beste op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht kan worden geplaatst.

Clusia verzorging
 1. Clusia rosea princess
  € 126,00 incl. BTW
  Clusia rosea princess Varkensboom
  100 cm 35 cm
 2. Clusia rosea princess
  € 149,00 incl. BTW
  Clusia rosea princess Varkensboom
  120 cm 35 cm
 3. Clusia rosea
  € 143,00 incl. BTW
  Clusia rosea Varkensboom
  160 cm 35 cm
 4. Mooie Clusia rosea kopen bij 123planten
  € 126,00 incl. BTW
  Clusia rosea Varkensboom
  120 cm 35 cm
 5. Clusia rosea
  € 61,00 incl. BTW
  Clusia rosea Varkensboom
  120 cm 29 cm

Clusia water geven

De grond van de Clusia dient ten alle tijd licht vochtig te zijn, zonder dat er zich een laag water vormt onderop de plantenbak. De Clusia verliest snel zijn sierwaarde indien hij te weinig water ontvangt.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om jouw Clusia te sproeien, wel zorgt het ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Hiernaast verhoogt het de sierwaarde van de kamerplant.

Licht en warmte

Je kunt de Clusia het beste op een zonnige standplaats plaatsen zonder direct zonlicht. Te veel licht zal bruine en gele vlekken of bladranden veroorzaken op de bladeren.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 12 ℃

Clusia verpotten

Omdat de Clusia niet snel groeit is verpotten niet vaak nodig. Dit kan direct na aanschaf, maar beter in de lente of zomer. Kies hierbij een plantenbak met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik normale potgrond en tracht zo min mogelijk de wortels te beschadigen. Het is verstandig om bij een hoge plantenbakken een inzethoes te gebruiken. Deze voorkomt dat er zich onderin de pot water gaat rotten, wat vervolgens buiten het bereik van de wortels blijft en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Clusia bemesten

Bemesten van een Clusia kamerplant is niet noodzakelijk. Mocht je jouw Clusia toch kamerplanten voeding willen geven raden wij aan dit alleen in de lente en zomer periode te doen aangezien de plant zich in deze periode het meest ontwikkeld. Hiernaast adviseren wij de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking te handhaven, overvoeding is namelijk hoogst schadelijk voor een plant. Door te veel voeding wordt de grond erg zuur en tast die de wortels aan.

Clusia onderhouden

Verkleurde bladeren

Een Clusia heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Mochten de bladeren van de Clusia bruine of gele vlekken of bruine randen krijgen is dit vaak een teken van te veel water. Verminder in dit geval de watergift. Het kan ook zijn dat de bladeren een gelige gloed krijgen, in dit geval ontvangt de plant te veel zonlicht. Plaats de plant dan 1 meter verder van het raam.

Snoeien

De Clusia hoeft niet of nauwelijks gesnoeid te worden. Doordat hij als kamerplant laag blijft hoef je alleen de oude en bruine bladeren te verwijderen om zijn sierwaarde te behouden.

Vermeerderen

De Clusia is een kamerplant die gemakkelijk te vermeerderen is vanuit zaad. Echter is dit zaad in Nederland en omstreken beperkt verkrijgbaar. Ook kan je de stekjes van de Clusia gemakkelijk herplanten.

Bloeit de Clusia?

Een Clusia zal in de huiskamer niet snel tot bloei komen. Mocht hij dat wel doen dan heeft hij mooie en tevens grote bloemen die lijken op een roos. De oud Latijnse naam ''Clusia Rosea'' verwijst naar de kleur, de bloem heeft roze accenten met een witte basiskleur.

Giftig

De Clusia is giftig. Zowel de groene vruchten als het sap uit de plant is giftig voor mensen en huisdieren. Voorkom inname en contact met de huid en ogen, raadpleeg direct een arts in het geval de Clusia is ingenomen.

Ziektes

De Clusia is bij de juiste verzorging een kamerplant die niet snel last heeft van ongedierte, plagen of ziektes. Mocht hij hier wel last van hebben raden wij aan dit daadkrachtig en direct te bestrijden. Dit kan zowel met biologische ongedierte bestrijding als sterke chemische middelen.

Soorten

Bekende soorten Clusia's welke 123planten regelmatig verkoopt zijn de Clusia Rosea en de Clusia Rosea Princess.

Bekijk ons assortiment Clusia kamerplanten

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie