Citrus verzorging

Citrusbomen zijn wereldwijd bekend en gewaardeerd vanwege hun vruchten en alle producten die hiermee worden gemaakt. De Citrusboom is een plant die veel zonlicht en water wenst, je kan hem het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Deze plant is beter geschikt als plant voor op het balkon dan als huiskamerplant. Let wel op, want de citrusboom is niet winterhard.

Citrus Verzorging

Citrusboom water geven

De Citrusboom dient altijd in licht vochtige grond te staan. Dit houdt in dat, zeker in de zomer, het goed is om twee tot drie keer per week water te geven als de plant in de volle zon staat. Voorkom bij het watergeven dat de Citrusplant met zijn wortels in een laag water komt te staan, hierdoor kan wortelrot optreden. Het kan lang duren voordat wortelrot zichtbaar is in de plant.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk de Citrusboom te sproeien. In de zomerperiode kan dit zelfs schadelijk zijn. Het water op de bladeren kan ervoor zorgen dat de bladeren van de Citrusplant verbranden. Dit komt de vitaliteit en sierwaarde van de citronella boom niet ten goede.

Licht en warmte

De Citrusboom is een mediterraanse plant die van nature in het warme Spanje en Portugal voorkomt. In deze landen ontvangen de citrusbomen gedurende de hele dag zonlicht en zijn zij in staat zich goed te ontwikkelen en te groeien. In Nederland, waar de zonuren en intensiteit van de zon aanzienlijk minder is, heeft de plant meer moeite zich te ontwikkelen. Hierdoor is het van belang de Citrusboom zoveel mogelijk zonlicht te bieden. Plaats de Citrusboom op een standplaats in de volle zon. Hierbij kun je denken aan: voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Probeer hem buiten zoveel mogelijk uit de wind te houden.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: -5 ℃

Citrusboom verpotten

Het verpotten van een Citrusboom is noodzakelijk, indien zijn huidige plantenbak te klein wordt. Kies hiervoor een plantenbak die tenminste twintig procent groter is dan de huidige plantenbak, dan heeft de plant voldoende ruimte zich verder te ontwikkelen. Als je de citrusplant buiten een plek geeft, raden wij aan om een plantenbak te gebruiken met een goed functionerende waterafvoer. Plaats in dat geval een flinke laag hydrokorrels op de bodem alvorens je de plantenbak vult met verse mediterraanse potgrond.

Citrusboom bemesten

Het is niet noodzakelijk om een citrusboom extra voeding te geven. Mocht je dit toch willen doen, dan raden wij aan dit in het groeiseizoen te doen, van maart tot september. Hanteer altijd de aanbevolen hoeveelheid bij het toedienen van voeding, overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel van de plant.

Citrusboom onderhouden

Verkleurde bladeren

Verkleurende bladeren zijn veelal een teken van teveel water. Indien de bladeren geel-bruin worden is het verstandig de plant minder water te geven. Het kan ook zo zijn dat de plant onderop in de pot zijn water niet kwijt kan, boor in dit geval een afvoergat aan de onderzijde van de plantenbak zodat overtollig water simpelweg kan weglopen.

Snoeien

Het snoeien van de Citrusboom kent een tweetal voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de citrusplant in model snoeit. Hierdoor behoudt hij zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant. De citrusplant hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Het snoeien van een Citrusboom kan je het beste doen in het voorjaar, in deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen.

Vermeerderen

De Citrusplant is op twee verschillende manier te vermeerderen. Allereerst is er de stek methode. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, ideaal hierbij is een oudere scheut met een jonge scheut eraan. Vervolgens plaats je deze stek erg diep in de grond, alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen. Plaats de stek enkele weken op een warme en lichte plaats waarbij hij goed vochtig wordt gehouden en de eerste wortels zullen zijn gevormd. Hierna kan de stek worden opgepot of geplant.

De tweede methode noemt men afbuigen. Hierbij buig je een tak van de moederplant richting de grond en zorg je dat deze in de grond blijft, dat kan met een touwtje of een steen. Hierbij is het van belang dat de ondergrond los is zodat de tak snel en gemakkelijk kan wortelen. Indien er genoeg zonlicht en water is gedurende enkele weken kan na een week of drie de tak worden los geknipt van de moederplant en zal de plant zelfstandig groeien.

Stekken vanuit vruchtpit is ook een mogelijkheid. Hierbij dient de pit eerst te worden opgekweekt in water waarbij hij waterwortels ontwikkeld. Hierna kan deze in de grond worden geplaatst.

De bloemen van de Citrusplant

De Citrusplant kent bloemen met een oranje kleur. Deze komen rond eind mei en begin juni. Indien de temperatuur goed is en de zomer lang aanhoudt bestaat de kans dat er vruchtzetting plaats vindt. In dit geval zal de Citrusplant vruchten gaan produceren.

Giftig

De Citrusboom is niet giftig, zowel de stam als zijn vruchten niet.

Let op! Wanneer je de Citroenboom net hebt gekocht en hij heeft al vruchten, bestaat de kans dat deze chemisch zijn bespoten!

Ziektes

Indien de bladeren geel worden en uitvallen, is dit vaak een teken van te veel water in combinatie met te weinig zonlicht. Soms kan het helpen om een gat te boren aan de onderzijde van de plantenbak, hierdoor kan overtollig water weglopen en staan de wortels niet continu onder water. Wat betreft ongedierte is de Citrusplant gevoelig voor luis, zowel wol- als schildluis. Beide zijn te herkennen aan witte plukken op de plant. In dit geval raden wij chemische of biologische bestrijding aan.

Soorten

De diversiteit in Citrusbomen is groot. Zo zijn er planten met veel verschillende vruchten te koop. Hiernaast zijn er planten in struikvorm, bolvorm, stamvorm en fruitbomen op rek verkrijgbaar.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie