Chamaedorea verzorging

De Chamaedorea is een palm uit Mexico die klein blijft. 'Chamai' betekend op de grond en Dorea betekend geschenk. Vandaar de naam Mexicaanse dwergpalm. Chamaedorea palmen komen uit de familie Arecaceae of Palmea. Zowel de Chamaedorea Elegans als Chamaedorea Metallica zijn soorten die regelmatig verkrijgbaar zijn.

chamaedorea verzorging
 1. Chamaedorea elegans
  € 28,00 incl. BTW
  Chamaedorea elegans Mexicaanse dwergpalm
  80 cm 19 cm
 2. Palm Chamaedorea Metalica kopen bij 123planten
  € 53,00 incl. BTW
  Chamaedorea metalica Mexicaanse dwergpalm
  60 cm 22 cm
 3. Chamaedorea elegans
  € 37,00 incl. BTW
  Chamaedorea elegans Mexicaanse dwergpalm
  110 cm 24 cm

Chamaedorea water geven

De Chamaedorea mag niet in een droge grond staan, maar probeer te voorkomen dat de wortels verdrinken. Geef daarom geregeld kleine hoeveelheden water. Het is aan te raden om in de zomer eens per vier dagen water te geven, en in de winter eens per twee weken.

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de palm, de luchtvochtigheid en andere factoren. Begin hierom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na drie dagen nog steeds erg nat, verminder dan de hoeveelheid watergift. Controleer dit door een vinger in de aarde te steken. Vooral bij een nieuwe woonplant is dit belangrijk. Binnen de kortste keren weet je hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat bevat tevens natuurlijke voedingsstoffen, hierdoor zal de palm bij de juiste verzorging sneller ontwikkelen en vitaler blijven.

Sproeien

Het sproeien van de Chamaedorea Elegans en Metallica is zeer aan te raden. Wanneer de Chamaedorea niet wordt gesproeid, is deze extra gevoelig voor spint. Het is daarom aangeraden om de plant minimaal twee keer per week te sproeien. Sproeien is goed voor de vitaliteit van de plant maar ook voor de sierwaarde, zo wordt met een sproeibeurt stof verwijderd.

Licht en warmte

De Chamaedorea ontvangt het liefst veel licht, maar wil absoluut geen direct zonlicht. De enige plaats waar een Chamaedorea echt tot zijn recht komt, is voor een raam op het noorden. Wordt het blad lichter of geel, dan krijgt de palm te veel licht. Verplaatst de palm dan een meter van het raam af.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃

Chamaedorea verpotten

Het verpotten van een Chamaedorea zorgt ervoor dat de palm nieuwe voedingsstoffen tot zich kan nemen. Daarnaast is er meer aarde aanwezig dat het water kan absorberen, waardoor de palm minder snel uitdroogt. Verpot de Chamaedorea eens per twee jaar in een pot die twintig procent groter is. Het verpotten kan na de aankoop of in de lente. In het voorjaar groeien wortels namelijk het snelst en is de plant in staat eventuele beschadigingen sneller te laten herstellen.

Chamaedorea bemesten

Het bijvoeden van de Chamaedorea kan je het beste doen met Pokon palmen voeding of universele kamerplanten voeding. Gebruik hiervoor nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid die vermeld is op de achterzijde van de verpakking. Wanneer je de kamerplant te veel voeding geeft, wordt de grond erg zuur. De plant kan hierdoor dood gaan.

Chamaedorea onderhouden

Verkleurde bladeren

De onderste blaadjes zullen op den duur afsterven, waarbij deze eerst bruin worden. Dit is een natuurlijk proces waar niks aan te doen is. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan een meter verder van het raam. Mochten de jonge bladeren last krijgen van bruine bladranden, dan is dit vaak een teken van te veel water. Verminder in dit geval de hoeveelheid water.

Snoeien

Het verouderen van het blad is op den duur niet te voorkomen. Een palm maakt bovenin nieuw blad om het onderste blad te vervangen. Dit onderste blad kan het beste weggeknipt worden wanneer het bruin begint te worden. Het is echter niet mogelijk om de stam te snoeien. Het snoeien van een Chamaedorea kan je het beste doen in het voorjaar, het is zowel goed voor de vitaliteit van de plant als voor hoe de plant er uit ziet.

Vermeerderen

De Chamaedorea kan vermeerderd worden door middel van zaad. Bij de Chamaedorea en andere palmen is dit echter vaak een lastig proces.

Bloeit de Chamaedorea?

De Chamaedorea kan gele bloemetjes krijgen. Dit kost de palm veel energie, wat hem niet ten goede komt. Het is daarom aan te raden om de bloemen te verwijderen, zodat de kamerplant energie kan besparen.

Giftig

De Chamaedorea is niet giftig.

Ziektes

De Chamaedorea is vatbaar voor spint. Veel sproeien werkt preventief. Mocht de plant last hebben van spint of ander ongedierte raden wij aan om dit direct daadkrachtig te bestrijden. De bestrijding kan met chemische en biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

Er zijn meerdere soorten Chamaedorea bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt zijn: Cataractarum, Elegans, Metalllica en Seifrizii.

Bekijk de Chamaedorea soorten in ons assortiment

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie