Bromelia verzorging

Bromelia's worden over de hele wereld gewaardeerd vanwege hun prachtige en opvallende bloemen. De Bromelia behoort tot de Bromeliaceae familie, hiertoe behoort ook de Ananasplant. De Bromelia bestaat uit een ’kokertje’ van gekleurde bladeren. Hierom wordt de Bromelia ook wel Kokerplant genoemd. De Bromelia wordt op veel plekken gevonden, van de Peruaanse kust-woestijnen tot de Andes-hooglanden. De Bromelia is een makkelijke kamerplant en is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Bromelia verzorging tips

Bromelia water geven

De Bromelia verbruikt weinig water. Zorg ervoor dat de grond altijd matig vochtig is. Te veel water is absoluut schadelijk, er mag geen laagje water vormen onderin de pot. De Bromelia is een plant die water opslaat in zijn bloem. Geef daarom water in de kelk (bloem). Zorg er voor dat er altijd een laagje water in de kelk zit. Pas hierbij wel op dat je het water er rustig in giet, anders kan je de bloem beschadigen. Een klein laagje in de kelk is voldoende.

Sproeien

De Bromelia vraagt om een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken. Vooral in de winter, wanneer de kachel aangaat zal de luchtvochtigheid dalen. Sproeien helpt de plant gezond te blijven, hierdoor zal deze bloeiende kamerplant zijn sierwaarde langer behouden.

 

Licht en warmte

Plaats de Bromelia op een zonnige standplaats, maar vermijd de felle middag zon. Te veel zonlicht zal het blad verbranden en de plant sneller uitdrogen. Maar wanneer de plant te weinig licht ontvangt, zal hij snel zijn felle kleur verliezen.

Minimale temperatuur

Overdag: 17 ℃
'S nachts: 15 ℃

Bromelia verpotten

De Bromelia is een plant die slechts één keer tot bloei komt. Deze kamerplant staat vervolgens wel 3 á 6 maanden in bloei. Na deze periode vervaagd de kleur van de bloem. Deze zal afsterven en helaas niet meer terug komen. Doordat de Bromelia een relatief korte levensduur heeft is het verpotten van deze plant niet nodig.

Wel is het mogelijk de Bromelia direct na aanschaf te verpotten, gebruik hiervoor een bak die minimaal 20% groter is dan de kweekpot. Zo voorkom je dat deze omvalt en de verhouding tot de plant is mooier.

Bromelia bemesten

Deze kamerplant kan je in de lente en zomer bemesten, maar is niet noodzakelijk. Omdat de plant relatief kort meegaakt, is er voldoende voeding aanwezig in de grond. Indien je extra wil voeden, gebruik dan voeding voor bloeiende kamerplanten. Lees voor de aanbevolen dosering de gebruiksaanwijzing. Geef nooit meer dan aangeraden, dit zal de kamerplant schaden.

Bromelia onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine randen op de bladeren duiden vaak op een te hoge hoeveelheid direct zonlicht. Wanneer de bladeren van de Bromelia gaan hangen is dit een indicatie van te weinig water. Het is dan ook verstandig om de watergift te verhogen.

Snoeien

Omdat de Bromelia niet erg groot wordt is snoeien niet nodig. Je kan bladeren die minder mooi zijn simpelweg wegknippen met een schaar.

Vermeerderen

Het vermeerderen van een Bromelia is relatief eenvoudig. De plant zal vanzelf kleine stekje aan de basis van de plant aanmaken wanneer deze is uitgebloeid. Laat deze doorgroeien tot de hoogte van ongeveer 10cm.

Hierbij is het belang dat deze stekken voldoende water krijgen, ook in de kelk. Vervolgens kan je deze stekken losmaken, wees hierbij voorzichtig met de wortels. Hoe meer wortels er aan de stek blijven zitten, hoe groter de kans op succes.

Plaats daarna de verwijderde stekken in een aparte pot en mest deze eventueel bij met groene kamerplanten voeding. Laat de Bromelia gedurende één jaar staan. Hierna is de Bromelia bloeirijp.

Wanneer de binnenplant bloeirijp is kun je de schil van een appel plaatsen in het hart van de plant. Dek de Bromelia vervolgens met een plastic zak af om de luchtvochtigheid te verhogen en laat de appelschil ongeveer 3 weken bij de kamerplant liggen. De appelschil stoot bepaalde gassen uit die ter bevordering van de bloei werken. Laat de woonplant hierna nog 7 tot 17 weken staan, inclusief plastic zak. In deze periode zal de Bromelia een nieuwe bloem hebben aangemaakt.

De kleurrijke bloemen van de Bromelia

Bromelia’s zijn geliefd vanwege hun bloemen die in vele felle kleuren voorkomen. De Bromelia komt echter maar éénmalig tot bloei en zal hierna afsterven. De plant bloeit gemiddeld 3 tot 6 maanden en zal hierna geleidelijk zijn kleur verliezen.

Giftig

Bromelia's zijn niet giftig.

Ziektes

De Bromelia is gevoelig voor spint, regelmatig sproeien werkt preventief tegen spint. Ter bestrijding van spint raden wij een bestrijdingsmiddel aan.

Soorten

Tot de familie bromelia behoren onder andere de Aechmea, Guzmania, Tillandsia en de Vriesea.

Aechmea

Aechmea

De Aechmea fasciata of Koker Bromelia is een bloeiende plant met grijsgroene bladeren. Uit het midden van de plant ontspringt de bloem als een lanspunt. De kamerplant met roze bloem komt van oorsprong uit Brazilië en bloeit enkel eenmalig. Meer over de verzorging van de Aechmea vind je hier.

 

Ananasplant

Ananas

De bonte ananas is een siervariant van de eetbare soort. Deze kamerplant heeft lange vlezige bladeren die groen qua kleur zijn. Bij sommige soorten heeft het blad een gele stekelige rand. Vanuit het midden van de plant groeit de vrucht. Deze vruchten worden echter niet rijp, dus zijn niet voor consumptie geschikt!

Ananasplant

Bilbergia

Billbergia

De Billbergia heeft lange groene bladeren. De bladeren kunnen afhankelijk van de soort gevlekt, gestreept, bont, of gewoon groen zijn. Deze Bromelia soort heeft indrukwekkende hangende bloemen die een korte bloeitijd hebben. 

Cryptanthus

Cryptanthus

De Cryptantus is een van de weinige soorten die niet epifytisch groeit. Deze bromelia heeft golvende bladeren met verschillende kleuren en patronen, afhankelijk van de subsoort. De naam van de plant betekend "verborgen bloem" dit komt doordat de bloemen bijna niet opvallen, doordat ze klein zijn en vlak bij het blad zitten.

Guzmania

Guzmania

De Guzmania heeft lintvormige groene bladeren. Vanuit de bladeren ontspringt een stengel met kleurrijke schutbladeren, waarin de eigenlijke bloemen zitten die buisvormig zijn. De schutbladeren vormen gezamelijk een soort trechter. De Guzmania is een van de meest populaire Bromelia's, deze zijn er in vele soorten en kleuren. 

Neoregelia

Neoregelia

De Neorogelia is een bijzonderere Bromelia soort. Deze soort heeft een relatief kleine en lage bloem, maar net voor de bloeitijd verkleuren de middelste bladeren naar een mooie rode, of andere, kleur. Dit is afhankelijk van de soort Neoregelia. Middenin het verkleurde hart van de plant zit de daadwerkelijke bloem verscholen. 

Nidularium

Nidularium

De Nidularium is een bloeiende kamerplant met glanzende groene bladeren die een langwerpige vorm hebben. De naam is afkomstig van het latijnse woord "Nidus" wat nest betekend. Dit heeft de plant te danken aan de kleinere bladeren die zich vormen rondom de bloem.

Tillandsia

Tillandsia

De Tillandsia heeft lange lijnvormige bladeren die spits aflopen. De Tillandsia cyenea heeft een ovale en platte bloemtros in verschillende kleuren. De bloemtros bestaat uit schutbladeren die symmetrisch over elkaar heen liggen, waaruit de kleine bloemen verschijnen.

Vriesea

Vriesea

De Vriesea is een van de meest geteelde soorten Bromelia. De Vriesea heeft een bloem met felgekleurde schutbladeren die als lans of zwaard omhoog staan. De Vriesea splendens heeft als bijnaam "Vlammend Zwaard" door de felle kleuren en opbouw van de schutbladeren. 

Vriesea

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten