Bromelia verzorging

Bromelia's worden over de hele wereld gewaardeerd vanwege hun prachtige en opvallende bloemen. De Bromelia behoort tot de Bromeliaceae familie, hiertoe behoort ook de Ananasplant. De Bromelia bestaat uit een ’kokertje’ van gekleurde bladeren. Hierom wordt de Bromelia ook wel Kokerplant genoemd. De Bromelia wordt op veel plekken gevonden, van de Peruaanse kust-woestijnen tot de Andes-hooglanden. De Bromelia is een makkelijke kamerplant en is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Bromelia verzorging tips

Water geven

De Bromelia verbruikt weinig water. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is zonder dat er een laag water vormt in de pot. Geef bij warm weer meer water. Een keer per week water geven is voldoende. De Bromelia is een plant die water opslaat in zijn bloem. Geef daarom ook af en toe water in de kelk (bloem), zoals op de afbeelding hiernaast. Zorg er voor dat er altijd een laagje water in de kelk zit. Pas hierbij wel op dat je het water er rustig in giet, anders kan je de bloem beschadigen.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

De Bromelia vraagt om een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken. Vooral in de winter, wanneer de kachel aangaat vermindert de luchtvochtigheid. Sproeien helpt de plant gezond te blijven, hierdoor zal deze bloeiende kamerplant zijn sierwaarde langer behouden.

Licht en warmte

Plaats de Bromelia op een zonnige standplaats, zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht zal leiden tot bruine randen op de bloem en bladeren.

Minimale temperatuur

Overdag: 17 ℃
'S nachts: 15 ℃

Verpotten

De Bromelia is een plant die slechts één keer tot bloei komt. Deze kamerplant staat vervolgens wel 3 á 6 maanden in bloei. Na deze periode vervaagd de kleur van de bloem. Deze zal afsterven en helaas niet meer terug komen. Doordat de Bromelia een relatief korte levensduur heeft is het verpotten van deze plant niet nodig.

Wel is het mogelijk de Bromelia direct na aanschaf te verpotten, gebruik hiervoor een bak die minimaal 20% groter is dan de kweekpot.

Voeding

Deze kamerplant kan je in de lente en zomer bemesten, gebruik hiervoor voeding voor bloeiende kamerplanten. Lees voor de aanbevolen dosering de gebruiksaanwijzing. Geef nooit meer dan aangeraden, dit zal de kamerplant doen schaden.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine randen op de bladeren duiden vaak op een te hoge hoeveelheid aan direct zonlicht. Wanneer de bladeren van de Bromelia gaan hangen is dit een indicatie van te weinig water. Het is dan ook verstandig om de watergift te verhogen.

Snoeien

Het snoeien van een Bromelia is niet nodig. Je kan bladeren die minder mooi zijn simpelweg wegknippen met een schaar.

Vermeerderen

Het vermeerderen van een Bromelia gaat alvorens een stappenplan. Allereerst zal de plant kleine stekje aan de basis van de plant aanmaken wanneer deze is uitgebloeid. Laat deze doorgroeien tot de hoogte van ongeveer 10cm.

Hierbij is het belang dat deze stekken voldoende water krijgen, ook in de kelk. Vervolgens kan je deze stekken verwijderen, wees hierbij voorzichtig met de wortels.

Plaats daarna de verwijderde stekken in een aparte pot en mest deze eventueel bij met groene kamerplanten voeding. Laat de Bromelia gedurende één jaar staan. Hierna is de Bromelia bloeirijp.

Wanner de binnenplant bloeirijp is kun je de schil van een appel plaatsen in het hart van de plant. Dek de Bromelia vervolgens met een plastic zak af en laat de appelschil ongeveer 3 weken bij de kamerplant liggen. De appelschil stoot bepaalde gassen uit die ter bevordering van de bloei werken. Het afdekken van de plant is bedoelt om de luchtvochtigheid van zijn land van oorsprong na te bootsen. Laat de woonplant hierna nog 7 tot 17 weken staan, inclusief plastic zak. In deze periode zal de Bromelia een nieuwe bloem hebben aangemaakt.

Bloemen

Bromelia’s zijn geliefd vanwege hun bloemen die in vele kleuren voorkomen. De Bromelia komt echter maar éénmalig tot bloei en zal hierna afsterven. De plant bloeit gemiddeld 3 tot 6 maanden en zal hierna geleidelijk zijn kleur verliezen.

Giftigheid

Bromelia's zijn niet giftig.

Ziektes

De Bromelia is gevoelig voor spint, regelmatig sproeien werkt preventief tegen spint. Ter bestrijding van spint raden wij een bestrijdingsmiddel aan.

Categories: Kamerplanten Encyclopedie