Aspidistra verzorging

De Aspidistra komt in het wild voor in de bergachtige streken van Japan en Taiwan, waar hij voornamelijk groeit als bodembedekker. Zijn naam komt van het Griekse ''Aspid'', dat vrij te vertalen is naar ''schild''. Dat komt door de vorm van de kamerplant. De Nederlandse namen van de Aspidistra zijn de Kwartjesplant, Kloosterplant, Blarenplant of Slagersplant. De laatste benaming komt van vroeger, toen veel slagers deze plant in hun slagerij hadden, aangezien het een plant is die goed gedijt met weinig licht en tevens geen probleem heeft met koudere temperaturen.

 

Aspidistra verzorging
Aspidistra elatior
Aspidistra elatior Kwartjesplant
110 cm 24 cm
€ 9400 incl. BTW
Aspidistra Eliator ook wel kwartjesplant of slagersplant
Aspidistra Eliator Kwartjesplant
60 cm 15 cm
€ 2400 incl. BTW
Aspidistra elatior
Aspidistra elatior Kwartjesplant
90 cm 21 cm
€ 5700 incl. BTW

Aspidistra water geven

Aspidistra's stellen geen hoge eisen wat betreft het water geven. Deze kamerplanten hebben namelijk weinig problemen met een onregelmatige watergift, zolang de wortels maar niet in het water blijven staan. Daarom is het beter om bij twijfel te wachten met water geven. Meerdere dagen in droge grond overleeft de Aspidistra zonder problemen. 

De Aspidistra blijft op zijn mooist indien de grond licht uitdroogt voordat de plant water krijgt.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om de Aspidistra te sproeien, wel zorgt een goede sproeibeurt ervoor dat ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Het blad zal weer mooi glanzen als het stof eraf is. 

Licht en warmte

De Aspidistra groeit van nature onder andere planten. Daarom gedijt de Aspidistra het best op een schaduwrijke standplaats. Maar de Aspidistra dient wel zonlicht te ontvangen, alleen kunstlicht is niet voldoende. Plaats de Aspidistra direct voor een raam op het noorden, twee tot vier meter voor een raam op het westen of oosten of drie tot zes meter voor een raam op het zuiden. Wanneer het blad te veel zonlicht ontvangt zal het blad vergelen. 

Minimale temperatuur

Overdag: 12 ℃
'S nachts: 5 ℃

Aspidistra verpotten

Omdat de Aspidistra langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Het kan direct na aanschaf, maar het is beter in de lente of zomer. Neem hierbij een sierpot met een diameter die minimaal twintig procent breder is dan de huidige plantenbak. Gebruik gewone universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij hoge bakken een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Aspidistra bemesten

De Aspidistra groeit langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant matig voeding. Het is hierdoor niet noodzakelijk de plant bij te voeden, alhoewel het wel de gezondheid ten goede komt. Doseer nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en enkel in de zomer en lente. Overmatig gebruik van voeding is schadelijk voor de plant.

Aspidistra onderhouden

Verkleurde bladeren

Een Aspidistra heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Indien de bladeren lichter van kleur of zelfs geel worden, kan de kamerplant het beste een meter verder van het raam worden geplaatst. Mochten de bladeren van de Aspidistra bruine vlekken of bruine randen krijgen, is dit vaak een teken van teveel water. Verminder in dit geval direct de watergift.

Snoeien

Aspidistra kamerplanten worden niet groot. Snoeien is daarom niet snel nodig. Verwijder lelijke of verkleurde bladeren. Zo bespaart de kamerplant energie en behoudt het zijn sierwaarde. 

Vermeerderen

De Aspidistras kunnen worden vermeerderd door scheuren. In dit laatste geval scheur je de wortelkluit. Zorg ervoor dat deze worden geplaatst in een warme en vochtige omgeving, dit geeft de grootste kans voor succes.

Bloeit de Aspidistra?

Een Aspidistra komt zelden tot nooit tot bloei. De bloemen groeien laag bij de grond en zijn slecht zichtbaar. Bestuiving vindt plaats door kleine grond slakjes en kreeftjes in tegenstelling tot de gebruikelijke bestuiving door insecten.

Giftig

Aspidistra kamerplanten zijn niet giftig. In Japan worden de bladeren gebruikt om voedsel in op te dienen, al worden de bladereren zelf niet gegeten. 

Ziektes

De Aspidistra is een plant die niet snel last heeft van ongedierte of ziektes. Het kan voorkomen dat hij last krijgt van schildluis, in dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Soorten

Bekende soorten Aspidistra's die 123planten regelmatig verkoopt zijn de Milky way en de Eliator.

Bekijk ons assortiment Aspidistra kamerplanten

Of bekijk alle kamerplanten

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten