Asparagus verzorging

De Asparagus familie kent enkele honderden soorten, waaronder ook de asperge plant. Ongeveer tien soorten zijn geschikt als huiskamerplant. De frisgroene plant komt van nature voor in Zuid-Amerika, Midden-Afrika en Zuid-Oost Azië.

 

Het is een plant met fijn en over het algemeen zacht blad, waarvan sommige soorten zoals de Asparagus falcatus stekeltjes hebben op de stengels. Slechts enkele soorten behalen een maximale hoogte van 2 meter.

Asparagus verzorging
Asparagus plumoses
Asparagus plumoses
50 cm 21 cm
€ 2900 incl. BTW
Asparagus falcatus plant
Asparagus falcatus
35 cm 12 cm
€ 600 incl. BTW
Asparagus plumoses plant
Asparagus plumoses
75 cm 27 cm
€ 5900 incl. BTW
Asparagus sprengeri hangplant
Asparagus Sprengeri
30 cm 17 cm
€ 1400 incl. BTW

Asparagus water geven

De grond van de Asparagus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat er onderin de plantenbak een laag water komt te staan. De Asparagus verliest namelijk zijn frisgroene kleur en gaat slap hangen indien de plant te weinig water krijgt. Geef de plant niet te veel water per gietbeurt, de plant verbruikt namelijk niet veel. Zolang de grond maar een beetje vochtig is, is het voldoende. 

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om de Asparagus te sproeien omdat de plant geen hoge luchtvochtigheid verlangt. Af en toe het stof eraf spoelen zal de sierwaarde wel ten goede komen.

Licht en warmte

De Asparagus groeit van nature onder andere planten en wenst daarom geen fel direct zonlicht. Vermijd daarom een locatie voor het raam op het zuiden, of behoud in ieder geval enkele meters afstand. Ook bij een raam op het westen of oosten is een afstand van minimaal 1 meter aan te raden. Bij een afstand van meer dan 4 meter tot een raam zal de lichtintensiteit te laag zijn en zal de kamerplant langszaam zijn sierwaarde verliezen, omdat de plant niet in staat is het oude blad te vervangen.

Minimale temperatuur

Overdag: 10 ℃
'S nachts: 5 ℃

Asparagus verpotten

Verpot een Asparagus bij voorkeur in de lente omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Al is verpotten gedurende het gehele jaar mogelijk, pas dan wel op dat er niet teveel wortels beschadigen. Gebruik een sierpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik gewone potgrond en enkel hydrokorrels wanneer er een drainage gat aanwezig is. Het is verstandig om bij hoge plantenbakken een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wanneer de wortels (nog) niet tot de bodem reiken. 

 

Asparagus bemesten

De Asparagus is een kamerplant die met normale snelheid groeit en hierdoor gemiddeld voeding verlangt. Bijvoeden is niet noodzakelijk maar wel gewenst in de lente en zomer, wanneer de plant het snelst groeit. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat op de verpakking. Te veel voeding is namelijk schadelijk. Staat de binnenplant wat verder van het raam? Dan is er minder voeding nodig omdat de groei afneemt.

Asparagus onderhouden

Verkleurde bladeren

Een Asparagus heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Indien de bladeren lichter van kleur of zelfs geel worden kan de kamerplant het beste een meter verder van het raam worden geplaatst. 

Snoeien

De Asparagus is een kamerplant die verwilderd. Snoeien kent daarom twee voordelen. Als eerste behoudt de kamerplant zijn sierwaarde, aangezien uitlopers vaak het model niet ten goede komen. Ten tweede is het goed voor de vitaliteit van de huisplant, er kan zo meer licht de kern van de plant bereiken. Daarnaast is het verstandig met enige regelmaat afgestorven takjes te verwijderen. 

Vermeerderen

Vermeerder de Asparagus door de wortelkluit in een aantal goed bewortelde stukken te scheuren. Pot deze vervolgens op, bij voorkeur in de lente. 

De bloemen van de Asparagus

De bloemen van een Asparagus zijn zeldzaam, het is een soort dat zelden tot nooit in bloei komt in de huiskamer. De kleine bloemen zijn langwerpig en wit van kleur.

Giftig

De Asparagus is matig giftig, voorkom inname bij kinderen of huisdieren. 

Ziektes

De Asparagus is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Mocht de plant hier toch last van krijgen, behandel de plant dan bijvoorbeeld met promanal. 

Soorten

Bekende soorten Asparagus's welke 123planten regelmatig verkoopt zijn de Asparagus Plumoses en de Asparagus Falcatus.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten