Vlinderstruik verzorging

De vlinderstruik heeft als officiële benaming, Buddleja davidii. De vlinderstruik krijgt prachtig bloeiende pluimen in diverse kleuren. De struik trekt vlinders aan, daarom wordt deze tuinplant vlinderstruik genoemd. De vlinderstruik wordt ook wel vlinderboom genoemd en komt van oorsprong uit China. De struik groeit snel en als je hem niet snoeit kan de struik uitgroeien tot een boom. Je kunt de vlinderstruik in de volle grond of in een border plaatsen, ze zal stralen met haar mooie bloemtrossen. 

Vlinderstruik verzorging

Samenvatting
Weinig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Vlinderstruik verzorging
Planten van deze familie
3d83a02d-1f99-43ff-97d8-5b7aca3126fd
Buddleja Butterfly Candy 'Lila Sweetheart'®
40 cm 19 cm
€ 1399 incl. BTW

De vlinderstruik heeft als officiële benaming, Buddleja davidii. De vlinderstruik krijgt prachtig bloeiende pluimen in diverse kleuren. De struik trekt vlinders aan, daarom wordt deze tuinplant vlinderstruik genoemd. De vlinderstruik wordt ook wel vlinderboom genoemd en komt van oorsprong uit China. De struik groeit snel en als je hem niet snoeit kan de struik uitgroeien tot een boom. Je kunt de vlinderstruik in de volle grond of in een border plaatsen, ze zal stralen met haar mooie bloemtrossen. 

Vlinderstruik water geven

Vlinderstruik water geven

Staat de vlinderstruik in de volle grond, dan hoef je zelden extra water te geven. De struik kan prima eventjes zonder water zolang het niet te extreem is. Staat de Buddleja davidii in een pot, dan is het goed om de tuinplant wekelijks water te geven. Let er wel op dat de struik niet al te natte voeten krijgt. Wanneer er een laagje water in de pot blijft staan kan er namelijk wortelrot ontstaan en dit is schadelijk voor je plant. 

Vlinderstruik standplaats

De vlinderstruik staat graag in het zonnetje. Hoe meer zon, hoe meer bloemen zij zal produceren. De Buddleja kan ook op een plekje met halfschaduw staan. 

Bloeitijd

De vlinderstruik bloeit van juni tot september. 

Winterhard

De vlinderstruik is goed winterhard. 



Vlinderstruik standplaats

Vlinderstruik planten

Vlinderstruik planten

In principe kun je de vlinderstruik het gehele jaar planten, zolang het niet vriest. Wees wel gewaarschuwd, de vlinderstruik groeit snel en kan behoorlijk groot worden. Houdt hier rekening mee bij het planten. 

Verpotten

Wanneer de wortels aan de onderkant van jouw pot uitkomen is het verstandig om de vlinderstruik te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de Buddleja weer de ruimte om goed te kunnen doorgroeien.

Verplanten

Wil je jouw vlinderstruik verplaatsen, dan kun je dit het beste in de periode doen wanneer hij in rust is. Dit is in de herfst. In deze periode heb je de minste kans om wortels te beschadigen. De vlinderstruik zal wel tijd nodig hebben om te herstellen na het verplaatsen, houdt hier rekening mee. 

Voeding voor de Vlinderstruik

Om jouw vlinderstruik een extra groeistimulans te geven kun je hem het beste in het voorjaar extra bemesten. Vlinderstruiken in pot vragen sneller om extra voeding dan vlinderstruiken die in de volle grond staan. Gebruik hiervoor meststoffen voor siertuinen. 

 
Voeding voor de Vlinderstruik

Vlinderstruik onderhouden

Vlinderstruik onderhouden

Een Buddleja davidii heeft weinig eisen. De vlinderstruik heeft niet veel verzorging nodig, het is een makkelijke tuinplant. 

Snoeien

Snoeien is noodzakelijk bij de vlinderstruik. Omdat de struik zeer snel groeit is het goed om regelmatig te snoeien. In het vroege voorjaar, vanaf maart, is het verstandig om rigoureus te snoeien. Snoei de takken tot 30-50 cm boven de grond terug. Snoei de takken altijd schuin af. Let op met snoeien bij de bloemen, je knipt alleen de bloem weg en niet de scheut. Wanneer je oude bloemen wegknipt kan dit een tweede bloei bevorderen.
Je kunt eventueel nog een keer snoeien in het najaar, na de bloei. Snoei niet meer dan 1/3 terug.

Stekken of vermeerderen

De vlinderstruik kun je stekken. Dit is ook nog eens heel makkelijk om te doen. Wil je gaan stekken dan kun je dit het beste doen wanneer je gaat snoeien. Je knipt een stevige tak van de vlinderstruik af. Let er op dat de tak knopjes en zijtakjes heeft. Zorg ervoor dat er geen knopjes en zijtakjes aan de onderkant van de tak zitten. Je kunt de tak in de grond plaatsen of in een vaasje met water. Het beste is om de tak in een vaasje met water te doen, zo kun je goed de ontwikkeling van de wortels in de gaten houden. Ververs regelmatig het water en zet het vaasje met de tak niet in de volle zon. Na ongeveer 3 weken zullen er wortels ontstaan aan jouw tak en kun je de tak in de volle grond plaatsen. 

Zaaien/ oogsten

Een vlinderstruik kan zich heel goed zelf uitzaaien. Dit zie je terug aan de plantjes die ontstaan naast de vlinderstruik. Wil je zelf gaan zaaien dan kun je dit binnenshuis of buitenshuis doen. Plaats de zaden in een pot met een dun laagje aarde. De zaden zijn lichtkiemers. Houd de grond vochtig en dek de pot af met een plastic zakje of deksel. De pot met zaden staat graag op een lichte plek zonder direct zonlicht. Na één tot twee weken zullen de zaden ontkiemen. Je kunt nu de deksel of plastic zak verwijderen. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn kun je ze verpotten naar een grotere pot of uitplanten in de volle grond. 

Vorst

Een vlinderstruik kan een temperatuur tot -15 graden Celsius verdragen. 

Bloemen van de Vlinderstruik

De vlinderstruik krijgt prachtige grote bloemen. De bloemkleur kan variëren van wit, tot roze, paars of geel. Vlinders en bijen zijn gek op de bloemen van de vlinderstruik. 

Giftig

De vlinderstruik, Buddleja davidii, is niet giftig.

Ziektes

De Buddleja kan last krijgen van bladluis. Dit kan snel gaan. Het zal de plant niet meteen enorm beschadigen, wel kan de tuinplant hierdoor minder volle bloemen krijgen en kunnen de bladeren gaan omkrullen door de bladluis. Spoel de bladluis weg met water. 

Vlinderstruik bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Vlinderstruiken

1. Buddleja alternifolia

De Buddleja alternifolia krijgt sierlijke, lila-kleurige bloemen. Deze soort bloeit op oud hout.

2. Buddleja davidii black knight

De Buddleja davidii black knight lokt de meeste vlinders met zijn donkerpaarse bloemen. Hij staat graag op een zonnig plekje.

3. Buddleja globosa

Deze tuinplant staat bekend om zijn oranje balvormige bloemen. De Buddleja globosa bloeit van juli tot aan september. 

4. Buddleja davidii empire blue

De Buddleja davidii empire blue krijgt kleine, paars/ blauwe bloemen. Hij bloeit op één-jarig hout.

5. Buddleja davidii royal red

Deze robuuste winterharde struik krijgt roze/ rode bloemen. De Buddleja davidii royal red bloeit van juli tot diep in de herfst. 

6. Buddleja davidii nanho blue

De Buddleja davidii nanho blue groeit vooral in de breedte. Deze struik blijft lager dan de andere vlinderstruik soorten.

7. Buddleja weyeriana sungold

Deze opvallende vlinderstruik krijgt gele bloemen. De bloemen hebben een bol-vorm die veel vlinders aantrekt. 

8. Buddleja davidii pink delight

De Buddleja davidii pink delight krijgt roze pluimvormige bloemen. Deze vlinderstruik bloeit op 1-jarig hout. 

Vraag & Antwoord
Moet je een vlinderstruik snoeien?

Wanneer je de vlinderstruik niet snoeit bloeit de struik eerder, ook zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. 

Hoeveel plek heeft de vlinderstruik nodig?

De vlinderstruik wenst een ruimte van ongeveer 50 centimeter om zich heen.

Is een vlinderstruik een boom?

De vlinderstruik groeit als een struik en niet als een boom. Het is dus geen boom. 

Welke vlinderstruik blijft klein?

De Buddleja davidii 'Nanho Blue' blijft redelijk klein, hij wordt tot ongeveer 1.50 meter hoog. 

Ga direct naar