Euphorbia verzorging

Euphorbia’s zijn kamerplanten die niet veel water verbruiken. Hierin zit er wel een verschil per soort Euphorbia. Verder heeft de Euphorbia geen harde eisen qua standplaats. Wel verandert de watergift als je de Euphorbia op een andere plek zet.

De Euphorbia is een grote familie met veel verschillende soorten. Op deze pagina behandelen wij enkel de Euphorbia's welke lijken op een cactus. Deze planten zijn ook wel bekend als de cowboycactus. Officieel zijn Euphorbia's geen cactussen. Een echte Cactus, zoals de Pachycereus Pringlei, heeft geen wolfsmelk en de Euphorbia soorten wel.

Deze Euphorbia soorten groeien van origine in warme landen. Er zijn vele soorten bekend, waarvan de soorten allemaal één ding gemeen hebben. De Euphorbia’s hebben allemaal het zogenoemde wolfsmelk of melksap in zich. De Euphorbia's die wij kennen als kamerplanten kunnen in de natuur vele meters hoog worden, maar in de woonkamer groeit de plant zeer langzaam.

Meer over de verzorging van de Cowboy Cactus lees je op deze pagina.

Euphorbia verzorging tips

Euphorbia water geven

Euphorbia planten kunnen gemiddeld gezien lang zonder water. Wel verschilt dit echter per soort. Doordat er over het algemeen weinig huidmondjes aanwezig zijn verdampen de planten nauwelijks water. Euphorbia planten zijn hiernaast in staat om vele malen hun eigen gewicht in water op te nemen en vast te houden.

In de zomerperiode dient de grond, tussen de gietbeurten, op te drogen. Dit om te voorkomen dat de kamerplant last krijgt van wortelrot. Bepaalde soorten Euphorbia's gaan sneller groeien als deze planten in de zomer en lente meer water krijgen toegediend. Het is leuk om jouw Euphorbia te zien groeien, maar het is wel een risico. De plant zal namelijk bij teveel water wortelrot ontwikkelen.

Wanneer de dagen korter beginnen te worden, raden wij aan de watergift aan jouw Euphorbia kamerplant aan te passen. Het is de bedoeling dat er, in deze periode, minder water wordt gegeven. Twee maanden zonder water is, in de winter, geen enkel probleem.

Te weinig water leidt zelden tot problemen, daarom is het verstandig te wachten met water geven wanneer je twijfelt.

Sproeien

Sproeien, ter compensatie van droge lucht, is voor de Euphorbia niet perse nodig. In de winter kan de beneveling dienen als waterbeurt, de meeste soorten kunnen namelijk via de huid water opnemen.

Licht en warmte

Vrijwel alle Euphorbia soorten hebben weinig specifieke eisen voor de zonlichtintensiteit. Je kan deze stoere kamerplanten plaatsen op standplaatsen in de zon en op plekken met minder natuurlijk zonlicht. Euphorbia's kunnen in de zomerperiode ook buiten op het terras staan, laat ze in dit geval wel geleidelijk wennen aan het directe zonlicht.

De watergift dient te worden afgestemd met de hoeveelheid zonlicht die de Euphorbia ontvangt. Plaats je de Euphorbia Ingens op een zonnige standplaats, dan verbruikt de plant aanzienlijk meer water dan wanneer je dezelfde cactusachtige op een standplaats met minder licht plaatst.

Te weinig zonlicht zal de groei afremmen en vergroot bovendien de kans op wortelrot. Te veel licht leidt minder snel tot problemen.

Minimale temperatuur

Overdag: 10℃
'S nachts: 5 ℃Euphorbia verpotten

Over het algemeen is het verpotten van een Euphorbia-achtige niet moeilijk. Je neemt een plantenbak met een diameter die 20% groter is dan de huidige kweek- of sierpot. Je vult deze plantenbak vervolgens aan met universele potgrond of speciale pokon cactuspotgrond. Na het verpotten heeft de Euphorbia meer ruimte om zich te ontwikkelen en door de verse aarde zijn er weer voldoende voedingsstoffen bij gekomen.

Het wordt echter ingewikkelder wanneer het om een grote Euphorbia gaat. Deze cactusachtige planten kunnen erg zwaar worden. Hierbij maken ook de scherpe stekels het niet gemakkelijker. In dit geval raden wij aan een handdoek om de cactusachtige te wikkelen. Werk hierbij met zijn tweeën. De een houdt de plant vast, met de handdoek, aan de middelste stam. De andere persoon verwijdert de pot. Vervolgens laat je de Euphorbia voorzichtig zakken in de nieuwe plantenbak.

Voeden van de Euphorbia

De Euphorbia groeit van nature langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voedingstoffen. Geef de Euphorbia alleen voeding in de lente en in de zomer. Geef de plant geen voeding in de herfst en winter. Geef de Euphorbia vloeibare voeding bij elke 4e keer water geven, of 1/4e van de dosering (staat aangegeven op de verpakking). Geef nooit een overdosis, ook niet na een lange periode waarin de kamerplant geen voeding heeft gehad.

Er is ook speciale vloeibare voeding voor cactussen verkrijgbaar van het merk Pokon.

Euphorbia onderhouden

Verkleurde bladeren

Sommige Euphorbia-soorten hebben bladeren, andere soorten niet. Bij de Euphorbia Trigona zitten er meerdere kleine blaadjes rondom de cactusachtige stam. Deze blaadjes komen elke winter terug en vallen in het voorjaar er vanzelf weer af.

Snoeien

Een Euphorbia snoeien is een vak apart. De Euphorbia Tirucalli kan je terugsnoeien door lelijke of te lange takken af te knippen, schrik niet want de plant zal gaan bloeden. Het witte sap dat hierbij vrij komt is wolfsmelk. Je kunt de wond het beste afdichten met sigarettenas.

Een Cactusachtige Euphorbia, zoals de Euphorbia Ingens, snoeien gaat heel anders in zijn werk. Deze soort is lastig te snoeien en hierdoor raden we dit af. De grote wond is gevoelig voor infecties en is bovendien lelijk.

Let op! De wolfsmelk (sap/vocht) die vrij komt tijdens het snoeien is giftig. Lees hier meer over bij het kopje “Giftig”.

Vermeerderen

Het stekken of vermeerderen van een Euphorbia is mogelijk, echter verschilt de wijze per soort. Zo is de Euphorbia Ingens te vermeerderen door zowel zaad als het afsnijden van een tak en deze in de grond te plaatsen, dit geldt ook voor de Tirucalli en Trigona soorten.

Hiervoor dient de wond eerst goed te drogen. Plaats de stek op een locatie met ochtend- of avondzon. Omdat de wortels het snelst groeien in de lente, is het stekken het meest succesvol in dit seizoen. Als de plant in de grond staat is het nodig de grond eens per twee weken matig vochtig te sproeien. Let erop dat je de grond niet nat maakt.

Bloemen van de Euphorbia

Euphorbia's komen regelmatig in de woonkamer tot bloei. Hiervoor dienen de planten op een zonnige standplaats te staan. De kans op bloemen wordt verder vergroot, wanneer de planten in de winter een koele en droge periode mee maken. Helaas hebben de bloemen nauwelijks sierwaarde en kosten de plant enkel energie.

Alle Euphorbia’s hebben zogenoemde schijnbloemen, ook wel cyathia genoemd, die zijn omringd met schutbladeren (involucrum). De bloemen zijn meestal klein en geel.

Giftig

Over het algemeen zijn alle planten van de Euphorbia-familie giftig. De sappen van deze giftige kamerplanten worden in de medische industrie ook verwerkt in producten zoals braakmiddelen en purgeermiddelen. Het sap zal op een droge huid of open wond irriterend zijn.

De meeste Euphorbia's zijn hard en bovendien zullen de stekels de planten niet aantrekkelijk maken om op te knagen door dieren of kinderen. Mocht je kat of hond hier wel interesse in hebben, plaats de planten dan buiten bereik van je huisdieren.

Ziektes

Euphorbia-soorten zijn verschillend gevoelig of resistent tegen soorten ongedierte. De Euphorbia Ingens is een soort dat nauwelijks gevoelig is voor luis en spint. Een combinatie van vocht en tocht kan de plant zachter maken, en hierdoor gevoeliger maken voor ongedierte.

Mocht de plant last krijgen van ongedierte, dan raden wij aan dit direct te bestrijden. Veel ongedierte is, met een harde waterstraal, weg te spuiten van Euphorbia soorten zonder zacht blad. Behalve dop en schildluis, deze ongedierte hechten zich namelijk te sterk aan de plant. Je kunt hiervoor gebruik maken van zowel chemische bestrijdingsmiddelen als van biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

Er zijn vele soorten Euphorbia's bekend. Bekijk hieronder enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt of ga naar ons complete aanbod Euphorbia's.

Euphorbia Acruensis

Euphorbia Acruensis

De Euporbia Acruensis is een cactus die snel groeit en relatief makkelijk vertakt. Bij deze euphorbia kan je na een periode van 4 jaar heel mooi de jaarringen zien zitten en zodoende bepalen hoe oud de euphorbia is.

Euphorbia Acruensis

Euphorbia Erytrea

Euphorbia Erytrea

De Euphorbia Erytrea lijkt op de wel bekende cowboycactus. Echter heeft deze euphorbia soort iets speciaals, in de winterperiode krijgt deze plant bladeren vanuit zijn naaldpunten. Deze zullen in het voorjaar weer afvallen of zijn te verwijderen met een kwast.

Euphorbia Erytrea

Euphorbia Ingens

Euphorbia Ingens

De Euphorbia Ingens oftewel de Cowboycactus is de meest bekende cactus wereldwijd. Dit exemplaar kan doorgroeien tot hij omvalt, zo zijn ze gezien van wel 12 meter hoog en vol met honderden vertakkingen. Het is een euphorbia waarbij het geen pijn doet als je hand omhoog langs de euphorbia haalt, omlaag doet echter wel pijn. Dit komt door de positionering van de naalden.

Euphorbia Ingens

Euphorbia Tirucalli

Euphorbia Tirucalli

De Tirucalli of potloodplant is een unieke verschijning. Hij dankt zijn naam aan de potloodachtige bladeren. Hiernaast is het een soort dat erg snel groeit en lastig in model is te houden.

Euphorbia Tirucalli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten