Euphorbia verzorging

De Euphorbia komt van origine uit het warme Afrika en uit Zuid- en Midden- Amerika, al zeggen sommige dat hij zijn oorsprong vindt in Mexico. In deze warme landen groeide ze zowel op hoge en koude bergen als op uitgestrekte woestijnvlaktes. Er zijn vele duizenden soorten bekend, waarvan ze allenmaal één ding gelijk hebben. Ze hebben allemaal het zogenoemde wolfsmelk of melksap in zich. Hiernaast hebben alle planten van de Euphorbia plantenfamilie zogenoemde schijnbloemen, cyathia genoemd welke zijn omringd met schutbladeren welke involucrum worden genoemd.

Onder de naam Euphorbia vallen een grote diversiteit aan kamerplanten, variërend van de kerstster tot diverse stuiken, kruiden en zelfs cactusachtige soorten zoals de Euphorbia Ingens. Veel mensen noemen de Euphorbia Ingens of Euphorbia Erytrea cactusachtige, officieel is dat niet het geval. Doordat een echte Cactus zoals de Pachycereus Pringlei geen wolfsmelk bevat en de Euphorbia achtige wel.

Euphorbia verzorging tips

Euphorbia water geven

Euphorbia planten kunnen lang zonder water, dit verschilt echter wel per soort. Doordat er over het algemeen weinig huidmondjes aanwezig zijn verdampen de bladeren nauwelijks het reeds opgenomen water. Euphorbia planten zijn hiernaast in staat om vele malen hun eigen gewicht in water op te nemen en zodoende vast te houden. Indien de temperatuur lager begint te worden raden wij aan de watergift aan jou euphorbia kamerplant aan te passen, het is de bedoeling dat er in deze periode minder water wordt gegeven.

In de zomerperiode dient de grond tussen de gietbeurten op te drogen om te voorkomen dat de plant last krijgt van wortelrot. Bepaalde soorten Euphorbia's gaan sneller groeien indien ze in de zomer en lente meer water krijgen toegediend. Het is leuk om jouw Euphorbia te zien groeien maar het is wel een risico, de plant zal namelijk bij teveel water wortelrot ontwikkelen.

Sproeien

Sproeien ter compensatie van droge lucht is voor de Euphorbia niet persé nodig. In de winter kan de beneveling dienen als waterbeurt, de meeste soorten kunnen namelijk via de huid water opnemen. Mocht de Euphorbia kast krijgen van ongedierte kan een harde waterstraal ook dienen als ongedierte bestrijding, afhankelijk van het soort ongedierte.

Licht en warmte

Vrijwel alle Euphorbia soorten hebben weinig specifieke eisen aan de zonlichtintensiteit. Je kunt deze stoere kamerplanten dan ook plaatsen op standplaatsen in de zon en op plekken met minder natuurlijk zonlicht. Bepaalde soorten Euphorbia's kunnen in de warme zomerperiode zelfs buiten op het terras staan, laat ze in dit geval wel geleidelijk wennen aan de zonlicht intensiteit. De watergift dient te worden afgestemd met de hoeveelheid zonlicht die de Euphorbia ontvangt. Plaats je de Euphorbia Ingens op een zonnige standplaats dan verbruikt hij aanzienlijk meer water dan wanneer je dezelfde cactusachtige op een standplaats met minder licht plaatst. de plant minder water.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 1 ℃

Euphorbia verpotten

Over het algemeen is het verpotten van een Euphorbia achtige niet moeilijk. Je neemt een plantenbak met een diameter zo'n 20% groter dan de huidige kweek- of sierpot en je plaatst de Euphorbia kamerplant in de nieuwe sierpot. Je vult deze vervolgens aan met universele potgrond of speciale pokon Cactus potgrond. Na het verpotten heeft de Euphorbia meer ruimte om zich te ontwikkelen en door de verse aarde wederom voldoende voedingsstoffen tot zijn beschikking.

Tot zover niets lastigs, het wordt echter ingewikkelder wanneer het om een grote Euphorbia Ingens gaat. Deze cactusachtige hebben de nijging om erg zwaar te worden, en zijn van nature al uitgerust met scherpe stekels. In dit geval raden wij aan een handdoek met kranten om de cactusachtige te doen en hem met 2 man beet te houden en vervolgens de huidige pot (indien mogelijk) kapot te slaan. Vervolgens pak je de Euphorbia bij de stam en plaats je deze voorzichtig in de nieuwe plantenbak.

Voeden van de Euphorbia

De Euphorbia groeit van nature langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voeding. Het toedienen van extra meststof is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. Geef de Euphorbia vloeibare cactusvoeding bij elke 4e keer water geven, of 1/4e van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking. Er is ook speciale vloeibare voeding voor cactussen verkrijgbaar van het merk Pokon. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de kamerplant geen voeding heeft gehad.

Euphorbia onderhouden

Verkleurde bladeren

Bepaalde Euphorbia soorten hebben bladeren, andere soorten niet. Bij de Euphorbia Trigona is de cactusachtige stam uitgerust met kleine blaadjes welke elke winter terugkomen, deze vallen in het voorjaar vanzelf af. Andere soorten Euphorbia's zoals de kerstster (Euphorbia Pulcherrima) zijn gevoelig voor een teveel aan water, zij zullen in dit geval last krijgen van hangende bladeren en bruine bladranden.

Snoeien

Euphorbia kamerplanten snoeien is een vak apart. Het belangrijkste hierbij is om er rekening mee te houden dat het bij elk soort anders gaat en dient te gaan. Een Euphorbia Tirucalli kan je terugsnoeien door lelijke takken af te knippen, schrik niet want de plant zal gaan bloeden. Het witte sap dat hierbij vrij komt is wolfsmelk. Je kunt dit het beste afdichten met sigarettenas.
Een Cactusachtige Euphorbia zoals de Euphorbia Ingens snoeien gaat heel anders in zijn werk. Dit soort is lastig te snoeien en kan beter worden voorkomen. Dit kan je doen door de groei te remmen door de plant op een donkerdere standplaats te plaatsen.

Vermeerderen

Het stekken of vermeerderen van een Euphorbia is mogelijk echter verschilt de wijze enorm per soort Euphorbia plant. Zo is de Euphorbia Ingens te vermeerderen door zowel zaad als het afsnijden van een tak en deze in de grond te plaatsen, dit geldt ook voor de Tirucalli en Trigona soorten. De Euphorbia Pulcherrima oftewel de kerstster is alleen te vermeerdere op traditionele wijze met kruisbestuiving.

Bloemen van de Euphorbia

De bloemen zijn typerend voor de Euphorbia familie. Deze plantengroep heeft schijnbloemen, in het Latijns Cyathia genoemd. Deze schijnbloemen zijn omringd met schutbladeren (Latijns Involucrum). Elke Cyathium bestaat een kopvormige bodem gevormd door twee kelkbladen. Hierin bevindt zich één vrouwelijke bloem welke is omcirkeld met meerdere mannelijke bloemen. Deze mannelijke bloemen zijn gereduceerd tot één meeldraad. Dit geheel wordt afgerond met 4 á 5 honingklieren.

Giftig

Over het algemeen zijn alle planten van de Euphorbia familie giftig. De sappen van deze giftige kamerplanten worden in de medische industrie ook verwerkt in producten zoals braakmiddelen en purgeermiddelen.

Ziektes

Euphorbia soorten zijn verschillend gevoelig of resistent tegen soorten ongedierte. De Euphorbia Ingens is een soort dat nauwelijks gevoelig is voor soorten luis en spint, de enige wijze waarop dit soort hier last van zal krijgen is een combinatie van vocht en tocht. Andere soorten zoals de Kerstster zijn gevoeliger voor bladluis. Mocht de plant last krijgen van ongedierte dan raden wij aan dit direct daadkrachtig te bestrijden. Je kunt hiervoor gebruik maken van zowel chemische bestrijdingsmiddelen als van biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

Er zijn vele honderden soorten Euphorbia's bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt worden hieronder toegelicht.

Euphorbia Acruensis

Euphorbia Acruensis

De Euporbia Acruensis is een cactus die snel groeit en relatief makkelijk vertakt. Bij deze euphorbia kan je na een periode van 4 jaar heel mooi de jaarringen zien zitten en zodoende bepalen hoe oud de euphorbia is.

Euphorbia Acruensis

Euphorbia Erytrea

Euphorbia Erytrea

De Euphorbia Erytrea lijkt op de wel bekende cowboycactus. Echter heeft deze euphorbia soort iets speciaals, in de winterperiode krijgt deze plant bladeren vanuit zijn naaldpunten. Deze zullen in het voorjaar weer afvallen of zijn te verwijderen met een kwast.

Euphorbia Erytrea

Euphorbia Ingens

Euphorbia Ingens

De Euphorbia Ingens oftewel de Cowboycactus is de meest bekende cactus wereldwijd. Dit exemplaar kan doorgroeien tot hij omvalt, zo zijn ze gezien van wel 12 meter hoog en vol met honderden vertakkingen. Het is een euphorbia waarbij het geen pijn doet als je hand omhoog langs de euphorbia haalt, omlaag doet echter wel pijn. Dit komt door de positionering van de naalden.

Euphorbia Ingens

Euphorbia Pulcherrima

Euphorbia Pulcherrima

De kerstster is wellicht de bekendste plant uit de Euphorbia familie. De naam Pulcherrima betekend in het Nederlands ''de mooiste'' en rond de kerst periode is wel zichtbaar waarom deze zo wordt genoemd.

Euphorbia Pulcherrima

Euphorbia Tirucalli

Euphorbia Tirucalli

De Tirucalli of potloodplant is een unieke verschijning. Hij dankt zijn naam aan de potloodachtige bladeren. Hiernaast is het een soort dat erg snel groeit en lastig in model is te houden.

Euphorbia Tirucalli

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie