Croton verzorging

De Croton Codiaeum of Wonderstruik komt uit de familie Crotoneae (Euphorbiaceae), deze is in Nederland bekend als de Wolfsmelkfamilie. Deze kamerplanten komen van oorsprong uit de regio rondom Indonesië en India. Deze binnenplanten hebben mooi bont gekleurd blad. De kleuren waarin de bladeren voorkomen zijn geel, rood, oranje en zelfs paars.

Om een Croton te verzorgen zijn er een aantal zaken die je moet weten, vooral de hoeveelheid licht is belangrijk. Alle tips over de verzorging van een croton lees je op deze pagina.

 

Croton verzorging
Croton petra plantje
Croton (codiaeum) petra
45 cm 17 cm
€ 1500 incl. BTW
Croton petra grote plant
Croton Petra
170 cm 34 cm
€ 20400 incl. BTW
CODIAEUM MRS.ICETON - WONDERSTRUIK 40cm
Croton Iceton Wonderstruik
160 cm 40 cm
€ 16200 incl. BTW
Croton Yellow Banana
Croton Yellow Banana Wonderstruik
140 cm 30 cm
€ 11800 incl. BTW

Croton water geven

De Croton dient in licht vochtige grond te staan, zonder dat deze uitdroogt. Een licht vochtige grond is voldoende, zo voorkom je dat de wortels letterlijk in het water staan. Regelmatig kleine hoeveelheden water is beter dan in een keer heel veel. Door een vinger in de grond te steken is de vochtigheid goed te bepalen. Indien de grond droger aanvoelt geef je opnieuw water. Bij lagere temperaturen en/of minder licht (winter) verbruikt de Croton minder water, pas hier de water hoeveelheid op aan.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur en lichtintensiteit. Het is raadzaam om bij een nieuw aangeschafte plant, of na verplaatsing, te beginnen met kleine hoeveelheden water. Is de grond na 4 dagen nog erg nat, geef dan minder water per gietbeurt. Is de grond na 2 dagen alweer droog, geef dan meer. Door de grond regelmatig te controleren op de vochtigheid, door een vinger in de grond te steken, leer je vanzelf hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft. 

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter geef je eenmaal per twee weken water.

Sproeien

Regelmatig een Croton sproeien is noodzakelijk om spint te voorkomen. Hoe vaker hoe beter, maar minimaal eens per week. Wanneer de kachel aanstaat is minimaal twee keer per week raadzaam.

Twee keer per jaar de plant een warme douche geven heeft ook voordelen. Dek hiervoor de aarde af met huishoudfolie zodat deze niet doorweekt raakt. Het douchen werkt preventief tegen ongedierte en verwijdert stof van de bladeren. De plant staat er niet alleen mooier bij, ook heeft de kamerplant er voordelen van. Een stofvrij blad ontvangt namelijk meer licht, waardoor de plant meer kleur krijgt.

Licht en warmte

De Wonderstruik ontvangt het liefst veel licht. Maar pas op met direct zonlicht in de zomermaanden. De Croton wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Indien de Croton voor een raam op het zuiden komt te staan is het raadzaam 2 tot 3 meter afstand te behouden. Geleidelijk kan de Croton dichterbij het raam komen te staan.

Een minimum van 5 uur direct zonlicht per dag is wenselijk voor de Croton. Plaats deze kamerplanten daarom bij voorkeur direct voor een raam op het oosten, westen of noorden. Indien deze kamerplanten te donker staan zal er geen vers blad worden aangemaakt en kan de plant zijn blad laten vallen.

De Croton zal meer kleur krijgen indien de binnenplant lichter staat. Indien er voornamelijk donker blad aanwezig is kan de binnenplant een meter dichterbij het raam worden geplaatst.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃

Croton verpotten

Verpot de Croton in de lente of direct na aanschaf. Herhaal dit wanneer de pot te klein wordt. Dit kan na een jaar, maar meestal is eens per 2 jaar voldoende. In de lente heeft verpotten de voorkeur omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats de binnenplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem indien de pot is afgesloten. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Dit laatste maakt het uiteindelijk makkelijker om de Croton te onderhouden.

Bemesting van de Croton

De Croton bemesten is enkel noodzakelijk in de lente en zomerperiode. Niet in de winter, de Croton is dan in rust, groeit niet en verbruikt nauwelijks voedingsstoffen. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de vloeibare voeding voor de juiste dosering. Te veel voeding is schadelijk voor de plant, bij twijfel kan je daarom beter een keer overslaan.

Wil je minder vaak de planten voeden, maak dan gebruik van voedingskegels. Deze geven geleidelijk hun voedingsstoffen af. 

 

Onderhoud van de Croton

Verkleurde bladeren

Bij de juiste lichtintensiteit is het blad bont van kleur. Indien het blad donkerder wordt is het verstandig de kamerplant een meter dichterbij het raam te plaatsen. Mochten de bladeren donkere randen krijgen dan is dit veelal een teken van te veel water, verminder hiervoor de watergift. Indien de Croton Wonderstruik zijn blad consequent laat vallen kan dit duiden op te weinig licht of te veel water.

Snoeien

Indien de Croton te hoog wordt is snoeien mogelijk door de stam af te zagen. Dit kan in de lente of zomer, zodat de stam opnieuw gaat uitlopen. Het is raadzaam om vlak voor elke herfst de uitlopers te snoeien, zodat meer licht de kern van de kamerplant bereikt tijdens de winter. In de lente loopt de Croton weer uit. De Croton zal gaan bloeden door het snoeien. Stop dit melkachtige witte sap met houtskoolgruis of sigaretten as. Wanneer je de Croton hebt afgezaagd is de stam vatbaar voor bacteriële infecties. Wij adviseren deze stam af te dichten met wax of sigaretten as.

Vermeerderen

De Croton vermeerderen kan door middel van stekken. Gebruik kopstekken van 10cm. Steek de wond in sigaretten as om de wond te dichten en haal 2/3e van het blad van het steeltje. Het stekje wortelt in een vochtige grond bij temperaturen van 23 graden het beste. Een handige tip hierbij is het plaatsen van een plastic zak om het stekje, deze zal de luchtvochtigheid verhogen en de succeskans zodoende vergroten.

De bloemen van de Croton

Bloei valt zelden op bij deze kamerplanten, het zijn namelijk relatief kleine wittige bloemen. Ondanks dat de bloemen mooi zijn raden wij aan deze te verwijderen. Op deze manier bespaart de plant namelijk energie.

Giftig

Het sap dat vrij komt na het snoeien is irriterend. Voorkom inname bij kinderen en huisdieren. Pas ook op met kleding, de sappen kunnen namelijk vlekken geven. Een Croton is dus  giftig, maar niet dodelijk. 

Ziektes

De Croton kan last krijgen van wolluis bij tocht. Een droge lucht kan weer leiden tot spint. Wolluis en spint kan verwijderd worden met een krachtige waterstraal. Maar het ongedierte zal dan terugkeren. Voor een langetermijn oplossing dien je de plant te behandelen met bestrijdingsmiddelen. Qua bestrijdingsmiddelen kan je kiezen tussen een chemisch middel of een biologisch ongedierte bestrijdingsmiddel.

Soorten

Er zijn diverse soorten Croton bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt: Golddust, Iceton, Petra, Mamey, Sunny Star, Tamara, Curly Boy, Excellent en de Red Banana.

Croton Petra

Croton Petra

De meest bekende Croton is de Croton Petra, dit soort heeft de meest felgekleurde bladeren. Het mooie aan dit soort Croton is dat de bladnerf in de zelfde kleur is als het blad alleen dan fel van kleur. Dit geeft een mooi effect.

Croton Petra

Croton Norma

Croton Norma

De Croton Norma heeft spitse bladeren met een licht inkeping halverwege. Het is een exclusief soort dat niet altijd verkrijgbaar is.

 

 

Croton Iceton

Croton Iceton

De meest verkrijgbare Croton is de Kroton Iceton. In tegenstelling tot de Petra heeft deze geen opvallende bladnerven en hierdoor een mooi egaal zacht blad.

Croton Iceton

Croton Gold dust

Croton Gold dust

Neem een groene Croton, sprenkel hier wat goud gele spikkels overheen en je hebt bij wijze van spreke de Croton Gold dust. Hoe lichter je deze Croton plaatst hoe meer spikkels de bladeren zullen vertonen.

Croton Curly

 

Croton Curly

De Croton Curly dankt zijn naam aan zijn krullende bladeren en diep donker rode kleur. Deze Croton blijft relatief donker, ook naarmate je hem op een lichtere standplaats neerzet.

Croton Mammi

Croton Mammi

De Croton Mammi is een variant van de Croton Curly maar dan met iets minder krullend blad en meer kleur variatie. Het mooie aan deze Croton is dat hij erg vol kan worden.

Croton Mammi

Croton Excellent

 

 

 

 

Croton Excellent

Wederom een donkere variant Croton met onopvallende bladnerf. De Croton Excellent heeft unieke bladeren, wanneer je erg creatief bent kun je er een papegaaienkop in zien, zegt men.

Croton Tamara

Croton Tamara

De Croton Tamara is een unieke croton soort. De bladeren van deze kamerplant hebben wit en geeltinten met afwisseling van donkere groene kleuren.

Croton Tamara

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten