Areca verzorging

De Areca palm zoals wij die als huiskamerplant kennen is de Areca lutescens of Chrysalidocarpus lutescens. In Nederland beter bekend als: Goudpalm, Goudvruchtpalm of Arekapalm. De naam 'goudpalm' heeft deze plant te danken aan de geel oranje vruchten. De Areca behoort tot de familie Araceae, ook wel Palmae. De Areca komt van oorsprong uit de vochtige tropen Zuidoost-Azië. 

Areca palmen hebben geveerd blad van een lichtgroene kleur. De palmen groeien over het algemeen in bosjes en zo worden ze ook aanboden als kamerplant. De plant bestaat dus eigelijk uit meerdere palmpjes die bij elkaar groeien.

Areca verzorging
 1. Areca
  € 188,00 incl. BTW
  Areca goudpalm
  210 cm 45 cm
 2. Areca
  € 48,00 incl. BTW
  Areca goudpalm
  150 cm 27 cm
 3. Areca
  € 21,00 incl. BTW
  Areca goudpalm
  100 cm 21 cm
 4. Areca
  € 35,00 incl. BTW
  Areca goudpalm
  140 cm 24 cm
 5. Areca
  € 48,00 incl. BTW
  Areca goudpalm
  140 cm 27 cm

Areca water geven

De grond van de Areca palm moet altijd vochtig blijven, zonder dat de Areca met zijn wortels in een laag water staat. Wanneer de grond geheel uitdroogt is er kans op onherstelbare schade. Geef daarom bij voorkeur eens per week in de winter en twee keer per week in de zomer. Regelmatig kleine beetjes is beter dan ineens heel veel, omdat de grond en te grote hoeveelheid niet kan absorberen. Steek een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe huiskamerplant is het verstandig dit regelmatig te doen. Na enkele keren water geven, leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw Areca water verbruikt.

Het is van belang dat de Areca lauw water krijgt bovenop de wortelkluit en niet vanaf onder per schaal. Zo voorkom je dat de kleinere palmpjes met kortere wortels uitdrogen.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren zoals standplaats en grootte van de palm. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vier dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt. Indien de grond de volgende dag al droog is, dient er meer gegeven te worden.

Watersysteem

Bij deze dorstige palm wordt het watergeven makkelijker wanneer je de plant in een grotere pot plaatst. Er is dan meer ruimte aanwezig voor extra substraat dat water kan opnemen. Vulcastrat en een watermeter geeft nog meer controle over het waterverbruik. Hierbij geef je een maal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. De watermeter geeft aan wanneer er te veel water onderin de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen wanneer de watermeter uitslaat. 

Sproeien

Hoe meer hoe beter. Sproei een Areca het liefst dagelijks. Vooral in de winter wanneer de kachel aan staat is sproeien raadzaam. Gebruik hiervoor het liefst lauwwarm water. Spoel de palm ook eens per jaar af of stof te verwijderen.

Licht en warmte

Als kamerplant verdraagt een Areca niet te lang direct zonlicht. De palm wenst echter wel veel licht. Daarom staat de palm het liefst voor een raam op het noorden. Een raam op het westen of oosten is mogelijk maar hou dan meer afstand tot het raam. Indien er alleen een raam op het zuiden is, plaats de Areca dan ongeveer 3 meter van het raam.

Bovenstaande afstanden zorgen ervoor dat de plant ongeveer drie tot vijf uur direct zonlicht ontvangt. Bij te veel direct zonlicht kleuren de bladeren geel, bovendien zal de waterbehoefte stijgen. Teweinig licht zal de groei van nieuw blad stoppen. De sierwaarde neemt dan langzaam af. 

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 8℃

Areca verpotten

Een Areca verpotten kan direct na aanschaf, maar bij voorkeur in het voorjaar. Een grotere pot geeft de Areca een grotere waterbuffer, omdat de hoeveelheid grond meer vocht kan absorberen. Hiermee is de kans op verdroging kleiner. Neem een sierpot met een diameter van minimaal twintig procent breder als de vorige. Gebruik gewone universele potgrond of speciale palm grond. Gebruik bij hoge vazen een inzethoes. Dit voorkomt rottend water onderin de pot, wat buiten het bereik van de wortels is. Wanneer de wortels al het water kunnen opnemen, is de kans op rot minimaal.

Areca bemesten

De Areca groeit snel, daarom is bemesten aanbevolen. Bemesten is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. Geef in de zomer/lente bij elke gietbeurt vloeibare Pokon voeding voor palmen. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de binnenplant geen voeding heeft gehad. Een overdosis voeding zorgt ervoor dat de zuurgraad in de grond toeneemt, de wortels nemen hierdoor vervolgens geen water meer op.

Areca onderhouden

Verkleurde bladeren

De bladeren van de Areca verkleuren geel bij te veel direct zonlicht. In dat geval is het raadzaam de palm een meter verder van het raam te plaatsen. Bruine puntjes zijn vaak niet te voorkomen. Ook Areca's in de natuur hebben deze bruine punten. Vooral het oudere blad wat onderaan de palm hangt zal op den duur steeds bruiner worden. Bruine puntjes komt niet door aanraking zoals veel mensen denken.

Meer sproeien zal het verse blad langer mooi houden.

Snoeien

Zoals hierboven beschreven wordt het blad van een palm op den duur minder mooi. Een palm maakt namelijk bovenaan in de kern nieuw blad aan en de onderste bladeren sterven af. Bij een Areca gaat dit proces relatief snel, hierdoor dient er regelmatig gesnoeid te worden. Het oudere blad dat niet meer mooi is kan je het beste bij de stam afknippen. Dit zal namelijk nooit meer herstellen en kost de plant alleen maar energie. De stam zelf kan niet gesnoeid worden. Deze zal namelijk niet meer opnieuw uitlopen. 

Knip ook regelmatig de bruine puntjes voor een fris groene uitstraling. 

Vermeerderen

Areca's zijn alleen te vermeerderen uit zaad of door de plant te scheuren. Bij scheuren zullen wortels beschadigen, het is dus niet zonder risico's. Stekken, door een deel van de plant te laten wortelen, is niet mogelijk. 

Wanneer bloeit de Areca?

De Areca palm gaat pas bloeien wanneer de plant een bepaalde leeftijd en hoogte heeft bereikt. Exemplaren in de woonkamer zullen dit stadium helaas niet behalen. In de natuur heeft de Areca grote geelgroene bloemen.

Giftig

De goudpalm is niet giftig en geliefd door katten om aan te knagen. Voor huisdieren is dit ongevaarlijk. 

Ziektes

De Areca groeit van nature in vochtige omstandigheden. Een droge lucht maakt de kamerplant vatbaarder voor spint. Hiernaast kan tocht leiden tot wolluis. Indien de Areca palm last heeft van ongedierte raden wij aan dit zo spoedig mogelijk te bestrijden met bijvoorbeeld promanal

Soorten

Alhoewel de Areca familie diverse soorten kent, wordt voornamelijk de Areca lutescens in Nederland verkocht. Ons aanbod Areca palmen bestaat uit verschillende afmetingen. Bekijk hier het aanbod van 123planten.

Assortiment Areca palmen

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie