Areca verzorging

De Areca palm heeft velen namen, zoals: Goudpalm, Dypsis, Goudvruchtpalm en zijn Latijnse naam Chrysalidocarpus Lutecens. De Areca komt van oorsprong uit de vochtige tropen van Madagaskar. De Areca behoort tot de familie Araceae, ook wel Palmae.

Areca verzorging
 1. Areca
  € 95,00 incl. BTW
  Areca - goudpalm
  180 cm 34 cm
 2. Areca goudpalm kopen
  € 67,00 incl. BTW
  Areca - goudpalm
  150 cm 29 cm
 3. Areca
  € 336,00 incl. BTW
  Areca - goudpalm
  275 cm 50 cm
 4. Areca
  € 37,00 incl. BTW
  Areca - goudpalm
  135 cm 24 cm
 5. Areca
  € 84,00 incl. BTW
  Areca - goudpalm
  160 cm 32 cm

Areca water geven

De grond van de Areca palm moet altijd licht vochtig blijven, zonder dat de Areca met zijn wortels in een laag water staat. Wanneer de grond uitdroogt beschadigt de palm daarom is het raadzaam om regelmatig water te geven. Bijvoorbeeld eens per week in de winter en twee keer per week in de zomer. Regelmatig kleine beetjes is beter dan ineens heel veel. Steek een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe huiskamerplant is het verstandig dit regelmatig te doen. Na enkele keren water geven, leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw Areca nodig heeft.

Het is van belang dat de Areca lauw water krijgt bovenop de wortelkluit en niet vanaf onder per schaal. Zo voorkom je dat de kleinere palmpjes met kortere wortels uitdrogen.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren zoals standplaats en grootte van de palm. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vier dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de watergift. Hierbij geef je een maal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Hoe meer hoe beter. Sproei een Areca het liefst dagelijks. Vooral in de winter wanneer de kachel aan staat is sproeien zeer raadzaam. Dit werkt preventief tegen ongedierte en het verwijdert stof. Gebruik hiervoor het liefst lauwwarm water.

Licht en warmte

Als kamerplant verdraagt een Areca niet te lang direct zonlicht. De palm wenst echter wel veel licht. Daarom staat de palm het beste voor een raam op het noorden. Een raam op het westen of oosten is niet ideaal, maar wel geschikt wanneer de standplaats ongeveer twee meter van het raam is. Indien er alleen een raam op het zuiden is, plaats de Areca dan drie tot vier meter van het raam.

Bovenstaande afstanden zorgen ervoor dat de plant ongeveer drie tot vijf uur direct zonlicht ontvangt. Bij te veel direct zonlicht kleuren de bladeren geel.

Minimale temperatuur

Overdag: 21 ℃
'S nachts: 10 ℃

Areca verpotten

Een Areca verpotten kan direct na aanschaf, maar bij voorkeur in het voorjaar. Een grotere pot geeft de Areca een grotere waterbuffer, omdat de hoeveelheid grond meer vocht kan absorberen. Hiermee is de kans op verdroging kleiner. Neem een sierpot met een diameter van minimaal twintig procent breder als de vorige. Gebruik gewone universele potgrond of speciale palm grond. Probeer hierbij zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik bij hoge vazen een inzethoes. Dit voorkomt rottend water onderin de pot, wat buiten het bereik van de wortels is. Wanneer de wortels al het water kunnen opnemen, is de kans op rot minder.

Areca bemesten

De Areca groeit snel, daarom is regelmatige voeding aan te raden. Bemesten is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. Geef in de zomer/lente eens per twee weken vloeibare Pokon voeding voor palmen. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de binnenplant geen voeding heeft gehad. Een overdosis voeding zorgt ervoor dat de zuurgraad in de grond toeneemt, de wortels nemen hierdoor vervolgens geen water meer op.

Areca onderhouden

Verkleurde bladeren

De bladeren van de Areca verkleuren geel bij te veel direct zonlicht. In dat geval is het raadzaam de palm een meter verder van het raam te plaatsen. Bruine puntjes zijn vaak niet te voorkomen. Ook Areca's in de natuur hebben deze bruine punten. Vooral het oudere blad wat onderaan de palm hangt zal hiervan last krijgen.

Meer sproeien zal het verse blad langer mooi houden.

Snoeien

Zoals hierboven beschreven zal het blad van een palm op den duur minder mooi worden. Een palm maakt namelijk bovenaan in de kern nieuw blad aan en de onderste bladeren sterven af. Bij een Areca gaat dit proces relatief snel, hierdoor dient er regelmatig gesnoeid te worden. Het oudere blad dat niet meer mooi is kan je het beste bij de stam afknippen. Dit zal namelijk nooit meer herstellen en kost de plant alleen maar energie.

De stam zelf kan niet gesnoeid worden. Hierdoor zal de palm sterven, niet de gehele plant maar de palm. De plant bestaat uit meerdere palmen.

Vermeerderen

Areca's zijn alleen te vermeerderen uit zaad.

Wanneer bloeit de Areca?

De Areca palm gaat pas bloeien wanneer de plant een bepaalde leeftijd en hoogte heeft bereikt. Exemplaren voor in de woonkamer zullen dit stadium helaas niet behalen. In de natuur heeft de Areca grote geelgroene bloemen gevuld met honderden zaden.

Giftig

De Areca is niet giftig.

Ziektes

De Areca groeit van nature in vochtige omstandigheden. Een droge lucht maakt de kamerplant vatbaarder voor spint. Hiernaast kan tocht leiden tot wolluis. Indien de Areca palm last heeft van ongedierte raden wij aan dit zo spoedig mogelijk te bestrijden, dat kan zowel met biologische bestrijdingsmiddelen als met een chemische ongedierte bestrijdingsmiddel.

Soorten

Ons aanbod Areca palmen bestaat uit verschillende soorten. Bekijk ons aanbod via de onderstaande knop.

Bekijk ons aanbod Areca palmen

Categories: Verzorging Tips Kamerplanten Encyclopedie