Magnolia verzorging

De Magnolia wordt ook wel beverboom genoemd of valse tulpenboom en stamt af van de Magnoliaceae. De betekenis van Magnolia is ‘bloem’. Er zijn zo’n 200 verschillende soorten Magnolia bomen. Ze komen van oorsprong uit China en Japan. De Nederlandse Magnolia kan tot wel tien meter hoog worden. De bekendste Magnolia soorten zijn; de Magnolia grandiflora, de Magnolia soulangeana, de Magnolia stellata (Stermagnolia) en de Magnolia black tulip. De Magnolia op stam is een perfecte soort om in een pot te houden. Er bestaat zelfs een Magnolia leiboom! 
De Magnolia is een prachtig bloeiende, maar langzaam groeiende boom. Magnolia staat mooi in een vaas, je kunt de takken knippen van jouw eigen Magnolia boom. Veel verzorging heeft de Magnolia niet nodig.

Magnolia verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Magnolia verzorging
Planten van deze familie
Magnolia bloem kunstbloem
Magnolia
105 cm
€ 2400 incl. BTW

De Magnolia wordt ook wel beverboom genoemd of valse tulpenboom en stamt af van de Magnoliaceae. De betekenis van Magnolia is ‘bloem’. Er zijn zo’n 200 verschillende soorten Magnolia bomen. Ze komen van oorsprong uit China en Japan. De Nederlandse Magnolia kan tot wel tien meter hoog worden. De bekendste Magnolia soorten zijn; de Magnolia grandiflora, de Magnolia soulangeana, de Magnolia stellata (Stermagnolia) en de Magnolia black tulip. De Magnolia op stam is een perfecte soort om in een pot te houden. Er bestaat zelfs een Magnolia leiboom! 
De Magnolia is een prachtig bloeiende, maar langzaam groeiende boom. Magnolia staat mooi in een vaas, je kunt de takken knippen van jouw eigen Magnolia boom. Veel verzorging heeft de Magnolia niet nodig.

Magnolia water geven

Magnolia water geven

Wanneer de Magnolia net geplant is moet je regelmatig water geven. Zeker in droge periodes. Maar wanneer de beverboom al een aantal jaar staat hoef je alleen extra water te geven bij droge periodes. Zorg er altijd voor dat het water goed kan weglopen in de bodem. 

Beverboom standplaats

Magnolia staat het liefste op een plek in de volle zon of een plekje met halfschaduw. Wanneer de Magnolia in de volle zon staat zal ‘ie het beste gaan bloeien. Zet de Magnolia boom wel op een beschutte plek, ze staat niet graag in de wind. 

Magnolia bloeitijd

De bloeitijd van Magnolia is van april tot aan mei, maar de tuinplant kan in de zomer nog een keertje bloeien. De beverboom krijgt prachtige roze/ witte bloemen. 

Magnolia winterhard

Magnolia is goed winterhard. Magnolia is niet groenblijvend behalve de Magnolia grandiflora.Beverboom standplaats

Magnolia planten

Magnolia planten

Wanneer je de Magnolia struik gaat planten kun je dit het beste tussen april en mei gaan doen. Bedenk van te voren goed waar je de beverboom wilt neerzetten, de struik wordt niet graag verplaatst. Magnolia heeft ruimte nodig om te groeien, houdt hier dus rekening mee wanneer je de plant plaatst. Het plantengat waar de kluit in komt te staan moet twee keer zo breed zijn dan de kluit zelf.  Zorg voor een zure bodem die goed doorlatend is. Wanneer je een grote Magnolia gaat plaatsen kun je het beste ook een paal (of meerdere palen) naast de Magnolia boom plaatsen om de Magnolia te ondersteunen bij het groeiproces. Houdt een afstand van 15-30 cm aan tussen de paal en de Magnolia stam. Bindt de Magnolia boom aan de paal vast door middel van bijvoorbeeld touw. Magnolia staat het liefste in de volle grond, sommige soorten kunnen ook in een pot geplaatst worden. 

Magnolia in pot

De beverboom staat het liefst in de volle grond. Sommige Magnolia soorten kunnen ook in een pot. Verpotten is alleen noodzakelijk wanneer de wortels onderuit de pot gaan komen. De Magnolia boom heeft dan meer ruimte nodig en dus een grotere pot om te groeien. Verpotten kun je het beste tussen oktober en november doen of in maart. Voeg altijd wat tuinmest toe aan de potgrond en geef na het verpotten ruim water. 

Magnolia verplaatsen

Een Magnolia verplaatsen kun je het beste doen wanneer de boom nog niet zo lang op dezelfde plek staat. Een oudere Magnolia boom verplaatsen wordt niet aangeraden omdat de wortels makkelijk kunnen breken. Als je een jonge Magnolia gaat verplaatsen kun je dit het beste tussen oktober en november doen of in maart, wanneer er geen blad aan de takken zit. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit en plant de beverboom net zo diep op de nieuwe plek als dat ‘ie op de oude plek stond.

Voeding voor Magnolia

Een Magnolia boom kun je het beste in het voorjaar, voor de bloei, een beetje bij mesten. Gebruik hiervoor organische mest. Strooi de mest op de kluit. Je kunt eventueel in de zomer de Magnolia nog een keertje extra licht bemesten. 

 
Voeding voor Magnolia

Magnolia onderhouden

Magnolia onderhouden

Magnolia heeft weinig verzorging nodig. Het is een makkelijke boom met prachtige grote bloemen. De beverboom hoeft maar zelden gesnoeid te worden. Een ideale tuinplant!

Magnolia snoeien

Snoeien van de Magnolia is niet per sé nodig. Uiteraard kun je, wanneer je dat zelf graag wilt, bijsnoeien om de beverboom niet zo groot te laten worden. Je kunt dit elk jaar doen of om de paar jaar. Snoei in de maand mei of juni. Wanneer je gaat snoeien, snoei dan boven Magnolia knoppen en snoei liever geen dikke takken van de Magnolia weg.

Magnolia stekken of vermeerderen

Een Magnolia stekken is nog niet zo makkelijk om te doen. Wanneer je wilt gaan stekken kun je hier het beste in het voorjaar mee beginnen. Knip een jonge tak ongeveer vijftien centimeter van de Magnolia boom af en verwijder de onderste blaadjes. Doop de Magnolia stek in stekpoeder en vul een pot met stekgrond. Plaats de stek in de pot en geef wat water. Dek de pot af met plastic. Zet de pot op een plek binnen waar veel indirect licht komt, dus niet in de volle zon. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft. Na een paar maanden zul je de nieuwe groei gaan zien. Dit is ook het moment om de Magnolia stek naar buiten te verplaatsen. 
Wil je Magnolia gaan vermeerderen, buig dan een soepele tak richting de grond. Maak de tak, door middel van een klemmetje, vast in de grond. Verwijder de onderste bladeren en begraaf de tak ongeveer tien centimeter diep in de grond. Na een aantal jaar moeten er wortels uit de tak gaan groeien. Nu kun je de Magnolia tak losmaken van de moederplant. 

Magnolia zaaien/ oogsten

Zaaien vanuit jouw eigen Magnolia kun je alleen doen als jouw Magnolia boom vruchten draagt. Wanneer dit niet het geval is kun je zaden ook aanschaffen. Zaai in februari-maart. Zorg dat je een pot hebt waar het water goed weg kan lopen. Vul de pot met zaaigrond en doe de Magnolia zaden hierin. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is. Wanneer je de eerste Magnolia scheuten gaat zien kun je ze overpotten naar een grotere pot of verplaatsen naar de tuin. Let wel; deze jonge Magnolia boom kan nog geen vorst verdragen. 
Wil je jouw eigen Magnolia takken graag in een vaas zetten? Knip in het voorjaar, na de vorst, een paar takken van jouw Magnolia boom af. Zorg dat de knoppen op de takken wel al een beetje kleur hebben. Knip de takken schuin af en verwijder de blaadjes die in het water zouden komen te staan. 

Magnoilia vorst

De knoppen van de Magnolia boom kunnen bevriezen waardoor de boom minder bloemen zou kunnen krijgen. Ondanks dat de beverboom winterhard is, is het goed om de bloemknoppen van de Magnolia in de winter te beschermen tegen vorst door middel van een vliesdoek. 

Bloemen van de Magnolia

De bloemen van de Magnolia boom kleuren prachtige wit/ roze en kunnen wel 25 cm groot worden! Er zijn ook Magnolia soorten waarvan de bloemen geel of paars kleuren. De bloemen hebben de vorm van een tulp of van een ster. 

Giftig

Magnolia is niet giftig voor mens of dier. 

Ziektes

Een Magnolia kent bijna geen ziektes. Soms kan de Magnolia boom last krijgen van bladvlekkenziekte. Dit uit zich door zwarte vlekken op het blad met een gele rand eromheen. Verwijder de aangetaste delen. 

Magnolia bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Magnolia

1. Magnolia grandiflora

De Magnolia grandiflora, 'valse tulpenboom', bloeit van juni t/m semptember met grote, wit geurende bloemen. 

2. Magnolia susan

De Magnolia susan is een soort die wat kleiner blijft en vanaf april donkerroze bloemen krijgt. 

3. Magnolia stellata

De Magnolia stellata krijgt prachtige wit, stervormige bloemen. Deze Magnolia is winterhard en bladverliezend. 

4. Magnolia soulangeana

De Magnolia soulangeana krijgt wit met roze opstaande bloemen. De magnolia soulangeana is een populaire soort.

5. Magnolia kobus 

De Magnolia kobus krijgt prachtige witte bloemen vanaf april. De boom is bladverliezend. 

6. Magnolia heaven scent

De Magnolia heaven scent is een kleine tot middelgrote boom die vanaf april prachtige roze bloemen krijgt in de vorm van een tulp. 

7. Magnolia genie

De Magnolia genie is een kleinblijvende struik met donkerpaarse bloemen. De bloeiperiode is van april tot mei. 

 

Vraag & Antwoord
Waarom heet de magnolia ook wel beverboom?

Magnolia wordt ook wel beverboom genoemd omdat men vroeger dacht dat de boom het lievelings voedsel was van de bever. 

Kun je een magnolia klein houden?

Wanneer je een kleinere magnolia boom wilt kun je het beste voor een kleinere soort kiezen zoals de Magnolia stellata. Als je te veel snoeit kan dit een belemmering zijn voor jouw magnolia. 

Ga direct naar