Geranium verzorging

De geranium wordt ook wel ooievaarsbek genoemd wanneer het gaat om de meerjarige geranium en is een prachtige tuinplant die elk jaar opnieuw bloeit, mits deze in de volle grond staat. De geranium is een vaste plant en kent vele kleuren. Geranium stamt af van de familie ‘Geraniaceae’. Er bestaan heel veel soorten geraniums zoals de geranium macrorrhizum, geranium rozanne, geranium biokovo, geranium endressii, franse geranium, hanggeranium, bloedooievaarsbek en de citroengeranium. Maar er bestaan nog veel meer soorten. De geranium is een onderhoudsvriendelijke tuinplant en heeft qua verzorging niet veel nodig. 

Geranium verzorging

Samenvatting
Regelmatig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Geranium verzorging

De geranium wordt ook wel ooievaarsbek genoemd wanneer het gaat om de meerjarige geranium en is een prachtige tuinplant die elk jaar opnieuw bloeit, mits deze in de volle grond staat. De geranium is een vaste plant en kent vele kleuren. Geranium stamt af van de familie ‘Geraniaceae’. Er bestaan heel veel soorten geraniums zoals de geranium macrorrhizum, geranium rozanne, geranium biokovo, geranium endressii, franse geranium, hanggeranium, bloedooievaarsbek en de citroengeranium. Maar er bestaan nog veel meer soorten. De geranium is een onderhoudsvriendelijke tuinplant en heeft qua verzorging niet veel nodig. 

Geranium water geven

Geranium water geven

Wat betreft de verzorging qua water geven heeft de geranium regelmatig water nodig. Op hele warme dagen is het soms zelfs nodig de tuinplant in de ochtend en in de avond water te geven. Het is wel belangrijk dat het water goed weg kan lopen. Geef ook weer niet te veel water anders kan er stengelrot  ontstaan.

Licht en warmte

De geranium houdt van veel zon. Zet de ooievaarsbed daarom op een plek waar veel zon komt of op een plek in de halfschaduw. 

Bloeiperiode

De bloeitijd van de geranium is van mei tot september/oktober. Vanwege deze lange bloeiperiode is de geranium een populaire tuinplant. 

Winterhard

De meerjarige geranium, ooievaarsbek, is winterhard. De eenjarige plant is niet winterhard en dient naar binnen gehaald te worden tijdens de vorstperiode. 

 

Geranium

Geranium planten

Geranium planten

Wanneer kun je het beste geraniums planten? De beste tijd om de ooievaarsbek te planten is tussen april en augustus. Houdt er rekening mee dat er een bepaalde afstand moet zijn tussen de tuinplanten wanneer je deze gaat planten. Bij de hoge geranium moet er 40-50 cm afstand zijn en bij de lage geranium moet de afstand tussen de 20 en 30 cm zijn.

Maak een ruim gat, 2 keer zo breed als de kluit van de geranium en even diep als de hoogte van de kluit. Doe de geranium in het gat en leg de aarde terug in combinatie met wat extra voeding (mest). Even goed aandrukken en een ruime hoeveelheid water geven.

Verpotten

De geranium groeit het beste in vaste grond. Maar de lage geranium plant soort kan ook in pot gehouden worden. Wanneer de geranium in een pot staat kun je deze het beste in de winter naar binnen halen, anders is de overlevingskans van de tuinplant nihil. 

Verplaatsen

Het is geen probleem om de de geranium plant te verplaatsen. Wees wel voorzichtig met de wortels, deze kunnen snel afbreken. De beste tijd om de geranium te verplaatsen is in het voorjaar of in het najaar.

Voeding voor de Geranium

De geranium groeit het beste in een voedingsrijke bodem. De beste tijd om geraniums extra voeding te geven is in het voorjaar en in het najaar door middel van meststof. Wanneer er verkleuring op het blad verschijnt kan dit een teken zijn dat de geranium te weinig voedingsstoffen in de bodem heeft. 

 
Voeding voor de Geranium

Geranium plant onderhouden

Geranium plant onderhouden

Om de geranium zo mooi mogelijk te houden kun je de tuinplant het beste regelmatig delen (in het voorjaar of in het najaar), zo blijft de plant jong en goed bloeien. 

Snoeien

Wanneer het voorjaar is kun je het beste de geranium de eerste keer snoeien. Verwijder alle dode stengels (vlak boven de grond) en lelijke bladeren. Na de eerste bloei (van de jonge bloeiers) kun je het beste nog een keer snoeien. De wintergroene soorten van geranium hoef je niet te snoeien. Wordt jouw ooievaardbek te groot of te breed mag je altijd wat blad weg knippen. De tuinplant maakt snel weer nieuw blad aan. Geef de plant wel altijd water na het snoeien.

Stekken

Het is goed om je geranium ter vermeerderen maar hoe kun je dit het beste doen? Snij een jong takje van de tuinplant af, hier moeten nog minimaal 3 blaadjes aan zitten. Snij de tak recht af en verwijder de onderste 2 blaadjes. Vul een potje met stekgrond. Doe het stekje hierin en dek het af met plastic. Plaats het potje op een lichte maar koele plek. Na een aantal weken verschijnen er wortels aan de stek. Nu kun je het plantje (vanaf de maand mei) in de tuin plaatsen, mits het plantje groot genoeg is. 

Zaaien/ Oogsten

Wil je geranium zaadjes zaaien? Voor de geranium pelargonium kun je hier het beste mee beginnen in de maand februari. Doe de zaadjes in een potje met potgrond. Zorg er voor dat de grond warm en vochtig blijft en zet het potje binnen. In mei kunnen de plantjes buiten geplaatst worden. De geranium vaste plant kun je het beste in het vroege voorjaar of vanaf juli tot in het najaar in vaste grond plaatsen. 

Vorst

De eenjarige geranium kan niet tegen vorst, de tuinplant dient in de winter binnen gezet te worden. De meerjarige geranium, ooievaarsbek, kan in principe wel tegen vorst. 

Bloemen van de Geranium

De meeste bloemen van de ooievaarsbek zijn wit, roze, blauw of paars van kleur. De bloemen zijn schaalvormig. 

Giftig

De geranium, ooievaarsbek,  is gelukkig niet giftig voor mens en dier.

Ziektes

De meest voorkomende ziekte bij de geranium is roest. Dit uit zich door donkere bultjes die oranje worden aan de onderkant van het blad. Verwijder de aangetaste delen. Bespuit daarna met een middel tegen roest. Ook botrytis is een veelvoorkomende ziekte. Er ontstaat dan een donkergrijze schimmel. Om dit te bestrijden moet je specifieke fungiciden toe passen. 

Geranium bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Geranium planten

1. Geranium rozanne

De Geranium rozanne bloeit van mei tot oktober en wordt 40 cm hoog.

2. Geranium macrorrhizum

De Geranium macrorrhizum is een wintergroene plant en kan goed in een border geplaatst worden.

3. Geranium nodosum

De Geranium nodosum krijgt lilakleurige bloemen. Deze plant is niet wintergroen.

4. Geranium sanguineum

De Geranium sanguineum krijgt een karmijnrode bloemkleur en bloeit tussen mei en oktober.

5. Geranium phaem

De Geranium phaem krijgt donkerpaarse bloemen en groeit zowel in de zon als op een schaduwplek.

6. Geranium azure rush

De Geranium azure rush krijgt lila/ blauw-achtige bloemen met een wit hart. Hij wordt zo'n 50 cm hoog. 

7. Geranium endressii

De Geranium endressii groeit in elke grondsoort en is halfwintergroen. De plant krijgt lichtroze bloemen en bloeit tussen mei en september. 

Vraag & Antwoord
Is de geranium een sterkte plant?

Ja, de geranium is een hele sterkte tuinplant en makkelijk te verzorgen. 

Kan de geranium plant muggen weren?

De citroengeranium geeft een essentiële olië af wat muggen afschrikt. 

Kun je een geranium eten?

Sommige soorten geraniums zijn eetbaar. De bloemen kunnen als decoratie bij salades gebruikt worden en de bladeren in limonades en desserts. 

Mijn geranium krijgt gele bladeren

Wanneer er gele bladeren ontstaan aan jouw geranium kan dit een teken zijn dat je geranium te weinig voedingsstoffen ontvangt. 

Mijn geranium hangt?

Wanneer jouw geranium slap hangt kan dat een teken zijn van te weinig of juist te veel water. Je kunt het beste even de grond voelen. Bij droge grond is het goed om de geranium meteen water te geven. Bij natte grond is het verstandig voorlopig even geen water te geven.

Mijn geranium verliest bloemen

Verliest jouw geranium bloemen? Dan kan dit een teken zijn dat de plant stress ervaart, doordat de plant bijvoorbeeld op een te donkere plek staat. Ook kan het zijn dat de geranium plant te veel water krijgt en daardoor zijn bloemen verliest. 

Mijn geranium bloeit niet?

Als jouw geranium plant niet gaat bloeien staat de plant waarschijnlijk niet op de juiste plek of krijgt de plant niet de juiste verzorging. De geranium plant houdt van een plekje in de zon met voldoende water en zo af en toe wat bemesting. 

Ga direct naar