Tradescantia verzorging

De Tradescantia wordt ook wel de Vaderplant genoemd en komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. De plant groeit in deze gebieden vrij snel en de plant wordt daar dus vaak gebruikt als bodembedekker. In Nederland doet deze plant het goed in de woonkamer op een plek met veel indirect zonlicht. De Tradescantia kent twee bijnamen, namelijk de Vaderplant en de Dwalende Jood en behoort tot de familie Commelinaceae. Deze kamerplant is vooral geliefd doordat de plant makkelijk te stekken en vermeerderen is. Lees op deze pagina meer over hoe je de Tradescantia het best kan verzorgen.

Tradescantia verzorging tips
 1. Tradescantia Zebrina Purpusii
  € 120,00 incl. BTW
  Tradescantia Zebrina Purpusii Dwalende Jood
  37 cm
 2. Tradescantia Yellow Hill
  € 11,00 incl. BTW
  Tradescantia Yellow Hill Dwalende Jood
  40 cm 18 cm
 3. Tradescantia Green Hill
  € 11,00 incl. BTW
  Tradescantia Green Hill Dwalende Jood
  35 cm 18 cm
 4. Tradescantia Quadricolor
  € 11,00 incl. BTW
  Tradescantia Quadricolor Dwalende Jood
  40 cm 18 cm

Tradescantia water geven

Je kunt de Tradescantia het beste een keer per week water geven. De grond mag gerust tussen de gietbeurten wat opdrogen. Als de plant wat langer droog staat gaan de bladeren slap hangen, dit is het teken dat de plant echt nodig water moet krijgen. Als de plant vervolgens weer water krijgt zullen de bladeren meestal weer herstellen, zorg er alleen voor dat het geen gewoonte wordt. Op een lichtere plek zal de plant meer water nodig hebben dan als de plant op een donkere plek staat. Ook de grootte van de plant heeft hier invloed op. 

Sproeien

De Tradescantia is een kamerplant die een hogere luchtvochtigheid waardeert. Het geregeld sproeien van de Vaderplant komt de luchtvochtigheid ten goede en zodoende ook de plant. Preventief sproeien is een goede oplossing tegen luis en spint. Tevens verwijdert het stof van de bladeren. Het verwijderen van stof biedt twee voordelen, allereerst oogt het mooier. Ten tweede ontvangt een stofvrij blad meer licht, waardoor de plant meer kleur krijgt. Zorg dat bij het sproeien de grond niet te vochtig wordt.

Licht en warmte

De Tradescantia staat het liefst op een plek met veel licht, zonder te veel direct zonlicht. De ideale plek is tussen zonnig en halfschaduw in. De Tradescantia soorten met wat lichtere bladeren kunnen op een zonnigere plek staan dan de soorten met iets donker blad. Let wel op dat je de plant na aankoop niet direct op een zonnige plek zet. Laat de plant eerst een paar dagen acclimatiseren op een plekje met halfschaduw. Als het blad verkleurd kan het dat de plant te licht staat, zet dan de plant iets verder van het raam.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃

Tradescantia verpotten

Verpotten van een Tradescantia kan je het beste doen direct na aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn groeifase en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot die minimaal 15% groter is dan de originele plantenbak. Verpot de klimplant in normale universele potgrond. Probeer tijdens het verpotten zo min mogelijk de wortels te beschadigen. 

De Tradescantia is een snelle groeier, dus als je de plant wat kleiner wilt houden is het verstandig om de plant in een niet al te grote pot te plaatsen. De plant gaat over de rand hangen, dus zorg ervoor dat je een wat hogere pot of hangende pot koopt of snoei de plant om de zoveel tijd bij zodat de plant niet over de grond gaat groeien.

Extra voeding voor de Tradescantia

Geef geen kamerplanten voeding in de herfst of winter. Begin pas met voeden wanneer de voedingstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is bij de meeste merken potgrond na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk voor het bemesten op de verpakking voor een juiste dosering. Gebruik nooit meer dan aangegeven. Overvoeding zal de kamerplant niet ten goede doen, wat er dan gebeurt is dat de grond een te hoge zuurgraad krijgt voor de wortels om water in op te nemen. Gebruik voor de algemene kamerplanten voeding.

Tradescantia onderhouden

Verkleurde bladeren

Het kan zijn dat door verandering van licht of ouderdom sommige bladeren wat geliger van kleur worden. Deze bladeren kan je verwijderen. Op de plek waar het blad verwijderd is, zal een nieuwe stengel met nieuw blad groeien. Het verwijderen van gele bladeren zorgt er dus voor dat de plant wat voller eruit gaat zien.

Snoeien

Zoals hierboven omschreven kun je oude bladeren van de plant afhalen. De Vaderplant kan heel snel gaan woekeren, om dit in toom te houden kan je de plant om de zoveel tijd een snoeibeurt geven. De stengel die gesnoeid is, zal rond deze plek weer gaan uitlopen. Het snoeien kan je dus ook gebruiken om de plant wat voller te maken. De takjes die afgesneden zijn kan de gebruiken om te stekken. 

Vermeerderen

Het stekken van de Tradescantia is hartstikke leuk én makkelijk. De stengels hebben verbuigingen, deze hoeken zullen in de natuur als ze contact maken met de grond in verloop van tijd wortelschieten. Als je de plant net onder zo'n hoekje afknipt en vervolgens in de grond of een glas met water stopt zullen er wortels ontstaan, soms zelfs al binnen een week. Zorg dat het stuk oude stengel onder de wortels niet te lang is, i.v.m. wortelrot, en zorg dat bovenaan het stekje nog enkele bladeren zitten.

Kan de Tradescantia bloemen krijgen?

Ja, de Tradescantia kan bloemen krijgen. Bij de soorten die in het 123planten assortiment staan, zijn dit kleine witte bloemen. Echter zal dit zal niet zo snel of vaak gebeuren. Ook is dit vooral soortgebonden, sommige soorten zoals de Tradescantia Pallida bloeien eerder dan andere soorten. 

Giftig

Verkom dat huisdieren van deze binnenplant eten. Inname kan misselijkheid veroorzaken.

Ziektes

Controleer de Tradescantia regelmatig op luis en ander ongedierte. Hoe eerder deze worden waargenomen hoe groter de kans op bestrijding. Kijk hierbij vooral onder en tussen het blad. Mocht de Tradescantia besmet zijn raden wij aan dit direct te behandelen met een chemisch of biologisch middel tegen ongedierte.

Soorten

Er zijn veel verschillende soorten Tradescantia, hieronder vind je enkele soorten die we vaak verkopen bij 123planten.

Tradescantia Zebrina

Tradescantia Zebrina

De Tradescantia Zebrina is een van de populairste Vaderplanten. Deze variant heeft een zilver glimmend blad met een paarse streep in het midden. De achterkant van het blad is ook paars gekleurd. Dit geeft de plant zijn mooie kleurrijke effect.

Tradescantia Zebrina

Tradescantia Quadricolor

Tradescantia Quadricolor

De Tradescantia Quadricolor is een kleurrijke hangplant. Bij de Vaderplant Quadricolor is de bovenkant van het blad wit en groen gestreept. De onderkant en de randen van het blad zijn roze/paars-kleurig, dit geeft een mooi contrast en maakt deze binnenplant een echte eyecatcher.

Tradescantia Quadricolor

Tradescantia Green Hill

Tradescantia Green Hill

Deze groene variant heeft een lichtpaarse onderkant van het blad. De Vader plant Green Hill is een mooie groene kamerplant, die eenvoudig te verzorgen is en ideaal is voor in de woonkamer. De plant is verkrijgbaar als hangplant, maar kan ook in een pot geplaatst worden.

Tradescantia Green Hill

Tradescantia Yellow Hill

Tradescantia Yellow Hill

De Tradescantia Yellow Hill is een hangende plant, met zoals de naam al aangeeft, gele bladeren. De bladeren zijn groen en geel gestreept. Deze bonte variant is een snelle groeier die makkelijk te verzorgen is. 

Tradescantia Yellow Hill

Tradescantia pallida

Tradescantia Pallida - Purple Heart

De Tradescantia Pallida staat bekend om de dieppaarse bladeren en stengels. Hierbij kan deze variant van de Vaderplant roze bloemen krijgen gedurende de zomermaanden.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie