Rhapis verzorging

Rhapis palmen groeien van oorsprong in Zuid-Oost-Azië en delen van China. De palm heeft een kenmerkende stam, vandaar de Nederlandse naam: Bamboepalm of stokpalm. De Rhapis schaduwpalm behoort tot de plantenfamilie van Arecaceae, ook wel Palmea. Het is de ideale kamerplant voor kantoor omdat hij geschikt is voor een standplaats verder van het raam.

Rhapis verzorging
 1. Rhapis Excelsa
  € 200,00 incl. BTW
  Rhapis Excelsa Stokpalm
  190 cm 34 cm
 2. Rhapis excelsa
  € 57,00 incl. BTW
  Rhapis excelsa Stokpalm
  100 cm 21 cm
 3. Rhapis excelsa palm kamerplant
  € 179,00 incl. BTW
  Rhapis excelsa Stokpalm
  170 cm 40 cm
 4. Rhapis schaduw kamerplant
  € 65,00 incl. BTW
  Rhapis excelsa Stokpalm
  130 cm 29 cm
 5. Rhapis multifida kamerplant kopen bij 123planten
  € 33,00 incl. BTW
  Rhapis multifida Stokpalm
  80 cm 26 cm

Rhapis water geven

Rhapis palmen verbruiken matig water wanneer deze kamerplanten op een schaduw locatie staan. Naarmate de Rhapis meer licht ontvangt, zal de waterbehoefte toenemen. Hetzelfde geldt voor de temperatuur. Alhoewel deze palmen niet veel water nodig hebben, dient de grond wel altijd vochtig te blijven. De sierwaarde zal dalen indien de grond meerdere keren droog is geweest. Geef opnieuw water als de grond begint met opdrogen.

De hoeveelheid is afhankelijk van meerdere factoren, zoals grootte van de plant, plantenbak afmetingen en standplaats. Er mag nooit meer water worden gegeven dan de grond kan absorberen. Anders staan de wortels in het water, dit kan leiden tot wortelrot. Hoe groter de pot, hoe meer water erin kan. Begint de grond na 3 dagen al droog aan te voelen, geef dan iets meer. Is de grond na een week nog steeds erg nat, geef dan iets minder.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter plaatst moet je de hoeveelheid water op een andere manier reguleren. Met dit watersysteem geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. In de winter is twee keer per maand water geven voldoende. Vulcastrat biedt als grootste voordeel dat het een positief effect heeft op de waterregulatie, hiernaast bevat het natuurlijke voedingsstoffen voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

Alhoewel sproeien niet noodzakelijk is zal het wel de gezondheid bevorderen. Ook werkt het preventief tegen ongedierte. Verwen de Rhapis in de zomer eens op een regenbuitje. Dit verwijderd stof waardoor de palm meer licht kan ontvangen en het blad mooier glanst.

Licht en warmte

Er is geen kamerplant welke donkerder kan staan als de Rhapis. De Rhapis heeft diep en donkergroen blad. Dit betekent dat deze plant veel bladgroenkorrels aanmaakt. Deze bladgroenkorrels zetten het zonlicht om in energie voor de plant. Maar houdt er rekening mee dat ook de Rhapis natuurlijk zonlicht nodig heeft. Ook zal de Rhapis sneller groeien indien er meer licht aanwezig is. Een ruimte zonder ramen is dus niet geschikt. Plaats een Rhapis niet verder verder dan 5 meter van een raam. Bij een raam op het zuiden kan deze afstand nog iets verder worden vergroot tot 7 meter.

Word het blad van een Rhapis lichter van kleur dan staat de palm op een lichtere standplaats. Wordt het blad zelfs geel dan ontvangt de palm te veel licht. Verplaats de Rhapis in dit geval verder van het raam. De Rhapis staat te donker indien de kamerplant geen nieuwe bladeren aanmaakt. Zet de palm in dit geval dichterbij het raam.

Rhapis palmen hebben minder dan 5 uur direct zonlicht nodig.

Minimale temperatuur

Overdag: 15
'S nachts: 8 ℃

Rhapis palm verpotten

Een Rhapis verpotten kan direct na de aankoop, maar bij voorkeur in de lente. Bij hogere temperaturen en langere dagen groeien wortels sneller, dit is de reden dat de lente het ideale moment is om te verpotten. Gebruik universele potgrond of palmen potgrond. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat aanwezig is. Gebruik een sierpot waarbij de diameter minimaal 20% breder is als de vorige. Hoe groter hoe beter, omdat meer grond ook meer water kan vasthouden. Daarnaast komt een groeiende wortelkluit de gezondheid ten goede en zal de aanmaak van nieuwe bladeren stimuleren.

Extra voeding voor de Rhapis palm

Geef eens per week vloeibare voeding voor palmen in de groei periode. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de palm geen voeding heeft gehad. Bemesten is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. Lees de gebruiksaanwijzing van de kamerplantenvoeding voor de juiste dosering. Een overdosering is schadelijk doordat het de grond te zuur maakt voor de wortels om water in op te kunnen nemen.

Rhapis palm onderhouden

Verkleurde bladeren

Op den duur krijgen de onderste bladeren bruine punten. Uiteindelijk worden deze bladeren bruin. Meestal is er niets mis met de gezondheid van de palm, maar is dit het natuurlijke proces. Bovenin vormen zich weer mooie verse groene bladeren.

Indien ook de bovenste bladeren bruin worden kan dit het gevolg zijn van te veel of te weinig water. Gele bladeren is vaak het gevolg van te veel (direct) zonlicht. Je kunt de uiteinde van de bladeren simpelweg snoeien met een kartelschaar, dit bootst het natuurlijke blad na.

Snoeien

Knip bruine bladpuntjes weg met een kartelschaar, dit komt het meest overeen met de natuurlijke bladpunten. Verwijder de onderste bladeren indien deze lelijk worden. Knip de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af. De stam kan niet gesnoeid worden bij een palm, hierdoor zal deze specifieke palm sterven.

Vermeerderen

Het vermeerderen van palmen kan alleen door middel van zaaien. Verhoog de temperatuur tot rond de 24 graden, dit kan je doen door middel van het afdekken van de plantenpot met een plastic zak.

Bloeit de Rhapis?

Het is bijna onmogelijk dat de Rhapis binnen bloeit omdat de palmen een afmeting moeten bereiken die binnen zelden haalbaar zijn, hierdoor zijn Rhapis bloemen erg zeldzaam.

Giftig

De Rhapis is niet giftig. Deze palm is volkomen veilig voor kinderen en dieren.

Ziektes

De kamerplant Rhapis is niet gevoelig voor specifieke ziekten. Toch is het verstandig regelmatig tussen de bladeren te zoeken naar luis en ander ongedierte. Hoe eerder deze wordt bestreden hoe groter de kans dat je hierin slaagt. Je kunt hierbij gebruik maken van chemische ongedierte bestrijding of een biologisch bestrijdingsmiddel.

Soorten

Er zijn diverse soorten Rhapis bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt:

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie