Orchidee verzorging

De Orchidee is de meest bekende sierbloem in Nederland. Deze prachtige plant staat bekend om zijn imposante bloem en kleurendiversiteit. De Orchidee komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en Australië. In de natuur groeit deze plant vooral in bomen, spleten in rosten of op sterke luchtdoorlatende grond, zoals humus. In Nederland is de meest bekende en populaire soort de Orchidee Phalaenopsis. Dit komt vanwege zijn lange en frequente bloei.

Orchidee verzorging
 1. Phalaenopsis Boston - 4 tak
  € 12,00 incl. BTW
 2. Burrageara Nelly Isler
  € 38,00 incl. BTW
 3. x Colmanara Tropicjungle
  € 36,00 incl. BTW
 4. Phalaenopsis Denver - 4 tak
  € 12,00 incl. BTW
 5. x Bratonia M57
  € 38,00 incl. BTW
  x Bratonia M57
  60 cm 19 cm

Orchidee water geven

De Orchidee is geen grote waterverbruiker. De plant verlangt pas naar water zodra de grond redelijk droog is. Geef de kamerplant daarom elke 7 á 10 dagen een scheutje water. Schenk het water op de grond en niet op de plant zelf. Zorg dat het water op kamertemperatuur is. Geef bij voorkeur de plant in de ochtend water. Op deze manier kan de Orchidee het water beter opnemen.

Voorkom dat er een laag water in de pot komt te staan. In de winter is deze huiskamerplant in rust. Geef in deze periode de Orchidee minder water.

Sproeien

De Orchidee stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. In de winter is het raadzaam om de plant af en toe te sproeien. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid iets verhoogd. Vermijd hierbij de bloemen, deze kunnen bruine vlekken krijgen wanneer ze gesproeid worden.

Licht en warmte

Plaats de Orchidee op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht zal de glans doen afnemen en het blad schaden. Deze kamerplant houdt niet van tocht. Ook is het raadzaam om de plant niet nabij een verwarming te plaatsen.

Let op dat je de kamerplant niet vlakbij een fruitmand plaatst. Fruit (vooral bananen) scheidt een bepaalde gas uit, waardoor de plant sneller verouderd.

Minimale temperatuur

Overdag: 19 ℃
'S nachts: 16 ℃

Orchidee verpotten

Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Verwijder slechte wortels alvorens je de plant in een nieuwe pot plaatst. Je kan de woonkamerplant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik voor beide gevallen een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de vorige pot. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In deze periode is de Orchidee beter in staat eventuele beschadigingen te herstellen.

Voor veel mensen is het een kunst om de Orchidee opnieuw in bloei te krijgen en wordt de plant daarom vaak weggegooid. Indien je opzoek bent naar een nieuwe orchidee kun je ook eens kijken bij ons online aanbod orchideeën in pot, deze worden dagvers en kant & klaar afgeleverd, je vindt dit online orchidee aanbod hier.

Orchidee bemesten

Voor de extra bemesting van de plant kun je in de lente en zomer voeding toedienen. Gebruik hiervoor speciale Orchidee voeding. Geef de Orchidee in de herfst en winter geen extra voeding. Dit zal de plant doen schaden. Lees voor de juiste hoeveelheid voeding de verpakking. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Orchidee onderhouden

Verkleurde bladeren

Wanneer de plant zijn knoppen laat vallen is dit het gevolg van te veel kou en water, of te weinig licht. Onder de 15 °C zijn de wortels niet meer actief waardoor de plant zijn knoppen laat vallen. Te veel zonlicht doet het blad verbranden en de glans laten verdwijnen. Donker groene bladeren zijn een teken dat de Orchidee een gebrek aan licht heeft.

Snoeien

De Orchidee bloeit vanaf het einde van de winter tot hoofdzakelijk februari en maart. Je kunt de stengel verwijderen van uitgebloeide bloemen. Knip hierbij de stengel 12mm beneden de uitgebloeide bloem af. Snij verder alle dode bladeren en oude bloemstengels weg.

Het is aan te raden om scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van de Orchidee. Deze binnenplant is namelijk erg gevoelig. Door scherp gereedschap te gebruiken creëer je een mooiere wond en zal de plant eerder herstellen.

Vermeerderen

Het kweken van de Orchidee vergt veel kennis. Vermeerderen is daarom erg lastig. Er zijn verschillende methodes om de orchidee te vermeerderen. Denk hierbij aan scheuren, zaaien en meristemen. Echter garanderen geen van de methodes een succesvolle vermeerdering.

Bloeit de Orchidee?

Het merendeel van de Orchidee soorten bloeit maximaal één keer per jaar. Deze bloei duurt vak zo'n 6 á 10 weken. De uitzondering hierop is de Phalaenopsis Orchidee. Deze variant kan tot wel 3 keer per jaar bloeien, met een bloeitijd tussen de 2 en 6 maanden. Om deze reden is de Phalaenopsis Orchidee erg populair in Nederland. Plaats de Orchidee na de bloei op een koudere plek. Doe dit voor ongeveer 3 á 4 weken. Op deze manier kan de plant makkelijker een nieuwe tak aanmaken.

Giftig

De Orchidee is niet giftig

Ziektes

Orchideeen zijn gevoelig voor wolluis. Preventief sproeien werkt goed tegen wolluis. Deze kunnen namelijk slecht tegen vocht. Bestrijding is ook mogelijk. Hiervoor zijn speciale middelen te krijgen.

Soorten

Hieronder staan de populairste soorten orchideeen met bijbehorende informatie, wat kenmerkt het soort, hoe zijn zijn bloemen en wat is er zo mooi aan deze orchidee. Bekijk in onze webshop ons volledige aanbod Orchideeën of kies hieronder een specifieke soort.

Orchidee Cambria

Orchidee Cambria

De Cambria orchidee is een orchidee die bestaat uit een kruising tussen diverse soorten, hierdoor komt deze in het wild niet voor. Cambria orchideeën zijn enorm gevarieerd in grootte en vorm. Zijn bloemen kunnen wel 12 centimeter groot worden en verschillen in vorm van stervormig tot rond. Vaak kent de Cambria orchidee een kleurencombinatie van diverse kleuren, denk hierbij aan een tijgermotief of diverse tinten paars. De Cambria orchidee heeft geen specifieke wensen qua onderhoud en kan worden behandelt als elke normale orchidee.

Orchidee Cattleya

Orchidee Cattleya

De Cattleya orchidee komt van origine uit Zuid- en Centraal- Amerika. De bloemen van de Cattleya orchidee kennen de grootste variëteit van alle orchidee soorten. Zo zijn er klein en groot bloemige, enkel en meer bloemige, geurende en niet geurende bloemige Cattleya orchidee soorten. Ten opzichte van andere orchideeën verlangt de Cattleya orchidee graag meer licht. Ondanks zijn prachtige kleuren en heerlijke geuren duurt de gemiddelde bloeiperiode slechts zo'n 3 weken, afhankelijk van de omstandigheden.

Orchidee Cymbidium

Orchidee Cymbidium

De Orchidee Cymbidium komt van oorsprong uit het Himalayagebergte en is sinds 30 jaar populair in Nederland en omstreken. De bloemen van de Cymbidium orchidee zijn te herkennen aan smalle, lange bladeren. Veelal met 5 of meer bloemen. Hoe ouder de Cymbidium Orchidee is hoe meer takken hij veelal heeft. De Cymbidium kent een kleurenspectrum van groen, geel, wit, roze tot rood en bruin. De Cymbidium orchidee kent geen specifieke onderhoudswensen ten opzichte van andere bloeiende orchidee soorten.

Orchidee Dendrobium

Orchidee Dendrobium

De orchidee Dendrobium groeit in de natuur op rotsen en aan bomen. Vanuit het Grieks is het woord te herleiden naar Dendron (boom) en Bios (leven). Het soort Dendrobium kent een tweetal types, namelijk de Phalaenopsishybriden en de Compactum. De compactumsoorten hebben meer scheuten en hierdoor meer bloemen. Dit zijn wel vaak kleine bloemen. De Phalaenopsishybriden hebben niet meer dan twee takken gevuld met grote bloemen. Niet alle Dendrobiumsoorten zijn geurend, van de ruim 1000 soorten zijn er slechts enkele geurend. De Dendrobium verlangt geen specifieke onderhoudswensen.

Orchidee Epidendrum

Orchidee Epidendrum

De Epidendrum Orchidee is een orchidee soort met kleine bloemen. Dit soort is bijzonder zeldzaam, voornamelijk doordat het een lastig te kweken orchidee is. Hij produceert kleine bloemen, soms zelfs zo klein als een speldenkop. Hij compenseert dit door er hier honderden van te ontwikkelen. De populairste Epidendrun orchidee is het soort met oranje bloemen, deze wordt wereldwijd het meeste geteeld.

Orchidee Miltonia

Orchidee Miltonia

De Orchidee Miltonia is van nature afkomstig uit het Andesgebergte, hier groeit hij vaak op takken die met mos zijn begroeid. In de volksmond staat de Miltonia orchidee ook bekend als Viooltjesorchidee, doordat zijn bloemen lijken op de bloemen van (je raad het al) de viool. Miltionia orchideeën zijn verkrijgbaar in een groot kleurenspectrum, variërend van rood, geel, roze, wit en paars. De Miltiona orchidee is een orchidee soort dat wenst dat zijn grond of substraat constant licht vochtig is. Hiernaast heeft dit soort geen specifieke onderhoudswensen.

Orchidee Oncidium

Orchidee Oncidium

De Oncidium orchidee groeit in het wild in spleten van rotsen en op bomen, voornamelijk in Zuid- en Midden-Amerika. De Tijgerorchidee zoals hij beter bekend staat in Nederland typeert zich door zijn kleine bloemen, aan rijkelijk gevulde takken. Veelal komt de Oncidium orchidee voor in het rood-geelbruin. De Oncidium orchidee verlangt geen specifieke verzorging ten opzichte van andere orchidee soorten.

Orchidee Oncidium

Orchidee Paphiopedilum

Orchidee Paphiopedilum

Vanuit het verre Indonesie en de jungles in het oosten komt de orchidee Paphiopedilum. Dit soort groeit vaak op mos. Dit soort dat ook bekend staat als de Venusschoentjes staan bekend als insectenval. Vliegen worden aangetrokken door heerlijke geuren en de illusie van nectar in de bloemkelk. Eenmaal in de bloem rest er slechts een smalle uitgang waardoor er gegarandeerd stuifmeel op de vlieg komt en bestuiving plaatsvindt. Paphiopedilum orchideeën zijn orchideeën met grote bloemen, vaak weinig per plant en maximaal 2 á 3 bloemstelen. Qua onderhoud verlangt deze orchidee geen specifieke elementen.

Orchidee Phalaenopsis

Orchidee Phalaenopsis

De meest verkocht en meest populaire orchidee soort is de Phalaenopsis Orchidee. Dit type orchidee kent meer dan 20.000 verschillende soorten, deze verschillen in bloemkleur, hoeveelheid bloemen, hoogte van bloemsteel, aantal takken de plant produceert en nog veel meer eigenschappen. De Phalaenopsis is de best verkopende bloeiende kamerplant van Nederland, voornamelijk door zijn bekendheid, bloemen en het feit dat een goede Phalaenopsis orchidee tot wel 12 weken kan bloeien. In onze webshop kun je online phalaenopsis orchidee soorten kopen en gemakkelijk thuis laten bezorgen.

Orchidee Phalaenopsis

Orchidee Vanda

Orchidee Vanda

De meest zeldzame orchidee is de Orchidee Vanda. Beter bekend als luchtplant, zijn wortels werken als sponzen en zijn hierdoor instaat om in korte tijd veel water op te nemen en vast te houden. Behalve de watertoevoer zorgen deze wortels ook voor grip op de bomen in Australië waar dit orchidee soort van nature voorkomt. De Vanda orchidee is een orchidee soort dat veel licht wenst en in verhouding weinig water. Hiernaast zijn de takken van de Vanda orchidee altijd rijkelijk gevuld met mooie grote bloemen in diverse kleuren.

Orchidee Zygopetalum

Orchidee Zygopetalum

De best geurende orchidee is de orchidee Zygopetalum. Deze van origine Afrikaanse orchidee groeit in het wild op boomstronken en op vochtige rotsen. De bloem variatie is groot, van klein tot groot en van smal tot breed. Qua kleuren komt dit orchidee soort voor in het blauw, paars en rood tinten. De Orchidee Zygopetalum verlangt geen speciaal onderhoud ten opzichte van andere minder geurende orchideeën.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie