Orchidee verzorging

De Orchidee is de meest bekende sierbloem in Nederland. Deze prachtige plant staat bekend om zijn imposante bloem en kleurendiversiteit. De Orchidee komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en Australië. In de natuur groeit deze plant vooral in bomen, spleten in rosten of op sterke luchtdoorlatende grond, zoals humus. In Nederland is de meest bekende en populaire soort de Orchidee Phalaenopsis. Dit komt vanwege zijn lange en frequente bloei.

Orchidee verzorging
 1. x Burrageara Cambolyk
  € 16,00 incl. BTW
 2. x Colmanara Tropicjungle
  € 26,00 incl. BTW
 3. Miltonia Sunset
  € 15,00 incl. BTW
  Miltonia Sunset
  50 cm 12 cm
 4. phalaenopsis wit 4 tak Gorgeous Gold
  € 10,00 incl. BTW
 5. x Colmanara Tropicjungle
  € 32,00 incl. BTW

Water geven

De Orchidee is geen grote waterverbruiker. De plant verlangt pas naar water zodra de grond redelijk droog is. Geef de kamerplant daarom elke 7 á 10 dagen een scheutje water. Schenk het water op de grond en niet op de plant zelf. Zorg dat het water op kamertemperatuur is. Geef bij voorkeur de plant in de ochtend water. Op deze manier kan de Orchidee het water beter opnemen.

Voorkom dat er een laag water in de pot komt te staan. In de winter is deze huiskamerplant in rust. Geef in deze periode de Orchidee minder water.

Sproeien

De Orchidee stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. In de winter is het raadzaam om de plant af en toe te sproeien. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid iets verhoogd. Vermijd hierbij de bloemen, deze kunnen bruine vlekken krijgen wanneer ze gesproeid worden.

Licht en warmte

Plaats de Orchidee op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht zal de glans doen afnemen en het blad schaden. Deze kamerplant houdt niet van tocht. Ook is het raadzaam om de plant niet nabij een verwarming te plaatsen.

Let op dat je de kamerplant niet vlakbij een fruitmand plaatst. Fruit (vooral bananen) scheidt een bepaalde gas uit, waardoor de plant sneller verouderd.

Minimale temperatuur

Overdag: 19 ℃
'S nachts: 16 ℃

Verpotten

Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Verwijder slechte wortels alvorens je de plant in een nieuwe pot plaatst. Je kan de woonkamerplant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik voor beide gevallen een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de vorige pot. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In deze periode is de Orchidee beter in staat eventuele beschadigingen te herstellen.

Voor veel mensen is het een kunst om de Orchidee opnieuw in bloei te krijgen en wordt de plant daarom vaak weggegooid. Indien je opzoek bent naar een nieuwe orchidee kun je ook eens kijken bij ons online aanbod orchideeën in pot, deze worden dagvers en kant & klaar afgeleverd, je vindt dit online orchidee aanbod hier.

Voeding

Voor de extra bemesting van de plant kun je in de lente en zomer voeding toedienen. Gebruik hiervoor speciale Orchidee voeding. Geef de Orchidee in de herfst en winter geen extra voeding. Dit zal de plant doen schaden. Lees voor de juiste hoeveelheid voeding de verpakking. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Wanneer de plant zijn knoppen laat vallen is dit het gevolg van te veel kou en water, of te weinig licht. Onder de 15 °C zijn de wortels niet meer actief waardoor de plant zijn knoppen laat vallen. Te veel zonlicht doet het blad verbranden en de glans laten verdwijnen. Donker groene bladeren zijn een teken dat de Orchidee een gebrek aan licht heeft.

Snoeien

De Orchidee bloeit vanaf het einde van de winter tot hoofdzakelijk februari en maart. Je kunt de stengel verwijderen van uitgebloeide bloemen. Knip hierbij de stengel 12mm beneden de uitgebloeide bloem af. Snij verder alle dode bladeren en oude bloemstengels weg.

Het is aan te raden om scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van de Orchidee. Deze binnenplant is namelijk erg gevoelig. Door scherp gereedschap te gebruiken creëer je een mooiere wond en zal de plant eerder herstellen.

Vermeerderen

Het kweken van de Orchidee vergt veel kennis. Vermeerderen is daarom erg lastig. Er zijn verschillende methodes om de orchidee te vermeerderen. Denk hierbij aan scheuren, zaaien en meristemen. Echter garanderen geen van de methodes een succesvolle vermeerdering.

Bloemen

Het merendeel van de Orchidee soorten bloeit maximaal één keer per jaar. Deze bloei duurt vak zo'n 6 á 10 weken. De uitzondering hierop is de Phalaenopsis Orchidee. Deze variant kan tot wel 3 keer per jaar bloeien, met een bloeitijd tussen de 2 en 6 maanden. Om deze reden is de Phalaenopsis Orchidee erg populair in Nederland. Plaats de Orchidee na de bloei op een koudere plek. Doe dit voor ongeveer 3 á 4 weken. Op deze manier kan de plant makkelijker een nieuwe tak aanmaken.

Giftigheid

De Orchidee is niet giftig

Ziektes

Orchideeen zijn gevoelig voor wolluis. Preventief sproeien werkt goed tegen wolluis. Deze kunnen namelijk slecht tegen vocht. Bestrijding is ook mogelijk. Hiervoor zijn speciale middelen te krijgen.

Categories: Kamerplanten Encyclopedie