Orchidee verzorging

Orchideeën zijn bloeiende planten waarbij je, bij de juiste verzorging, lang van de bloemen kan genieten. Zet de Orchidee op een plek met veel indirect licht, zonder veel direct zonlicht. De plant verbruikt niet veel water. Bij de Phalaenopsis Orchideeën die we in de webshop van 123planten verkopen, leveren we de planten met een soort plastic bakje om de kweekpot. Hierdoor hoef je slechts eens in de 10 tot 14 dagen water hoeft te geven.

De Orchidee is de meest bekende sierbloem in Nederland. Deze prachtige kamerplant staat bekend om de mooie bloem met veel kleurendiversiteit. De Orchidee komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië. In de natuur groeit deze plant vooral in bomen, spleten in rosten of op sterke luchtdoorlatende grond (zoals humus). In Nederland is de meest bekende en populaire soort de Orchidee Phalaenopsis. Dit komt vanwege zijn lange en frequente bloei.

Meer over de verzorging van de Orchidee lees je op deze pagina.

Orchidee verzorging

Orchidee water geven

De Orchidee is geen grote waterverbruiker. De plant verlangt pas naar water, als de grond redelijk droog is. Geef de kamerplant daarom elke 7 á 10 dagen een scheutje water. Schenk het water op de grond en niet op de plant zelf. Zorg dat het water op kamertemperatuur is. Geef bij voorkeur de plant in de ochtend water. Op deze manier kan de Orchidee het water beter opnemen.

Voorkom dat er een laag water in de pot komt te staan. Dit kan schadelijk zijn voor de plant. In de winter is deze huiskamerplant in rust. Geef in deze periode de Orchidee minder water.

Watergeefsysteem

De Phalaenopsis Orchideeen, die we verkopen op de website, worden geleverd met een H2Obloom systeem. Dit is een vaasachtig plastic bakje om de kweekpot heen. Hiermee creëer je een waterbuffer onder de kweekpot. Door de capillaire werking neemt de plant het water op, waardoor je maar eens in de 10-14 dagen water hoeft te geven.

Sproeien

De Orchidee stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. In de winter is het handig om de plant af en toe te sproeien. Hierdoor verhoog je de luchtvochtigheid iets, wat goed is voor de plant. Vermijd hierbij de bloemen, deze kunnen bruine vlekken krijgen wanneer ze gesproeid worden.

Licht en warmte

Waar kan je de Orchidee het beste neerzetten? Plaats de Orchidee op een standplaats met veel licht, zonder direct zonlicht. Een teveel aan zonlicht zal er voor zorgen dat de plant doffer van kleur wordt en zal veel schade doen aan het blad.

Ook houdt deze kamerplant niet van tocht. Verder raden we aan de plant niet vlak bij een verwarming te plaatsen. Deze beide omstandigheden kunnen zorgen voor schade aan de plant en meer kans op ongedierte en ziektes.

Let op dat je de kamerplant niet vlak bij een fruitmand plaatst. Fruit (vooral bananen) scheidt een bepaald gas uit, waardoor de plant sneller verouderd.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 14 ℃

Orchidee verpotten

Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Deze potgrond is licht, waardoor de wortels goed door de bodem kunnen wortelen. Verwijder de slechte wortels, voordat je de plant in een nieuwe pot plaatst. Je kan de kamerplant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik voor beide gevallen een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de vorige pot.

Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In deze periode is de Orchidee beter in staat eventuele beschadigingen te herstellen. Het liefst ook voor of na de bloeiperiode. Zodat de energie van de plant naar de wortels gaan, in plaatst van naar de bloemen.

Orchidee bemesten

Om de plant van extra voeding te voorzien, kan je in de lente en zomer voeding toedienen. Geef de Orchidee in de herfst en winter geen voeding. De plant is dan in rust, waardoor voeding geven schade kan aanrichten aan de plant.

Gebruik voor het bemesten van de Orchidee speciale Orchidee-voeding. Lees voor gebruik de verpakking voor het juiste gebruik en dosering. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Orchidee onderhouden

Verkleurde bladeren

Wanneer de plant knoppen laat vallen, is dit het gevolg van te veel kou en water, of te weinig licht. Onder de 15 °C zijn de wortels niet meer actief, waardoor de plant de knoppen laat vallen.

Een teveel aan zonlicht doet het blad verbranden en de glans laten verdwijnen. Donkergroene bladeren zijn een teken dat de Orchidee een gebrek aan licht heeft.

Snoeien

De Orchidee bloeit van het einde van de winter tot februari/maart. Als bloemen zijn uitgebloeid, kan je de stengels verwijderen. Hoe je dit doet is afhankelijk van de soort Orchidee. Over het algemeen kan je 12 mm onder de uitgebloeide bloem de stengel afknippen of net boven het derde oog. Snij verder alle dode bladeren en oude bloemstengels weg.

Het is aan te raden om scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van de Orchidee. Deze binnenplant is namelijk erg gevoelig. Door scherp gereedschap te gebruiken, creëer je een mooiere wond en zal de plant eerder herstellen.

Vermeerderen

Het kweken van de Orchidee vergt veel kennis. Vermeerderen is daarom erg lastig. Er zijn verschillende methodes om de orchidee te vermeerderen. Denk hierbij aan scheuren, zaaien en meristemen. Echter garanderen geen van de methodes een succesvolle vermeerdering.

Bloeit de Orchidee?

Het merendeel van de Orchidee soorten bloeit maximaal één keer per jaar. Deze bloei duurt vaak zo'n 6 á 10 weken. De uitzondering hierop is de Phalaenopsis Orchidee. Deze variant kan tot wel 3 keer per jaar bloeien, met een bloeitijd tussen de 2 en 6 maanden.

Plaats de Orchidee na de bloei op een koudere plek. Doe dit voor ongeveer 3 á 4 weken. Op deze manier kan de plant makkelijker een nieuwe tak aanmaken en op den duur opnieuw gaan bloeien.

Giftig

Er zijn veel soorten Orchideeën. De meest verkochte Orchideeën zijn over het algemeen niet giftig. Neem bij twijfel contact op met je huis- of dierenarts.

Ziektes

Orchideeën zijn gevoelig voor wolluis. Preventief sproeien werkt goed tegen wolluis. Deze kunnen namelijk slecht tegen vocht. Als je eenmaal last hebt van ongedierte, raden we aan dit te bestrijden met chemische- of biologische ongediertebestrijding.

Soorten

Hieronder staan de populairste soorten orchideeën met bijbehorende informatie, wat kenmerkt het soort, hoe zijn de bloemen en wat is er zo mooi aan deze orchidee? Bekijk in onze webshop ons volledige aanbod Orchideeën of kies hieronder een specifieke soort.

Orchidee Cambria

Orchidee Cambria

De Cambria orchidee is een orchidee die bestaat uit een kruising tussen diverse soorten, hierdoor komt deze variant in het wild niet voor. Cambria orchideeën zijn enorm gevarieerd in grootte en vorm. De bloemen kunnen wel 12 centimeter groot worden en verschillen in vorm van stervormig tot rond. Vaak kent de Cambria orchidee een kleurencombinatie van diverse kleuren, denk hierbij aan een tijgermotief of diverse tinten paars. De Cambria orchidee heeft geen specifieke wensen qua onderhoud en kan worden behandeld als elke normale orchidee.

Orchidee Cattleya

Orchidee Cattleya

De Cattleya orchidee komt van origine uit Zuid- en Centraal- Amerika. De bloemen van de Cattleya orchidee kennen de grootste variëteit van alle orchidee soorten. Zo zijn er klein en groot bloemige, enkel en meer bloemige, geurende en niet geurende bloemige Cattleya orchidee soorten. Ten opzichte van andere orchideeën verlangt de Cattleya orchidee graag meer licht. Ondanks zijn prachtige kleuren en heerlijke geuren duurt de gemiddelde bloeiperiode slechts zo'n 3 weken, afhankelijk van de omstandigheden.

Orchidee Cymbidium

Orchidee Cymbidium

De Orchidee Cymbidium komt van oorsprong uit het Himalayagebergte en is sinds 30 jaar populair in Nederland en omstreken. De bloemen van de Cymbidium orchidee zijn te herkennen aan smalle, lange bladeren. Veelal met 5 of meer bloemen. Hoe ouder de Cymbidium Orchidee is hoe meer takken hij veelal heeft. De Cymbidium kent een kleurenspectrum van groen, geel, wit, roze tot rood en bruin. De Cymbidium orchidee kent geen specifieke onderhoudswensen ten opzichte van andere bloeiende orchidee soorten.

Orchidee Dendrobium

Orchidee Dendrobium

De orchidee Dendrobium groeit in de natuur op rotsen en aan bomen. Vanuit het Grieks is het woord te herleiden naar Dendron (boom) en Bios (leven). Het soort Dendrobium kent een tweetal types, namelijk de Phalaenopsishybriden en de Compactum. De compactumsoorten hebben meer scheuten en hierdoor meer bloemen. Dit zijn wel vaak kleine bloemen. De Phalaenopsishybriden hebben niet meer dan twee takken gevuld met grote bloemen. Niet alle Dendrobiumsoorten zijn geurend, van de ruim 1000 soorten zijn er slechts enkele geurend. De Dendrobium verlangt geen specifieke onderhoudswensen.

Orchidee Epidendrum

Orchidee Epidendrum

De Epidendrum Orchidee is een orchidee soort met kleine bloemen. Dit soort is bijzonder zeldzaam, voornamelijk doordat het een lastig te kweken orchidee is. Hij produceert kleine bloemen, soms zelfs zo klein als een speldenkop. Hij compenseert dit door er hier honderden van te ontwikkelen. De populairste Epidendrun orchidee is het soort met oranje bloemen, deze wordt wereldwijd het meeste geteeld.

Orchidee Miltonia

Orchidee Miltonia

De Orchidee Miltonia is van nature afkomstig uit het Andesgebergte, hier groeit hij vaak op takken die met mos zijn begroeid. In de volksmond staat de Miltonia orchidee ook bekend als Viooltjesorchidee, doordat zijn bloemen lijken op de bloemen van (je raad het al) de viool. Miltionia orchideeën zijn verkrijgbaar in een groot kleurenspectrum, variërend van rood, geel, roze, wit en paars. De Miltiona orchidee is een orchidee soort dat wenst dat zijn grond of substraat constant licht vochtig is. Hiernaast heeft dit soort geen specifieke onderhoudswensen.

Orchidee Oncidium

Orchidee Oncidium

De Oncidium orchidee groeit in het wild in spleten van rotsen en op bomen, voornamelijk in Zuid- en Midden-Amerika. De Tijgerorchidee zoals hij beter bekend staat in Nederland typeert zich door zijn kleine bloemen, aan rijkelijk gevulde takken. Veelal komt de Oncidium orchidee voor in het rood-geelbruin. De Oncidium orchidee verlangt geen specifieke verzorging ten opzichte van andere orchidee soorten.

Orchidee Paphiopedilum

Orchidee Paphiopedilum

Vanuit het verre Indonesië en de jungles in het oosten komt de orchidee Paphiopedilum. Dit soort groeit vaak op mos. Dit soort dat ook bekend staat als de Venusschoentjes staan bekend als insectenval. Vliegen worden aangetrokken door heerlijke geuren en de illusie van nectar in de bloemkelk. Eenmaal in de bloem rest er slechts een smalle uitgang waardoor er gegarandeerd stuifmeel op de vlieg komt en bestuiving plaatsvindt. Paphiopedilum orchideeën zijn orchideeën met grote bloemen, vaak weinig per plant en maximaal 2 á 3 bloemstelen. Qua onderhoud verlangt deze orchidee geen specifieke elementen.

Orchidee Phalaenopsis

Orchidee Phalaenopsis

De meest verkocht en meest populaire orchidee soort is de Phalaenopsis Orchidee. Dit type orchidee kent meer dan 20.000 verschillende soorten, deze verschillen in bloemkleur, hoeveelheid bloemen, hoogte van bloemsteel, aantal takken de plant produceert en nog veel meer eigenschappen. De Phalaenopsis is de best verkopende bloeiende kamerplant van Nederland, voornamelijk door zijn bekendheid, bloemen en het feit dat een goede Phalaenopsis orchidee tot wel 12 weken kan bloeien. In onze webshop kun je online phalaenopsis orchidee soorten kopen en gemakkelijk thuis laten bezorgen.

Orchidee Phalaenopsis

Orchidee Vanda

Orchidee Vanda

De meest zeldzame orchidee is de Orchidee Vanda. Beter bekend als luchtplant, zijn wortels werken als sponzen en zijn hierdoor instaat om in korte tijd veel water op te nemen en vast te houden. Behalve de watertoevoer zorgen deze wortels ook voor grip op de bomen in Australië waar dit orchidee soort van nature voorkomt. De Vanda orchidee is een orchidee soort dat veel licht wenst en in verhouding weinig water. Hiernaast zijn de takken van de Vanda orchidee altijd rijkelijk gevuld met mooie grote bloemen in diverse kleuren.

Orchidee Zygopetalum

Orchidee Zygopetalum

De best geurende orchidee is de orchidee Zygopetalum. Deze van origine Afrikaanse orchidee groeit in het wild op boomstronken en op vochtige rotsen. De bloem variatie is groot, van klein tot groot en van smal tot breed. Qua kleuren komt dit orchidee soort voor in het blauw, paars en rood tinten. De Orchidee Zygopetalum verlangt geen speciaal onderhoud ten opzichte van andere minder geurende orchideeën.

 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten