Homalomena verzorging

De Homalomena is met zijn rode stengels en hartvormig blad een echte eyecatcher in huis. Oorspronkelijk komt hij uit Zuidoost-Azië en behoort tot de familie Aronskelk Gewassen (Araceae). De Homalomena is dus familie van de Alocasia en Philodendron. De plant staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat de grond licht vochtig is, zonder dat de wortels in een laag water staan. Meer over de verzorging lees je op deze pagina. 

Homalomena verzorging

Samenvatting
Veel
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Homalomena verzorging
Planten van deze familie
 Homalomena rubescens Maggy kamerplant
Homalomena rubescens Maggy
90 cm 24 cm
€ 3700 incl. BTW
Homalomena kamerplant
Homalomena rubescens Maggy
130 cm 34 cm
€ 8400 incl. BTW
Homalomena maggy in mand
Hippe kamerplant in mand
95 cm 32 cm
€ 6000
Kamerplant met grote bladeren 4
Homalomena Maggi
75 cm 24 cm
€ 5300 incl. BTW
Homalomena in hoge pot
Homalomena in hoge pot
140 cm 37 cm
€ 15400

De Homalomena is met zijn rode stengels en hartvormig blad een echte eyecatcher in huis. Oorspronkelijk komt hij uit Zuidoost-Azië en behoort tot de familie Aronskelk Gewassen (Araceae). De Homalomena is dus familie van de Alocasia en Philodendron. De plant staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat de grond licht vochtig is, zonder dat de wortels in een laag water staan. Meer over de verzorging lees je op deze pagina. 

Homalomena water geven

De Homalomena houdt ervan als de grond constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Homalomena niet helemaal uitdrogen. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water geven per keer geven, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken. Dit is duidelijk te herkennen aan de gele vlekken in het blad. De Homalomena gaat slaphangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. 

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht. Daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen twee dagen droog, geef dan de volgende keer iets meer water. Is de grond na vijf dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer. 

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, veranderd de wijze van water geven. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Van nature groeit de Homalomena in een vochtige en warme omgeving. Sproei de binnenplant daarom regelmatig met water, het liefst minimaal 1 keer per week. Tevens neemt de kans op spint af.

Licht en warmte

Waar kan je een Homalomena het beste neerzetten? Deze planten doen het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle zonlicht in de middaguren.

Plaats deze kamerplanten het liefst 3-4 meter voor een raam op het noorden, 4 meter op het oosten/westen, of 5-6 meter voor een raam op het zuiden. Deze afstanden zorgen ervoor dat de kamerplant maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangt.

Minimale temperatuur

's Nachts: 16

Overdag: 25

Homalomena verpotten

Verpot de Homalomena ongeveer om de twee jaar. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Anders verbruikt de plant te snel al het beschikbare water wat is opgenomen door de grond. 

Natuurlijk hoef je niet te wachten tot het kweekpotje te klein is, je kan de Homalomena ook direct na de aanschaf verpotten naar een mooie plantenbak of sierpot. Gebruik hierbij een plantenbak met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige. Doe dit met gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik eventueel bij hogere potten een inzethoes, dit voorkomt dat water zich op de bodem verzameld. Er is namelijk kans dat het water gaat rotten, wanneer het buiten bereik van de wortels zich verzameld.

Voeden van de Homalomena

Je kunt de Homalomena om de twee weken vloeibare kamerplanten voeding van Pokon geven. Lees hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik nooit teveel, dit kan de plant schaden. Voeden in de winter en herfst periode is niet noodzakelijk. Wanneer de plant in deze periode geen bladeren aanmaakt, kun je het voeden beter even uitstellen tot de groeiperiode.

Homalomena onderhouden

Verkleurde bladeren

De Homalomena is gevoelig voor bladverkleuring. Teveel water kan resulteren in gele (bruine) bladranden en bladpunten. Bij te weinig water gaan de bladeren slaphangen en kunnen deze breken of kneuzen

Snoeien

Het onderste blad van deze binnenplanten wordt op den duur minder mooi. Door deze vier centimeter van de basis af te snijden zal de plant geen energie meer in het lelijke blad stoppen. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Het laatste gedeelte zal afsterven en is later eenvoudig van de basis te trekken. De plant verliest wat vocht door de snede, dit is helemaal niet erg. Wanneer de Homalomena te breed wordt, kun je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen.

Homalomena stekken

Homalomena zijn het makkelijkste te vermeerderen door wortelstekken. Wanneer de pot ruim genoeg is, komen er vanzelf jonge plantjes tevoorschijn. Wanneer een plantje vier blaadjes heeft kun je deze van de moederplant lossnijden. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat het plantje snel nieuwe worteltjes kan ontwikkelen. Zet het jonge plantje op een lichte locatie, maar niet voor een raam op het zuiden. Houdt de grond licht vochtig. Een tip bij het stekken van deze plant is het stekje te plaatsen in een plastic zak. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en dit bevordert het groeiproces. Een kweekkastje werkt nog makkelijker. 

Bloeit de Homalomena?

De bloem van een Homalomena wordt niet vaak aangetroffen. Een bloeiende Homalomena is vaak een teken dat het erg goed gaat met de plant. Om energie bij de kamerplant te besparen is het beter de bloem af te snijden. 

Giftig

De Homalomena is giftig voor mens en dier. Houd deze plant dus buiten het bereik van huisdieren en kinderen. Neem bij inname contact op een huis- of dierenarts.

Ziektes

De Homalomena heeft over het algemeen, niet snel last van ongedierte. Als de plant toch last krijgt van bijvoorbeeld spint of wolluis, dan kan je beter zo snel mogelijk actie ondernemen. Verwijder zoveel mogelijk ongedierte met een vochtige doek en behandel de plant vervolgens met ongediertebestrijding, dit kan zowel chemisch als biologisch.

Ga direct naar