Hedera verzorging

De Hedera is een populaire klimplant en is al jaren bekend in Nederland. Van oorsprong klom deze plant tegen menig boom aan in het bos, soms tot wel 30 meter hoog. Het is een makkelijke kamerplant qua onderhoud, plaats hem op een standplaats in de schaduw en zorg dat de grond licht vochtig blijft. Op deze manier kun je jaren genieten van jouw mooie hangplant.

Hedera verzorging

Hedera water geven

De grond van de Hedera kamerplant dient ten alle tijden lichtvochtig te zijn. Voorkom bij het watergeven dat er zich een laagje water aan de onderzijde van de plantenpot vormt. Dit kan op den duur wortelrot veroorzaken doordat de wortels dichtslaan bij te veel water. Wortelrot kan pas zichtbaar worden na een langere tijd, het kan er voor zorgen dat de plant komt te overlijden.

Sproeien

Sproeien van de Hedera klimop is niet noodzakelijk. Het is echter wel goed voor de vitaliteit en sierwaarde van de plant, het verwijdert namelijk stof en eventueel ongedierte.

Licht en warmte

Plaats of hang de Herdera op een standplaats met half schaduw of schaduw. Deze kamerplant kan ook op een zonnige standplaats, hier zullen echter de bladeren lichter van kleur worden. Wil je de Hedera in de zomer verplaatsen naar een lichtere standplaats dan adviseren wij om dit gefaseerd te doen. Plaats de plant geleidelijk steeds een meter dichterbij het raam, op deze manier kan de plant wennen aan de toenemende lichtintensteit.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 15 ℃

Hedera verpotten

Verpotten van een Hedera kan je het beste doen direct na aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn groeifase en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal 15% groter dan de originele plantenbak. Verpot de klimplant in normale universele potgrond. Probeer tijdens het verpotten zo min mogelijk de wortels te beschadigen.

Voeden van de Hedera

Bijvoeden van de Hedera klimplant is niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Gebruik hiervoor normale groene kamerplanten voeding van Pokon. Hierbij is het van belang de aanbevolen dosering te handhaven, het geven van meer is schadelijk voor plant. Wat dit namelijk doet is dat het de zuurgraad van de grond verhoogd en de wortels hierdoor niet langer in staat zijn om water op te nemen.

Hedera onderhouden

Verkleurde Bladeren

Mochten de bladeren bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van te veel water. Sla enige tijd het watergeven over en verminder daarna de periodieke watergift.

Indien de bladeren lichter van kleur worden is dit een teken dat de kamerplant te veel licht ontvangt. Verplaats in dit geval de plant 1 meter verder van het raam.

Snoeien

De Hedera hoeft niet gesnoeid te worden. Wel raden wij aan om dode takken en verdorde bladeren te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde. Je mag de Hedera wel snoeien als je hem graag in model wenst te houden, knip hiervoor simpelweg de bladeren die jij niet mooi vindt weg. Doe dit het liefst in het voorjaar, dan zit de plant namelijk in zijn groeifase.

Vermeerderen

De Hedera kan het beste gestekt worden in het voorjaar of in de zomer. Zorg hierbij dat het stekje zonnig en vochtig wordt weggezet. Vaak doet men een plastic zakje over de kweekpot om de luchtvochtigheid te bevorderen, hierdoor zal het stekje eerder wortelen.

De bloemen van de Hedera

De bloemen van een hedera zijn geel/groen van kleur en bestaan uit meerdere bollen. In de woonkamer zal deze klimplant niet snel te bloei komen. Mocht jouw hedera wel bloeien dan raden wij aan deze bloemen te verwijderen. Bloemen kosten een plant namelijk veel energie wat hij beter kan investeren in zijn bladeren.

Giftig

De vruchten van deze klimplant zijn giftig. Pas op met kinderen en huisdieren.

Ziektes

De Hedera klimplant zal niet snel last hebben van ongedierte. Controleer deze geregeld en mocht hij last van ongedierte hebben raden wij aan dit direct daadkrachtig te behandelen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een chemisch middel of kiezen voor biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

Bij 123planten hebben we verschillende soorten hedera's en andere hangplanten. Bekijk het aanbod via de onderstaande knop.

Bekijk ons aanbod hangplanten

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie