Dieffenbachia verzorging

De Dieffenbachia staat bekend om de vele soorten met opvallende tekeningen op het blad. Slechts een enkele soort heeft geheel groen blad. De plant komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- & Noord-Amerika. In het Nederlands is de kamerplant ook wel bekend als 'de dief van Bagdad'. Een niet veel gebruikte naam waarvan de oorsprong niet geheel duidelijk is. Aangezien de plant uit het regenwoud komt, is het belangrijk dat de grond lichtvochtig blijft en de kamerplant op een plek staat met veel indirect zonlicht.

Het zijn prachtige kamerplanten, maar zij de planten hebben ook een nadeel. Ze staan namelijk bekend om hun giftige eigenschappen. Je hoeft hiervan niet direct te schrikken, hierover lees je hieronder meer.

Dieffenbachia verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Dieffenbachia verzorging
Planten van deze familie
Dieffenbachia-camilla-stekje
Dieffenbachia Camilla Stekje
14 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW
Dieffenbachia maculata amy
Dieffenbachia Maculata Amy Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Dieffenbachia camilla 1
Dieffenbachia camilla Dief van Bagdad
30 cm 12 cm
€ 500 incl. BTW
Dieffenbachia maroba
Dieffenbachia maroba Dief van Bagdad
90 cm 30 cm
€ 8100 incl. BTW
Dieffenbachia Vesuvius
Dieffenbachia Vesuvius Dief van Bagdad
80 cm 27 cm
€ 6300 incl. BTW
Dieffenbachia seguine reeva
Dieffenbachia seguine reeva Dief van Bagdad
75 cm 24 cm
€ 3300 incl. BTW

De Dieffenbachia staat bekend om de vele soorten met opvallende tekeningen op het blad. Slechts een enkele soort heeft geheel groen blad. De plant komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- & Noord-Amerika. In het Nederlands is de kamerplant ook wel bekend als 'de dief van Bagdad'. Een niet veel gebruikte naam waarvan de oorsprong niet geheel duidelijk is. Aangezien de plant uit het regenwoud komt, is het belangrijk dat de grond lichtvochtig blijft en de kamerplant op een plek staat met veel indirect zonlicht.

Het zijn prachtige kamerplanten, maar zij de planten hebben ook een nadeel. Ze staan namelijk bekend om hun giftige eigenschappen. Je hoeft hiervan niet direct te schrikken, hierover lees je hieronder meer.

Dieffenbachia water geven

Dieffenbachia water geven

De Dieffenbachia komt van oorsprong uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan een vochtige omgeving. Zorg er daarom voor dat de grond altijd licht vochtig is in de zomer, zonder dat er een laag water in de pot vormt. In de winter kan je het beste wachten met water geven tot de grond begint op te drogen.

We raden aan om de grond om de zoveel tijd te testen, door je vinger in de grond te stoppen. Als je jouw wijsvinger tot twee knokkels diep in de grond hebt gestopt en de grond droog voelt, is het tijd om water te geven. Is de grond na een week nog steeds erg nat, geef je kamerplant dan minder water per keer. Is de grond binnen twee dagen alweer droog dan ben je te zuinig geweest.

Watersysteem

Wil je het water geven makkelijker maken? Verpot je kamerplant dan met vulcastrat en een watermeter. Hierbij geef je eenmaal per week water. Wanneer de watermeter gaat bewegen is dit een teken dat er water onderin de pot is gekomen. Dit is hét moment om te stoppen met water geven. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter is eens per twee weken voldoende.

Sproeien

De Dieffenbachia vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom verbeteren, vooral in de winter wanneer de kachel aangaat. De kachel zorgt namelijk voor een lagere luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien helpt de plant gezond te blijven, waardoor de plant langer zijn sierwaarde behoudt. Tevens werkt sproeien goed ter preventie van ongedierte en ziektes. Omdat de plant grotere bladeren heeft komt er al snel een laag stof op het blad. Dit is met een goede sproeibeurt ook makkelijk te verwijderen.

Licht en warmte

Plaats de Dieffenbachia op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Vermijdt daarom een locatie voor het raam op het zuiden. Direct zonlicht van de avond- of ochtendzon zal de kamerplant stimuleren nieuw blad aan te maken. Te veel zonlicht van de middagzon zal leiden tot bruine randen op de bladeren. Wil je de kamerplant toch voor een raam op het zuiden plaatsen? Behoudt dan een afstand van minimaal 2 meter.

Wanneer de kamerplant te donker staat, bijvoorbeeld meer dan 2 meter van een raam op het noorden, dan zal de groei stagneren. Bovendien is de kans op wortelrot groter, omdat de kamerplant op een donkere locatie minder water verbruikt. In het algemeen groeit de Dieffenbachia naar het licht toe. Dit kan er op de lange termijn voor zorgen dat de plant minder mooi wordt. Draai de plantenbak daarom om de zoveel tijd een paar graden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 14 ℃
Dieffenbachia stam en bladeren

Dieffenbachia verpotten

Dieffenbachia verpotten

Wanneer kan je het beste de Dieffenbachia in een andere pot zetten? We raden aan in ieder geval de Dieffenbachia elke twee jaar te verpotten. Ook direct na aanschaf is het ook handig de kamerplant te verpotten.Kwekers plaatsen binnenplanten namelijk in kleinere kweekpotten, omdat dit makkelijker en goedkoper is om te vervoeren.

Het verpotten kan je het beste in de lente doen. In deze periode is de kamerplant beter in staat om van eventuele beschadigingen te herstellen. Je kan de Dieffenbachia ook direct na aankoop verpotten.

Gebruik voor beide gevallen een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Hierdoor kan de plant weer twee jaar doorgroeien. Gebruik voor het verpotten van de Dieffenbachia normale universele potgrond. Ook kan je er voor kiezen de plant te verpotten in vulcastrat in combinatie met een watermeter.

Let op bij het verpotten van de Dieffenbachia. Deze is namelijk giftig, hieronder lees je hier meer over.

Bemesting van de Dieffenbachia

Geef de Dieffenbachia in de lente en zomer extra voeding. Gebruik hiervoor universele kamerplantenvoeding. In de herfst en winter raden we aan de Dieffenbachia geen extra voeding te geven. Lees voor de juiste dosering de verpakking. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, dit kan de kamerplant namelijk schaden.

Voeding stimuleert het aanmaken van nieuwe bladeren. Daarnaast behoudt de plant hierdoor zijn vitaliteit.

Dieffenbachia in pot

Onderhoud van de Dieffenbachia

Dieffenbachia snoeien

Verkleurde bladeren

Wanneer de tekening (print) op de bladeren van de Dieffenbachia vervaagt of groen wordt, is dit een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. Gele bladeren zijn een teken van te veel licht. Wanneer de basis van de stam zacht aanvoelt, duidt dit meestal op wortelrot. Ook bruine of gele bladranden zijn een teken dat de plant te veel water ontvangt, verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

Het snoeien van een Dieffenbachia is niet altijd mooi. Als de kamerplant te groot wordt en je het bovenste deel van de kamerplant verwijdert , dan hou je het minder mooie deel over. Je kan bladeren die minder mooi zijn simpelweg wegknippen. Let hierbij op dat de Dieffenbachia giftig is. Voorkom het in contact komen met het sap van deze plant.

Als je kamerplant toch wilt snoeien, bijvoorbeeld om een stekje hiervan te verkrijgen, kan je het beste net onder de plek waar 3 bladeren samenkomen de plant snoeien. Let op dat je het sap, wat hierbij vrijkomt, niet aanraakt.

Dieffenbachia stekken

De Dieffenbachia is te vermeerderen door stengel- en kopstekken. De grootste kans van slagen geeft een kopstek van ongeveer 10cm met 2 of 3 bladeren. Heeft de stek te veel bladeren, dan kunnen deze het beste verwijderd worden om de waterverdamping te minimaliseren.

Plaats de stek in water totdat deze voldoende wortels heeft gekregen. Ververs met enige regelmaat het water. Let hierbij op dat de Dieffenbachia giftig is! Bij het snijden van de kopstek, komt een irriterend sap vrij. Vermijd aanraking met dit sap.

Bloeit de Dieffenbachia?

De Dieffenbachia komt zelden in de woonkamer tot bloei. Mocht de kamerplant toch bloemen krijgen, dan kost dit de plant veel energie. Het is daarom beter de bloemen te verwijderen, ze hebben namelijk nauwelijks sierwaarde. De bloemen zullen gaan bloeien voor een periode van ongeveer één week. Hierna zullen deze samen met een aantal bladeren afsterven. 

Giftig

De Dieffenbachia is een van de giftigste kamerplanten. Plaats een Dieffenbachia daarom buiten bereik van kinderen, honden, katten en andere huisdieren. Een enkele hap van het blad zal niet dodelijk zijn, maar zal in de mond een branderig gevoel geven. Bovendien kan het er voor zorgen dat je keel opzwelt. Na het verwijderen van bladeren of het snoeien van de stam kan er sap vrij komen. Voorkom aanraking met het sap, vooral als je een droge huid hebt of wondjes.

Heeft jouw kind of huisdier van een kamerplant gegeten? Neem dan bij twijfel altijd contact op met een huisarts of dierenarts.

Ziektes

De Dieffenbachia kan last krijgen van wolluis. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen wolluis. Ter bestrijding van wolluis raden wij een bestrijdingingsmiddel aan, dit kan zowel chemisch als biologisch.

Dieffenbachia jong blad
Ga direct naar