Dieffenbachia verzorging

De Dieffenbachia is giftig. Voorkom aanraking met het sap van deze plant. Raadpleeg een arts bij inname of aanraking met een open wond. Het sap is niet dodelijk voor mensen en ook bij dieren leidt het zelden tot de dood.

Pas op met huisdieren en kinderen.

Dieffenbachia verzorging
 1. Dieffenbachia seguine reeva
  € 27,00 incl. BTW
 2. Dieffenbachia Vesuvius
  € 45,00 incl. BTW
 3. Dieffenbachia maroba
  € 55,00 incl. BTW
 4. Dieffenbachia maroba
  € 32,00 incl. BTW
 5. Dieffenbachia Tropic Snow
  € 27,00 incl. BTW

Dieffenbachia water geven

De Dieffenbachia verbruikt door zijn grote blad vrij veel water. Zorg er daarom voor dat de grond altijd licht vochtig is zonder dat er een laag water in de pot vormt. Een keer per week water geven is voldoende. Geef bij warm weer meer water. In de winter kun je de watergift halveren.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

De Dieffenbachia vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken, vooral in de winter wanneer de kachel aangaat zorgt dit voor een lagere luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien helpt de plant gezond te blijven, waardoor de plant langer zijn sierwaarde behoud. Tevens werkt sproeien goed ter preventie van ongedierte en ziektes.

Licht en warmte

Plaats de Dieffenbachia op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht zal leiden tot bruine randen op de bladeren.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 12 ℃

Dieffenbachia verpotten

Verpot de Dieffenbachia elke twee jaar. Je kunt dit het beste in de lente doen. In deze periode is de plant beter in staat om eventuele beschadigingen te herstellen. Je kan de Dieffenbachia ook direct na aankoop verpotten. Gebruik voor beide gevallen een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Hierdoor kan de plant weer twee jaar doorgroeien. Gebruik voor het verpotten van de Dieffenbachia normale universele potgrond.

Let op bij het verpotten van de Dieffenbachia. Deze is namelijk giftig. Voorkom aanraking met het sap van de plant, dit heeft een irriterende werking.

Bemesting van de Dieffenbachia

Je kunt de Dieffenbachia in de lente en zomer extra bemesten. Gebruik hiervoor groene kamerplanten voeding. Geef de Dieffenbachia in de herfst en winter geen extra voeding. Dit zal de plant doen schaden. Lees voor de hoeveelheid voeding de verpakking. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, hierdoor wordt de grond erg zuur en kan er wortelschade optreden.

Onderhoud van de Dieffenbachia

Verkleurde bladeren

Wanneer de tekening (print) op de bladeren van de Dieffenbachia vervaagt of groen wordt is dit een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. Gele bladeren is een teken van te veel licht. Wanneer de basis van de stam zacht aanvoelt duidt dit meestal op wortelrot. Geef in dit geval minder water. Hiernaast is het zo dat wanneer er bruine of gele bladranden beginnen te komen bij de plant het een teken is dat hij te veel water ontvangt, verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

Het snoeien van een Dieffenbachia is niet nodig. Je kan bladeren die minder mooi zijn simpelweg wegknippen.

Let hierbij op dat de Dieffenbachia giftig is. Voorkom het in contact komen met het sap van deze plant.

Vermeerderen

De Dieffenbachia is te vermeerderen door de uitlopers opnieuw te verpotten. Deze uitlopers verschijnen aan de basis van de stengel en kosten de plant veel energie.

Let hierbij op dat de Dieffenbachia giftig is. Voorkom het in contact komen met het sap van deze plant.

Bloeit de Dieffenbachia?

De Dieffenbachia komt zelden in de woonkamer tot bloei. Mocht de plant bloemen krijgen kost hem dit veel energie. De bloemen zullen gaan bloeien voor een periode van ongeveer één week. Hierna zullen deze samen met een aantal bladeren afsterven. Wij raden aan de bloemen direct te verwijderen, deze kosten de plant namelijk veel energie.

Giftig

De Dieffenbachia is hoogst giftig. Voorkom aanraking met het sap van deze plant. Raadpleeg een arts wanneer dit wel gebeurt.

Pas op met huisdieren en kinderen.

Ziektes

De Dieffenbachia kan last krijgen van wolluis. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen wolluis. Ter bestrijding van wolluis raden wij een daadkrachtige bestrijding aan, dit kan zowel chemisch als biologisch.

Soorten

Populaire Dieffenbachia's die 123planten geregeld verkoopt, zijn: Maroba en Alix.

Bekijk de soorten Dieffenbachia in ons assortiment

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie