Cycas verzorging

De Cycas komt uit de familie Cycadales. Vooral de Cycas Revoluta is goed verkrijgbaar in de Nederlandse handel. Deze kamerplant heeft verschillende Nederlandse namen: Varenpalm, Vredespalm, Vredepalm, Valse Sagopalm of Cycaspalm. Regio van herkomst: Zuid-Oost-Azië. De Cycas wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn sierlijke bladeren op een stoere en robuuste stam.

Cycas verzorging
 1. Cycas Revoluta
  € 59,00 incl. BTW
  Cycas Revoluta Vredespalm
  90 cm 27 cm
 2. Cycas Revoluta
  € 35,00 incl. BTW
  Cycas Revoluta Vredespalm
  70 cm 21 cm
 3. Mooie grote Cycas palm
  € 274,00 incl. BTW
  Cycas revoluta Vredespalm
  110 cm 40 cm
 4. Cycas revoluta
  € 40,00 incl. BTW
  Cycas revoluta Vredespalm
  60 cm 17 cm
 5. Cycas revoluta
  € 276,00 incl. BTW
  Cycas revoluta Vredespalm
  110 cm 29 cm

Cycas water geven

Cycassen verbruiken weinig water. De wortels zijn gevoelig voor te veel water. Het is daarom van belang dat de grond uitdroogt alvorens deze binnenplant opnieuw water krijgt. In de winter mag de grond gerust 2 weken droog staan. In de zomer is het raadzaam water te geven wanneer de grond droog aanvoelt.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte en lichtintensiteit. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. De grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kun je beter te weinig dan te veel water geven.

Sproeien

De Cycas sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert absoluut de gezondheid. Sproeien helpt ook het stof te verwijderen. Hiernaast wordt eventueel ongedierte verwijdert door het sproeien.

Licht en warmte

Cycassen ontvangen het liefst gemiddeld licht. Een zonnige standplaats is ook mogelijk. Maar pas in het begin op met direct zonlicht, de Cycas wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Geleidelijk kan de Cycas dichterbij het raam komen te staan.

De plant vindt ongeveer 3-5 uur direct zonlicht per dag wenselijk. Plaats deze kamerplanten daarom 2-3 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter van het raam aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk. Bij een gebrek aan licht zullen nieuwe bladeren buiten proportie lang worden (zie afbeelding hiernaast). Het is raadzaam deze te snoeien en de kamerplant dichterbij het raam te plaatsen.

In de lente en zomer kan deze kamerplant ook naar buiten. Pas echter op met de overgang naar direct zonlicht. Vermijdt de middag zon, deze is schadelijk voor de plant. Indien de plant in de volle zon staat raden wij aan hem niet meer te sproeien, het water kan namelijk fungeren als een vergrootglas waardoor het blad kan verbranden.

Minimale temperatuur

Overdag: 5 ℃
'S nachts: 1 ℃

Cycas verpotten

Verpot de Cycas in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces eens per 3 jaar.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Het is wel raadzaam 10% hydrokorrels door de grond te mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond beter draineert.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creeërt een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Bemesting van de Cycas

De Cycas groeit langzaam en heeft daarom ook weinig voeding nodig. Bemest de binnenplant met vloeibare voeding in de lente en zomer. Doe dit absoluut niet in de winter. Gebruik 1/4 van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking van de vloeibare voeding.

Cycas onderhouden

Verkleurde bladeren

Geel blad is niet meer te redden en kan je het beste verwijderen. Dit komt niet altijd door een slechte verzorging, het kan ook simpelweg oud blad zijn. Vaak is te veel water de oorzaak. Enkele vergelende blaadjes op de veren kan je eraf trekken. Indien een complete 'veer' geel wordt, dien je deze zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen. Dit bespaart de plant veel energie. Lees hierover meer informatie bij het kopje 'snoeien'.

Snoeien

Zoals hierboven al beschreven staat, kan je het gele blad het beste verwijderen. Indien een gehele 'veer' geel is knip je deze bij de stam af. Mocht de gehele kamerplant hierdoor kaal worden, dan kan je deze het beste wegzetten op een koele locatie in het huis. Denk bijvoorbeeld aan een plek op zolder of in de slaapkamer. Hierbij heeft de stam nauwelijks water nodig. Plaats de Cycas in de lente op een warmere locatie met meer licht. Zodra de kamerplant in de kern nieuw blad gaat aanmaken heeft de plant meer water nodig. Hiervoor is geduld noodzakelijk. Het kan soms wel tot een jaar duren voordat de Cycas een nieuwe bladkrans aanmaakt.

Vermeerderen

Vermeerderen is alleen mogelijk door middel van zaad. Ontkiemen is eenvoudig. Schimmel leidt echter vaak tot problemen.

Krijgt de Cycas bloemen?

Bloemen komen voor bij een mannelijke cycas met een stam van ongeveer een halve meter. De bloemen op de vrouwelijke exemplaren zijn nauwelijks zichtbaar. Het komt echter zelden voor dat een Cycas als huiskamerplant bloeit.

Giftig

De Cycas is matig giftig. Plaats de plant buiten bereik van dieren en kinderen.

Ziektes

Schildluis kan op de hoofdnerf van Cycassen verschijnen. Indien dit het geval is raden wij aan dit direct chemisch of biologisch te bestrijden.

Soorten

Deze familie heeft slechts 30 soorten. Soorten die 123planten regelmatig verkoopt, zijn: Cycas Revoluta, Cycas Rumphii.

Bekijk de Cycas palmen in ons assortiment

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie