Cordyline verzorging

De Cordyline heeft in de afgelopen jaren zijn plek als vaste huiskamerplant verdient. Van oorsprong komt deze plant uit Nieuw Zeeland en Brazilië en stamt hij af van de Aspergefamilie. De Cordyline komt voor in veel varianten voor, zo zijn ze er met groene, rode en roze bladeren en met of zonder roze bladomlijning.

Cordyline verzorging tips
 1. Cordyline australis dazzler
  € 30,00 incl. BTW
  Cordyline australis dazzler Geluksplant
  70 cm 22 cm
 2. Cordyline indivisa
  € 43,00 incl. BTW
  Cordyline indivisa Geluksplant
  95 cm 27 cm
 3. Cordyline Rumba geluksplant kamerplant kopen bij 123planten
  € 15,00 incl. BTW
  Cordyline Rumba Geluksplant
  60 cm 19 cm
 4. Cordyline australis red star
  € 43,00 incl. BTW
  Cordyline australis red star Geluksplant
  90 cm 27 cm
 5. Cordyline glauca
  € 28,00 incl. BTW
  Cordyline glauca Geluksplant
  60 cm 26 cm

Cordyline water geven

De Cordyline verlangt continue in licht vochtige grond te staan. Voorkom echter dat de wortels in een laagje water staan dit kan wortelrot veroorzaken. Verminder de watergift in het najaar.

Sproeien

De Cordyline is een tropische plant, mede hierdoor doet een periodieke sproeibeurt hem goed. Dit verhoogt de luchtvochtigheid wat de sierwaarde en vitaliteit van de plant ten goede komt. Hiernaast werkt het preventief tegen ongedierte en verwijdert het stof van de bladeren.

Licht en warmte

Plaats de Cordyline op een standplaats met half schaduw. De Cordyline vindt het geen probleem om licht te ontvangen. Voorkom echter direct zonlicht, dit komt de plant niet ten goede. Wanneer de Cordyline te veel licht ontvangt zal zijn blad lichter van kleur worden.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 15 ℃

Cordyline verpotten

Je kunt de Cordyline het beste verpoten wanneer deze te groot is geworden. Verpot de plant naar een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige plantenbak. Op deze manier heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Verpot de binnenplant bij voorkeur in het voorjaar. Gedurende deze periode kan de plant eventuele beschadigingen aan het wortelgestel makkelijker herstellen.

Bemesting van de Cordyline

De Cordyline heeft weinig voeding nodig. Mocht je toch extra voeding willen toedienen dan adviseren wij universele kamerplanten voeding. Hanteer hierbij altijd de aanbevolen hoeveelheid, ook na een langere periode waarin de plant geen voeding heeft ontvangen.

Cordyline onderhouden

Verkleurde bladeren

De Cordyline heeft prachtig gekleurde bladeren. Wanneer deze beginnen te verkleuren kan dit diverse oorzaken hebben. Indien de bladeren donkerder worden dan ontvangt de plant te weinig licht. Worden de jonge bladeren aan de bovenkant van de plant fel van kleur dan ontvangt de Cordyline te veel licht. Mocht het zo zijn dat de randen van de bladeren bruin of geelachtig worden dan is het aan te raden om de watergift te verminderen.

Snoeien

Indien de Cordyline kaal is kun je hem terug snoeien tot een hoogte van 10cm. Na verloop van tijd zal de plant opnieuw omhoog schieten. Indien de plant te groot wordt kun je de bladeren simpelweg afknippen.

Vermeerderen

Het is mogelijk om de Cordyline te vermeerderen door middel van stekken. Echter is dit in praktijk een lastige klus.

Wanneer bloeit de Cordyline?

De Cordyline is een plant die zelden tot bloei komt. In het wild is het mogelijk, maar in de woonkamer is dit onwaarschijnlijk.

Giftig

De Cordyline kamerplant is niet giftig.

Ziektes

De Cordyline is een sterke plant en nauwelijks gevoelig voor ziektes en ongedierte. Pas echter op voor tocht dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van Spint. Mocht de plant toch last krijgen van ongedierte raden wij aan om dit daadkrachtig chemisch of biologisch te behandelen.

Soorten

De Cordyline komt voor in veel varianten zo zijn er de: Cordyline Tango (dieprood met een roze randje), Cordyline Rumba (diepgroen met roze randje), Cordyline Mambo (roze met een roze randje), Cordyline Australis (erg lang en dun blad), Cordyline Kiwi (lichtgroen met roze omlijning).

Bekijk alle Cordyline kamerplanten in ons assortiment

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie