Cordyline verzorging

De Cordyline heeft in de afgelopen jaren zijn plek als vaste huiskamerplant verdient. Van oorsprong komt deze plant uit Nieuw Zeeland en Brazilië en stamt hij af van de Aspergefamilie. De Cordyline komt voor in veel varianten voor, zo zijn ze er met groene, rode en roze bladeren en met of zonder roze bladomlijning.

De Cordyline Red star is winterhard. De overige soorten zijn enkel als kamerplant geschikt. Deze verzorgingsadviezen zijn voornamelijk geschreven voor de kamerplant varianten. 

 

 

 

Cordyline verzorging tips
Cordyline kamerplant 1
Cordyline glauca Geluksplant
35 cm 12 cm
€ 700 incl. BTW
Cordyline kamerplant
Cordyline Glauca Geluksplant
60 cm 19 cm
€ 2000 incl. BTW
Cordyline tango kamerplant
Cordyline tango Geluksplant
50 cm 19 cm
€ 2600 incl. BTW

Cordyline water geven

De Cordyline verlangt continue licht vochtige. Voorkom echter dat de wortels in een laagje water staan dit kan wortelrot veroorzaken. Verminder de watergift in het najaar en winter. Deze kamerplant stoot zijn onderste blad af wanneer de grond te droog is geweest.

Sproeien

De Cordyline is een tropische plant, mede hierdoor doet een periodieke sproeibeurt hem goed. Dit verhoogt de luchtvochtigheid wat de sierwaarde en vitaliteit van de kamerplant ten goede komt. Hiernaast werkt het preventief tegen ongedierte en verwijdert het stof van de bladeren.

Licht en warmte

Plaats de Cordyline op een standplaats met half schaduw. De Cordyline ontvangt het liefst veel indirect zonlicht. Voorkom te veel direct zonlicht, dit komt de plant niet ten goede. De ochtend of avond zon is ideaal, maar voorkom de hete middag zon. Vooral in de zomer kan dit het blad verbranden. En wanneer de Cordyline te veel licht ontvangt zal zijn blad lichter van kleur worden.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 15 ℃

Cordyline verpotten

Je kunt de Cordyline het beste verpoten wanneer deze te groot is geworden. Verpot de plant naar een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige plantenbak. Op deze manier heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Verpot de binnenplant bij voorkeur in het voorjaar. Gedurende deze periode kan de plant eventuele beschadigingen aan het wortelgestel makkelijker herstellen.

Bemesting van de Cordyline

De Cordyline heeft weinig voeding nodig. Mocht je toch extra voeding willen toedienen dan adviseren wij universele kamerplanten voeding. Hanteer hierbij altijd de aanbevolen hoeveelheid, ook na een langere periode waarin de plant geen voeding heeft ontvangen.

Cordyline onderhouden

Verkleurde bladeren

De Cordyline heeft prachtig gekleurde bladeren. Wanneer deze beginnen te verkleuren kan dit diverse oorzaken hebben. Indien de bladeren donkerder worden dan ontvangt de plant te weinig licht. Zijn felle kleuren verliest hij bij te veel licht. Mocht het zo zijn dat de randen van de bladeren bruin of geelachtig worden dan is het aan te raden om de watergift te verminderen.

Snoeien

Indien de Cordyline kaal is kun je hem terug snoeien tot een hoogte van 10cm. Na verloop van tijd zal de plant opnieuw uitlopen. Verwijder regelmatig oud blad, voor een frisse uitstraling.

Vermeerderen

Het is mogelijk om de Cordyline te vermeerderen door middel van stekken. Echter dit is in praktijk een lastige klus.

Wanneer bloeit de Cordyline?

De Cordyline is een plant die zelden tot bloei komt. In het wild is het mogelijk, maar in de woonkamer is dit onwaarschijnlijk.

Giftig

De Cordyline kamerplant is giftig en kan braken als gevolg hebben nadat een huisdier ervan heeft gegeten. 

Ziektes

De Cordyline is een sterke plant en nauwelijks gevoelig voor ziektes en ongedierte. Pas echter op voor tocht dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van spint. Mocht de plant last krijgen van ongedierte raden wij aan om dit chemisch of biologisch te behandelen.

Soorten

De Cordyline komt voor in veel varianten zo zijn er de: Cordyline Tango (dieprood met een roze randje), Cordyline Rumba (diepgroen met roze randje), Cordyline Mambo (roze met een roze randje), Cordyline Australis (erg lang en dun blad), Cordyline Kiwi (lichtgroen met roze omlijning).

Bekijk alle Cordyline kamerplanten in ons assortiment

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten