Mahoniestruik verzorging

De mahoniestruik is een sierlijke wintergroene struik die prachtige gele bloemen in trossen produceert. De heester komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De mahonia, zoals de heester oorspronkelijk heet, heeft stekelige, leerachtige bladeren. De tuinplant kan tot 1.25 meter hoog worden. Na de bloei krijgt de mahonia besjes. Het vruchtvlees van de besjes is eetbaar, maar let op, de pit niet! De pit is giftig. De mahoniestruik is een makkelijke tuinplant, hij vraagt weinig verzorging. 

Mahoniestruik verzorging

Samenvatting
Weinig
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Mahoniestruik verzorging
Planten van deze familie
C70dea0c-5799-4e7f-88d4-947a0f2ca448
Mahonia Eurybracteata 'Soft Caress'®
40 cm 19 cm
€ 2300 incl. BTW

De mahoniestruik is een sierlijke wintergroene struik die prachtige gele bloemen in trossen produceert. De heester komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De mahonia, zoals de heester oorspronkelijk heet, heeft stekelige, leerachtige bladeren. De tuinplant kan tot 1.25 meter hoog worden. Na de bloei krijgt de mahonia besjes. Het vruchtvlees van de besjes is eetbaar, maar let op, de pit niet! De pit is giftig. De mahoniestruik is een makkelijke tuinplant, hij vraagt weinig verzorging. 

Mahoniestruik water geven

Mahoniestruik water geven

De mahoniestruik kan goed tegen droogte. Veel water geven is daarom niet nodig. Alleen bij langdurige droogte is het goed om wat vaker water te geven. Wanneer de mahoniestruik in een pot staat moet je wel wat vaker water geven, de grond droogt in een pot sneller uit. 

Mahoniestruik standplaats

De mahoniestruik staat het liefste op een plek met halfschaduw. Langdurig direct zonlicht kan de tuinplant niet zo goed hebben. Een plekje met schaduw kan de plant ook nog wel hebben maar enig zonlicht vindt hij toch wel fijn. Zet de mahonia wel beschut, hij kan slecht tegen koude wind.

Bloeitijd

De bloeitijd van de mahoniestruik is van april tot mei. Hij krijgt prachtige gele bloemen.

Winterhard

De mahonia is goed winterhard. 

Mahoniestruik standplaats

Mahoniestruik verpotten

Mahoniestruik verpotten

Je kunt jouw mahoniestruik het beste in het voorjaar planten, wanneer er geen vorst meer aantreedt. Graaf een gat dat twee keer zo groot is dan de kluit. Meng wat compost door de grond en plaats de mahonia in het gat. Houdt rekening met een plantafstand van ongeveer een meter. Druk de grond goed aan en geef ruim water.  

Verpotten

Je kunt de mahoniestruik ook in een pot plaatsen. Geef dan wel wat vaker water en mest. De grond droogt in een pot sneller uit. De pot moet drainage gaten hebben zodat het water goed kan weglopen. Komen de wortels onderuit de pot? Dan is het verstandig om de mahonia te verpotten. Geef bij het verpotten weer lekker nieuw vers grond en geef ruim water. Zet de mahoniestruik, wanneer de in een pot staat, in de winterperiode overdekt. 

Verplanten

Wil je jouw mahoniestruik verplanten, dan kun je dit het beste in de lente doen. Er moet geen vorst meer komen. Bij het uitgraven van de heester moet je heel voorzichtig zijn om zo min mogelijk schade te krijgen aan de wortels. Graaf een ruim gat op zijn nieuwe plek en meng wat compost door de grond. Plaats de tuinplant in het gat en geef ruim water. Houdt rekening met een plantafstand van ongeveer een meter.

Mahoniestruik bemesten

Ieder voorjaar kun je de mahoniestruik bijmesten. Als extra voeding kun je het beste organische meststof gebruiken. 

Mahoniestruik bemesten

Mahoniestruik onderhouden

Mahoniestruik onderhouden

De mahoniestruik is een makkelijke tuinplant als het om verzorging gaat. De tuinplant heeft weinig onderhoud nodig en het is geen dorstige plant. 

Snoeien

De mahoniestruik snoeien is niet per se nodig. Maar je kunt altijd in het voorjaar dode takken weg halen, doe dit na de bloei. Wil je iets rigoureuzer snoeien omdat de plant bijvoorbeeld te hoog is geworden, dan kun je dit het beste in het vroege voorjaar doen. Dit heeft wel als nadeel dat de bloei hetzelfde jaar minder wordt. 

Stekken of vermeerderen

Wil je jouw mahoniestruik gaan stekken, dan kun je hier het beste in de nazomer of het najaar mee gaan beginnen. Neem een halfhoutige stek van de mahonia tuinplant. Snij de stek schuin af. Plaats de mahonie stek in een pot met zaai- en stekgrond. Geef regelmatig water maar zorg dat de grond niet drassig wordt. Nadat er wortels zijn gevormd, kun je de stek na ongeveer een jaar verplaatsen naar de volle grond, zolang er geen vorst meer aantreedt. 

Zaaien/ oogsten

Je kunt de bessen van de mahoniestruik oogsten wanneer deze volledig rijp zijn. Het vruchtvlees smaakt zuur en wordt vaak gebruikt om jam van te maken. Let op; de pitten zijn niet eetbaar, deze zijn giftig. 
Wil je de zaden van de mahoniestruik gaan zaaien, dan kun je dit het beste in het najaar gaan doen. Plaats de zaden in een pot met zaai- en stekgrond en dek het geheel af met een deksel of plastic zak. Geef regelmatig water en lucht zo nu en dan door het plastic van de pot af te halen. Het kan enige tijd duren eer dat de zaden ontkiemen. 

Vorst

Vorst is geen probleem voor de mahoniestruik. Bij langdurige vorst kun je de tuinplant afdekken met een vliesdoek.

De bloemen van de Mahoniestruik

De mahoniestruik krijgt in het voorjaar gele bloemen die er als trossen uitzien. De bloemen geven een heerlijke geur af. Na de bloei ontstaan er in de zomer blauwe besjes aan de heester.

Giftig

De pit van de bes van de mahoniestruik is giftig. 

Ziektes

De mahoniestruik kan last krijgen van roest, bladvlekkenziekte en meeldauw. Roest uit zich door rood/ oranje schimmel op de bladeren van de tuinplant. Snoei de aangetaste delen weg en behandel de plant met een schimmelwerend middel. Bij meeldauw zie je witte of grijze pluisjes op de bladeren. Ook hierbij is het verstandig de aangetaste delen weg te snoeien. Krijgt de mahoniestruik last van bladvlekkenziekte dan kun je dit herkennen aan vlekken op de bladeren. Snoei de aangetaste delen weg. 

Mahoniestruik bloemen

Hieronder staan de verschillende Mahoniestruik soorten

1. Mahonia bealei

De Mahonia bealei is een groenblijvende struik met gele bloemen die in de zomer blauwe besjes worden. De bloemen van deze struik geven een heerlijke geur af.

2. Mahonia media winter sun

De Mahonia media winter sun krijgt gele bloemen in trosvorm. Het donkergroene blad is leerachtig en stekelig. 

3. Mahonia aquifolium apollo

Mahonia aquifolium apollo is een laagbijvende, wintergroene struik. De heester is goed winterhard.

4. Mahonia media charity

De Mahonia media charity krijgt opgaande gele bloementrossen. De bladeren zijn stekelig. Plaats de plant in de zon of halfschaduw.

5. Mahonia aquifolium atropurpurea

Het blad van de Mahonia aquifolium atropurpurea is donker van kleur. De heester is goed winterhard. Hij wordt tot zo'n 80 centimeter hoog. 

 

Vraag & Antwoord
Waarom bloeit mijn Mahoniestruik niet?

Gaat jouw Mahoniestruik niet bloeien, dan kan dit komen omdat je de struik op een verkeerd tijdstip gesnoeid hebt, waardoor je de bloemknoppen weggesnoeid hebt. 

Geeft de Mahoniestruik een geur af?

De Mahonia japonica geeft in de winter een honinggeur af. 

Ga direct naar