Caryota Mitis verzorging

De Caryota Mitis is ook wel bekend als vissenstaartpalm of vinnetjespalm. Deze namen zijn te danken aan de afwijkende bladeren die op de staart van een vis lijken. De palmen komen wereldwijd in de tropen voor. In het wild kunnen deze planten tot 12 meter hoog worden, maar door de langzame groei in de woonkamer zal dit niet snel bereikt worden. Omdat deze vissenstaartpalm prima op donkere locatie's kan staan is dit een geschikte plant voor kantoren.

Als kamerplant lijkt de Caryota niet op een palm, maar wanneer de plant meerdere meters groot is, is de plant als palm herkenbaar.

 

 

Caryota Mitis verzorging

Samenvatting
Veel
Schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Caryota Mitis verzorging
Planten van deze familie
Caryota mitis kamerplant groen
Caryota mitis Vissenstaartpalm
140 cm 24 cm
€ 6000 incl. BTW
Caryota mitis kamerplant 3
Caryota mitis Vissenstaartpalm
120 cm 21 cm
€ 4300 incl. BTW
Caryota mitis palm in pot 1
Caryota Mitis palm in pot
125 cm 30 cm
€ 9200 € 8499
Caryota mitis groot
Caryota mitis Vissenstaartpalm
220 cm 30 cm
€ 21800 incl. BTW
Caryota mitis kamerplant
Caryota mitis Vissenstaartpalm
140 cm 27 cm
€ 8200 incl. BTW
Caryota mitis hydrocultuur
Caryota mitis Vissenstaartpalm
90 cm 22 cm
€ 10800 incl. BTW
Caryota mitis hydroplant
Caryota mitis Vissenstaartpalm
100 cm 25 cm
€ 16600 incl. BTW

De Caryota Mitis is ook wel bekend als vissenstaartpalm of vinnetjespalm. Deze namen zijn te danken aan de afwijkende bladeren die op de staart van een vis lijken. De palmen komen wereldwijd in de tropen voor. In het wild kunnen deze planten tot 12 meter hoog worden, maar door de langzame groei in de woonkamer zal dit niet snel bereikt worden. Omdat deze vissenstaartpalm prima op donkere locatie's kan staan is dit een geschikte plant voor kantoren.

Als kamerplant lijkt de Caryota niet op een palm, maar wanneer de plant meerdere meters groot is, is de plant als palm herkenbaar.

 

 

Caryota Mitis water geven

Caryota Mitis water geven

De Caryota Mitis moet net zoals andere palmen in een constant vochtige grond staan. Let hierbij op dat de wortels niet in de natte grond staan. Hiermee wordt bedoeld dat er zich geen laagje water mag vormen op de bodem van de plantenbak. Geef hierom regelmatig kleine beetjes water, bijvoorbeeld eens per vijf dagen in de zomer en eens per twee weken in de winter. 

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de palm en standplaats. Met standplaats bedoelen we of plant op een lichte of een donkere locatie staat. Op een lichte locatie verbruikt de palm meer water. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vijf dagen nog steeds nat, verminder dan de watergift. Controleer dit door een vinger in de aarde te steken. Het is verstandig om dit bij een nieuwe kamerplant regelmatig te doen. Op den duur wordt het dan eenvoudiger om te bepalen hoeveel en hoe vaak de Caryota Mitis nodig heeft.

Wanneer de vissenstaartpalm te weinig water krijgt zal het blad verdrogen. Dit begint bij het onderste blad, wanneer ook de bovenste bladeren verdrogen is er onherstelbare schade opgetreden, voorkom daarom dat de wortelkluit geheel uitdroogt.

Staat de plant constant in een laag water, dan krijg de Caryota te veel water. Vooral in de winter kunnen de wortels hiervan gaan rotten. Vervolgens is de plant niet meer in staat om water op te nemen en zal het blad ook gaan verdrogen.

Watersysteem

Indien je de palm in de pot plaatst met vulcastrat en een watermeter wordt het water geven een stuk makkelijker. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat biedt naast waterregulatie nog een voordeel, het bevat van nature voedingsstoffen. Hierdoor is bijvoeden het eerste half jaar niet nodig.

Sproeien

Het sproeien van de Caryota Mitis is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk. Het is vooral aan te raden wanneer de radiator een te droge lucht veroorzaakt. Hiernaast werkt sproeien preventief tegen spint en ander ongedierte. Met sproeien kan je bovendien het stof op de bladeren verwijderen.

Licht en warmte

De Caryota Mitis kan prima op een donkere of schaduwrijke locaties neergezet worden. Maar net zoals alle andere kamerplanten heeft ook de Caryota zonlicht nodig. Stagneert de groei, of maakt de kamerplant weinig vers blad aan? Plaats de palm dan een meter dichterbij het raam. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan een meter verder van het raam. Zorg voor maximaal drie uur direct zonlicht. Zo behoudt de vissenstaartpalm zijn diep donker groene kleur.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 7℃
Caryota Mitis bladeren

Caryota Mitis verpotten

Caryota Mitis verpotten

Verpot de Caryota Mitis eens per twee jaar om de groei en gezondheid te bevorderen. Verpotten kan direct na de aankoop, of anders bij voorkeur in de lente. Wortels herstellen namelijk in deze periode het snelst. 

Caryota palmen worden standaard geleverd in relatief kleine kweekpotten om het vervoeren te vereenvoudigen. Maar omdat hierdoor relatief weinig aarde aanwezig is, kan er weinig water worden vastgehouden. Verpotten is daarom niet alleen mooier, maar maakt de verzorging ook eenvoudiger.

Gebruik voor het verpotten onze universele potgrond, dit bestaat namelijk uit kokos wat veel vocht kan vasthouden. Ook vulcastrat is een prima geschikt substraat.

Caryota Mitis bemesten

Bemest de Caryota Mitis met speciale Pokon palmen voeding. Gebruik hierbij de aanbevolen dosering op de achterzijde van de verpakking. Geef niet (ook niet na een vakantieperiode) meer voeding dan aanbevolen, hierdoor zal de grond te zuur worden en kunnen de wortels dichtslaan waardoor de plant zal sterven.

De vissenstaartpalm zal in de lente en zomer meerdere nieuwe groeisperen aanmaken wanneer de plant voldoende voeding en licht tot zijn beschikking heeft. Maakt de kamerplant geen nieuw blad en ontvangt de palm toch voldoende licht? Dan heeft zal de Caryota waarschijnlijk al een tijdje geen voeding hebben gekregen.

Caryota Mitis blad

Caryota Mitis onderhouden

Caryota Mitis snoeien en knippen

Verkleurde bladeren

Er is een grote kans dat er bruine randen zullen ontstaan bij de onderste bladeren, dit zijn de oudste bladeren. Dit is een natuurlijk verschijnsel en is helaas niet te voorkomen. Op den duur gaan deze blaadjes dood. Gelukkig worden deze vervangen door nieuw blad bovenin. Wanneer je merkt dat je Caryota gele bladeren krijgt, dan is dat meestal het gevolg van een te lichte staanplaats. Verplaats in dat geval de kamerpalm naar een plek verder van het raam. Mocht de plant op zijn jonge bladeren bruine bladranden krijgen, dan is dit vaak een teken van te veel water, veroorzaakt door rot. Verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

Lelijk blad kun je niet voorkomen. Dit is helaas een natuurlijk proces. Gelukkig maakt de palm bovenin nieuw blad om het onderste blad te vervangen. Dit onderste blad kun je dan het beste wegknippen, om te voorkomen dat het lelijker wordt. Bruine randjes mogen ook weggeknipt worden. Het is echter niet mogelijk om de stam te snoeien, palmen zullen dan niet opnieuw uitlopen. 

Caryota stekken

Caryota's zijn net zoals alle palmen alleen te kweken door middel van zaad. Dit is echter niet eenvoudig bij de Caryota Mitis.

Bloeit de Caryota Mitis?

Alleen volgroeide Caryota palmen bloeien. Dit wordt niet bereikt in de woonkamer.

Giftig

Nee, de Caryota Mitis is niet giftig en veilig voor huisdieren en kinderen. Desalniettemin kan het eten ervan irritatie opleveren en uiteraard je mooie plant om zeep helpen.

Ziektes

De Caryota Mitis is niet vatbaar voor een specifieke ziekte. Het blijft echter wel raadzaam om de palm regelmatig te controleren op luis en spint. Hoe eerder deze worden bestreden hoe groter de kans op succes. Luis bestrijden bij een Caryota Mitis kan zowel met chemische bestrijdingsmiddelen als met biologische ongedierte bestrijding.

Caryota Mitis tak
Vraag en antwoord
Perry: "Waar komt de Caryota Mitis vandaan?"

De Caryota Mitis komt van oorsprong uit Azië, specifiek uit Indonesië. In zijn land van herkomst heeft de Caryota Mitis palm vele bijnamen gekregen zoals de ‘vissenstaartpalm’ en ‘vinnetjespalm’. Beide bijnamen zijn ontstaan door de vorm van het blad.

Maartje: "Is de Caryota Mitis een makkelijke kamerplant?"

Ja, mits de grond rondom de wortelkluit niet droog komt te staan.

Roan: "Hoe snel groeit een Caryota Mitis?"

De Caryota palm groeit op een normaal tempo. De palm bestaat in feite uit meerdere individuele palmen welke zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelen. Elke palm ontwikkeld bladeren in de vorm van speren vanuit het hart van de palm, wanneer deze volgroeid zijn vouwen ze geleidelijk uit tot hun uiteindelijke vorm. Zo is het mogelijk dat de palm in het groeiseizoen enkele lange uitlopers ontwikkeld.

Jill: "Hoeveel water geef je een Caryota mitis?"

Het belangrijkste bij de watergift van een Caryota Mitis is dat de grond rondom de kluit niet uitdroogt maar consequent licht vochtig wordt gehouden. Bij grote exemplaren kan dit in de zomer betekenen dat er elke 3 á 4 dagen water gegeven dient te worden, afhankelijk van het formaat van de plantenbak.

Mila: "Waarom worden de bladeren van de Caryota mitis bruin?"

Het is een natuurlijk proces dat de oude bladeren van de Vissenstaartpalm na verloop van tijd bruin worden, hier is niets tegen te doen. Indien de verdorring plaatsvindt op de jonge bladeren dan is dit veelal een teken van een onjuiste watergift.

Jacky: "Hoeveel licht heeft een Caryota Mitis nodig?"

De Caryota Mitis is een palm die goed tot zijn recht komt op een plek met halfschaduw en verder van het raam op een donkerdere standplaats. Ideaal plaats je de Caryota Mitis op 4 meter van een raam op het westen of oosten, 5 tot 6 meter voor een raam op het zuiden en 1 tot 2 meter voor een raam richting het noorden.

Robert: "Is een Caryota palm een geschikte kantoorplant?"

De Caryota heeft weinig licht nodig. Meestal is op kantoor de lichtintensiteit lager, hierdoor is de Caryota geschikt voor kantoor. Echter is hij wel gevoelig voor te weinig water, er moet dus wel regelmatig naar de palm opgekeken worden. Met een flinke slok water is hij ideaal voor kantoor.

Ga direct naar