Caryota Mitis verzorging

De Caryota Mitis is ook wel bekend als vissenstaartpalm of vinnetjespalm. Deze namen zijn te danken aan de afwijkende bladeren die op de staart van een vis lijken. De palmen komen wereldwijd in de tropen voor. In het wild kunnen deze planten tot 12 meter hoog worden, maar dit zal niet snel in woonkamer gebeuren. De Caryota Mitis is een palm uit de familie Arecaceae en Palmea. Omdat deze palm prima op donkere locatie's kan staan is dit een geschikte plant voor kantoren.

caryota mitis verzorging
 1. Caryota Mitis
  € 42,00 incl. BTW
  Caryota Mitis Vissenstaartpalm
  100 cm 24 cm
 2. Caryota Mitis
  € 58,00 incl. BTW
  Caryota Mitis Vissenstaartpalm
  130 cm 27 cm
 3. mitis
  € 97,00 incl. BTW
  mitis Vissenstaartpalm
  130 cm 31 cm
 4. Caryota mitis
  € 71,00 incl. BTW
  Caryota mitis Vissenstaartpalm
  120 cm 24 cm

Caryota Mitis water geven

De Caryota Mitis moet net zoals andere palmen in een constant vochtige grond staan. Let hierbij op dat de wortels niet in de natte grond staan. Hiermee wordt bedoeld dat er zich geen laagje water mag vormen aan de onderzijde van de plantenbak. Geef hierom regelmatig kleine beetjes water, bijvoorbeeld eens per vijf dagen in de zomer en eens per twee weken in de winter.

De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de palm en standplaats. Met standplaats bedoelen we, staat de plant op een lichte of een donkere locatie. Op een lichte locatie verbruikt de plant meer water. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vier dagen nog steeds nat, verminder dan de watergift. Controleer dit door een vinger in de aarde te steken. Het is verstandig om dit bij een nieuwe kamerplant regelmatig te doen. Op den duur wordt het dan eenvoudiger om te bepalen hoeveel en hoe vaak de Caryota Mitis nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat biedt naast waterregulatie nog een voordeel, het bevat van nature voedingsstoffen. Hierdoor is bijvoeden het eerste half jaar niet nodig.

Sproeien

Het sproeien van de Caryota Mitis is niet noodzakelijk. Het is wel aan te raden wanneer de radiator een te droge lucht veroorzaakt. Hiernaast werkt sproeien preventief tegen spint en ander ongedierte. Behalve een functionaliteit werkt sproeien ook sierlijk, omdat het stof op de bladeren verwijdert.

Licht en warmte

De Caryota Mitis kan prima op een donkere of schaduwrijke locaties neergezet worden. Maar net zoals alle andere kamerplanten heeft ook de Caryota zonlicht nodig. Stagneert de groei, of maakt de kamerplant weinig vers blad aan? Plaats de palm dan een meter dichterbij het raam. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan een meter verder van het raam. Zorg voor maximaal drie uur direct zonlicht. Zo behoudt de Caryota Mitis zijn diep donker groene kleur.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 15 ℃

Caryota Mitis verpotten

Verpot de Caryota Mitis eens per twee jaar om de groei en gezondheid te bevorderen. Verpotten kan direct na de aankoop, of anders bij voorkeur in de lente. Wortels herstellen namelijk in deze periode het snelst. Een ruimere pot creëert een grotere waterbuffer voor de Caryota Mitis, omdat de grond meer water kan opnemen. Hiermee is de kans op uitdroging kleiner. Neem een sierpot met een diameter die minimaal twintig procent groter is dan de bestaande pot. Gebruik gewone universele potgrond of speciale palmen potgrond.

Caryota Mitis bemesten

Bemest de Caryota Mitis met speciale Pokon palmen voeding. Gebruik hierbij de aanbevolen dosering op de achterzijde van de verpakking. Geef niet (ook niet na een vakantieperiode) meer voeding dan aanbevolen, hierdoor zal de grond te zuur worden en kunnen de wortels dichtslaan waardoor de plant zal sterven.

Caryota Mitis onderhouden

Verkleurde bladeren

Er is een grote kans dat er bruine randen zullen ontstaan bij de onderste bladeren, dit zijn de oudste bladeren. Dit is een natuurlijk verschijnsel en is helaas niet te voorkomen. Op den duur gaan deze blaadjes dood. Wanneer je merkt dat je Caryota gele bladeren krijgt, dan is dat meestal het gevolg van een te lichte staanplaats. Verplaats de plant dan naar een plek wat verder van het raam. Mocht de plant op zijn jonge bladeren bruine bladranden krijgen, dan is dit vaak een teken van te veel water, verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

Lelijk blad kun je niet voorkomen. Dit is helaas een natuurlijk proces. Gelukkig maakt de palm bovenin nieuw blad om het onderste blad te vervangen. Dit onderste blad kun je dan het beste wegknippen, om te voorkomen dat het lelijker wordt. Bruine randjes mogen ook weggeknipt worden. Het is echter niet mogelijk om de stam te snoeien.

Vermeerderen

Caryota's zijn net zoals alle palmen alleen te kweken door middel van zaad. Dit is echter niet eenvoudig bij de Caryota Mitis.

Bloeit de Caryota Mitis?

Alleen volgroeide palmen bloeien. Dit wordt niet bereikt in de woonkamer.

Giftig

De Caryota Mitis is niet giftig.

Ziektes

De Caryota Mitis is niet vatbaar voor een specifieke ziekte. Het blijft echter wel raadzaam om de palm regelmatig te controleren op luis. Hoe eerder deze worden bestreden hoe groter de kans op succes. Luis bestrijden bij een Caryota Mitis kan zowel met chemische bestrijdingsmiddelen als met biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig een aantal soorten soorten van de Caryota Mitis.

Bekijk ons aanbod Caryota Mitis palmen

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie