Zamioculcas stekken 

Zamioculcas stekken 

4.2
(5)

De Zamioculcas is geliefd om zijn zigzaggende bladeren, die een prachtige glans dragen. De ZZ-plant is makkelijk om te verzorgen en groeit in bijna iedere lichtsoort. Het is dan ook niet gek, dat je jouw huis wilt vullen met deze toffe kamerplant. Heb jij een Zamioculcas staan en zou je die wel willen stekken? Dat kan! In dit blog zullen we een duik nemen in de wereld van de Zamioculcas stekken. 

Zamioculcas stekken door middel van stengelstekken 

De meest voorkomende manier van planten stekken is door middel van het nemen van stengelstekken. Hierbij deel je de stengel op in meerdere delen en laat je deze separaat van elkaar groeien. Hierbij heeft een stekje zo’n 2-3 bladeren nodig, dit geeft de stek de beste kans om succesvol te worden. Laten we stap voor stap doornemen hoe je jouw Zamioculcas stekt door middel van stengelstekken. 

Stap 1

Zorg ervoor dat jouw Zamioculcas gezond is. Dit houdt in dat de plant geen verkleuringen van bladeren heeft, geen recente ervaringen met plagen en dat de plant er gezond uit ziet. 

Stap 2

Zoek een stuk stengel uit wat je wilt gaan stekken. Als de stengel heel lang is, kun je deze in meerdere stekken verdelen. Voordat je de stek afknipt, is het van belang dat je jouw gereedschap desinfecteert. Dit voorkomt dat er bacteriën in de ‘wond’ gesmeerd worden.

Stap 3

Nu is het tijd om je Zamioculcas stekken te laten wortelen. Dit kun je doen op water, of met een ander substraat naar keuze, zoals Vulcastrat. Water is hierbij het meest gekozen, omdat  dit al in huis is. Ook kun je dan goed de ontwikkelende wortels in de gaten houden.  

Stap 4

Nu is het tijd voor veel geduld. Sommige stekjes zullen het niet doen, desondanks jouw goede zorgen. Dit is volkomen normaal. Binnen een aantal weken moeten er wortels aan de stek verschijnen. Zodra deze 10 centimeter lang zijn, met vertakkingen, kan het stekje worden overgezet naar gewone potgrond. 

Zamioculcas stekken door middel van deling

Een andere manier waarop je jouw Zamioculcas kunt stekken is door middel van deling. Bij deze stek methode scheur je de plant in meerdere delen. Dit klinkt misschien wat heftig, maar is een effectieve manier om jouw Zamioculcas te vermeerderen. Het voordeel van deze manier van stekken, is dat de stek al wortels heeft. Hier hoef je dus niet op te wachten. Het nadeel is dat jouw Zamioculcas hier geschikt voor moet zijn en je dus wat beperkter bent in de hoeveelheid stekken die je kunt maken. Laten we stap voor stap doornemen hoie jij thuis jouw Zamioculcas kunt stekken door middel van deling. 

Stap 1

Haal jouw Zamioculcas uit zijn pot. Nu kun je checken of er meerdere delen in de pot zitten, die opgedeeld kunnen worden. Vaak zie je al een stengel die een beetje apart groeit van een andere stengel. Deze zijn dus geschikt om te delen.

Stap 2

Nu kun je de kluit zoveel mogelijk ontdoen van potgrond en de wortels ontwarren. Tijdens dit proces zullen er altijd wat wortels breken, probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Echter ontwikkelt jouw Zamioculcas straks weer nieuwe wortels, dus maak je er geen zorgen om. 

Stap 3

Nu kun je de stelen uit elkaar trekken. Wortels die aan beide delen vastzitten, kunnen worden doorgeknipt. Probeer aan de verschillende delen zoveel mogelijk wortels te laten zitten. 

Stap 4

Nu kun je jouw gedeelde Zamioculcas stekken separaat van elkaar potten met verse potgrond. Nu kun je de verzorging weer oppakken, zoals je gewend bent voor jouw Zamioculcas.

Zamioculcas stekken door middel van bladstekken

De derde en laatste manier om je Zamioculcas te stekken is door middel van bladstekken. Bij deze manier van stekken knip je alleen de blaadjes af, waarbij je delen laat wortelen. Laten we doornemen hoe je dit doet. 

Stap 1

Knip blaadjes van de stengel met een schone schaar, zo dicht mogelijk bij de aanhechting van de stengel. 

stap 2

Plaats de blaadjes, met het stukje waar je hebt geknipt in potgrond. Duw ze er zo in, zat er een stukje aan uit de aarde steekt, maar ze staan wel stevig. 

Stap 3

Laat de stekjes wortelen. Dit kan behoorlijk lang duren. Hierbij is het belangrijk dat de grond licht vochtig is, maar niet te nat. Dan gaan de stekjes namelijk rotten. Uiteindelijk zal het stekje zich gaan ontwikkelen tot babyplantje.

Populair
Zamioculcas Zamiifolia
Zamioculcas Zamiifolia ZZ-plant
90 cm 24 cm
€ 5500 incl. BTW
Leuke kamer plant
Zamioculcas Zamiifolia ZZ-plant
90 cm 21 cm
€ 2500 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.2 / 5. 5

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Dieffenbachia stekken
123planten
123planten in Planten stekken
Dieffenbachia stekken - Wil je graag jouw Dieffenbachia stekken? Geen probleem! We leggen het je in 4 stappen uit.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!
Philodendron stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Philodendron stekken  - Philodendron stekjes zijn eenvouding te maken. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet in 4 stappen!