Strelitzia stekken 

Strelitzia stekken 

4.6
(5)

De Strelitzia is een imposante kamerplant, met prachtige pedel-vormige bladeren. Deze plant is soms enorm groot, wat het een echte statement maakt in huis. De Paradijsvogel is niets voor niets zo’n geliefde kamerplant. Ben jij ook dol op jouw Strelitzia en zou je deze graag willen stekken? Dat kan, door middel van deling. Deling is niet altijd mogelijk, daarom is het van belang dat je eerst controleert of de kluit bestaat uit meerdere stelen.  Anders is het helaas niet mogelijk om je Strelitzia te vermeerderen. Ook kun je redelijk makkelijk aan Strelitzia zaadjes komen, wat ook een onwijs leuk project is om uit te proberen. 

Strelitzia stekken door middel van deling 

De eerste Strelitzia stek methode die we je uitleggen is deling. Bij deze manier van je Strelitzia stekken, deel je de kluit en stengels op in meerdere delen. Zo heb je dus niet dat je stek moet wortelen, maar heb je gelijk meerdere volwaardige Strelitzia planten. We leggen je stapsgewijs uit hoe je dit kunt doen. 

Stap 1

Haal de Strelitzia uit de pot en eventuele kweekpot. Probeer zoveel mogelijk grond van de wortels te halen, zonder dat je de wortels afbreekt. Er zullen altijd wat wortels sneuvelen, dat is niet erg. Zolang je dit maar zo veel mogelijk beperkt. 

Stap 2

Ontwar de wortels. Ook hierbij ben je zo voorzichtig als mogelijk is om de wortels niet af te breken. Nu kun je de plant makkelijk opdelen in meerdere stukken, haal de stengels uit elkaar en probeer de wortels onderling mooi te verdelen. Sommige wortels zullen aan meerdere delen vastzitten, deze zul je moeten losknippen. Maak je geen zorgen, omdat je zoveel mogelijk wortels laat zitten, kan jouw Strelitzia stek gewoon weer nieuwe wortels aanmaken na gepot te zijn. 

Stap 3

Nu is het tijd om de verschillende delen van verse aarde te voorzien. Deze verse potgrond bevat ook voeding, zo hebben je Strelitzia stekken voldoende energie om separaat verder te groeien. 

Strelitzia kweken vanuit zaad

Een andere manier om aan meerdere Strelitzia’s te komen, is om ze zelf op te kweken vanuit zaad. De zaadjes van de Strelitzia zijn erg opvallend, ze hebben namelijk een oranje pluisje eraan, zo weet je gelijk zeker of je de juiste zaadjes te pakken hebt. Een plant kweken vanuit zaad is niet het makkelijkste planten project, maar wel super leuk en lonend als het lukt! 

Bereid je benodigdheden goed voor. Hierbij heb je het volgende nodig: 

  • Bio Zaai en Stekgrond 10L
  • Plantenpot met kweekpot 
  • Iets om de pot mee af te sluiten , zoals een ziplock zakje of plastic folie
  • Een gevulde gieter

Stap 1

Je kunt als eerste jouw Strelitzia zaad weken. Doe dit met lauwwarm water voor 48 uur. 

stap 2

Vul jouw potje met stekgrond, waarbij je zaadje ongeveer 2 centimeter diep in de grond geplant moet worden. 

Stap 3

Geef je zaadje water, waarbij je het overtollige water uit de pot laat lopen. Wanneer je gebruikmaakt van een kweekpot, komen de gaatjes hier goed van pas. Je wilt namelijk niet dat de potgrond te nat wordt en je zaadje gaat rotten. 

Stap 4

Sluit de omgeving af. Dit doe je door je pot met zaadje in een zakje te doen, of het af te sluiten met plastic folie. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft en ook de temperatuur is in deze afgesloten omgeving is wat hoger. Precies waar jouw tropische Strelitzia zaadje in gedijt! 

Stap 5

Het is van belang dat je zaadje kan groeien op een lichte plek. Een standplaats met veel helder indirect licht is hierbij een hele goede keuze!

Stap 6

Nu is het wachten geblazen. Het kan 2-6 weken duren voordat je groei gaat zien. Houdt gedurende deze tijd de potgrond vochtig en sluit na het water de omgeving weer goed af met je zak of folie. Wanneer je plantje gevormd is, kan deze gewoon groeien zonder plastic folie of zakje eromheen.

Populair
Grote strelitzia plant 1
Strelitzia Nicolai Paradijsvogelplant
140 cm 27 cm
€ 7700 incl. BTW
Strelitzia nicolai plant
Strelitzia nicolai Paradijsvogelplant
70 cm 17 cm
€ 1600 incl. BTW
Strelitzia reginae planten
Strelitzia Reginae Paradijsvogelbloem
100 cm 24 cm
€ 5300 incl. BTW
0f21b1cd-660f-4aac-a7f4-0de6a42ca7b5
Strelitzia augusta
110 cm 21 cm
€ 4900 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.6 / 5. 5

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Schefflera (Vingersboom) stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Schefflera (Vingersboom) stekken  - Stek jouw Schefflera door middel van kopstekken. Lees hier hoe je dit kunt doen.
Anthurium stekken
123planten
123planten in Planten stekken, blog
Anthurium stekken - De Anthurium is eenvoudig te stekken door 2 methodes, lees hier hoe je deze kunt toepassen.
Zaagcactus stekken 
123planten
123planten in Geen categorie, Planten stekken
Zaagcactus stekken  - Zaagcactus stekken? Deze stek je eenvoudig, we leggen het je uit in 4 stappen.
Geldboom stekken
123planten
123planten in Planten stekken, blog
Geldboom stekken - Wil je jouw Geldboom graag stekken? Geen probleem! In dit blog lees je hoe je dit doet.