Calathea stekken 

Calathea stekken 

4.8
(9)

De Calathea is een mooie kamerplant met een tropische oorsprong. De plant is geliefd om zijn veelzijdige uiterlijk, deze komt namelijk voor in verschillende kleuren en patronen. Zo vind je altijd wel een Calathea die bij je past. Wel staat de plant een beetje bekend als ‘drama queen’, deze is namelijk niet altijd de makkelijkste als het neerkomt tot verzorging. Sommige plantenliefhebbers hebben hier van nature talent voor en dan is het natuurlijk super leuk om je eigen Calathea’s te stekken. Dit kan je doen door middel van deling. Jouw Calathea stekken is niet super makkelijk, maar met deze uitleg zou het zeker goed te doen moeten zijn. Laten we stapsgewijs doornemen hoe jij thuis jouw Calathea kan stekken. 

Calathea stekken door middel van deling

Voordat je begint met stekken, moet jij je Calathea even goed onder de loep nemen, om te kijken of het überhaupt mogelijk is om deze te stekken door middel van deling. De Calathea groeit namelijk met stengels vanuit de pot. Deze stengels hebben vaak 1 punt vanwaar ze vandaan komen en zitten dus onder de grond ook aan elkaar vast. Wanneer er meerdere punten zijn waaruit stengels groeien, is het mogelijk om de Calathea te stekken door middel van deling. 

Stap 1 

Haal de Calathea uit de pot en maak de aarde los van de kluit. Probeer zoveel mogelijk aarde weg te halen, zodat je makkelijker de plant kan scheiden. 

Stap 2

Nu moet je kijken welke delen je van elkaar wilt scheiden. Wanneer je dit gevonden hebt, kun je de wortels beginnen te ontwarren. Probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn met de wortels, omdat je liever hebt dat er zo min mogelijk afbreken. Het is helaas niet te voorkomen dat er een paar afbreken, wat ook niet erg is, omdat je Calathea weer nieuwe wortels gaat ontwikkelen. 

Stap 3

Nu kun je de delen uit elkaar halen. Sommige wortels zullen vastzitten aan meerdere delen van de plant. Als dat zo is, moet je deze doorknippen. Wees er bedachtzaam op dat je de wortels zoveel mogelijk wilt verdelen, omdat deze ervoor zorgen dat je Calathea stekken separaat verder kunnen groeien. 

Stap 4

Nu kan je de Calathea stekken in hun eigen pot planten. Geef ze hierbij verse potgrond, die luchtig is, maar ook goed vocht kan vasthouden. Potgrond compact is hierbij een goede keuze!

Stap 5

Omdat je Calathea stek door deling al wortels heeft, kun je deze gewoon verzorgen als je dat bij al je andere Calathea’s doet!

Populair
Calathea warscewiczii 1 1
Calathea Warscewiczii Pauwenplant
80 cm 27 cm
€ 7000 incl. BTW
Calathea-orbifolia-kamerplant
Calathea orbifolia Pauwenplant
55 cm 21 cm
€ 2300 incl. BTW
Calathea rosea
Calathea rosea-picta Pauwenplant
30 cm 12 cm
€ 1400 incl. BTW
Calathea picturata planten
Calathea Picturata Pauwenplant
65 cm 17 cm
€ 1800 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.8 / 5. 9

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Dieffenbachia stekken
123planten
123planten in Planten stekken
Dieffenbachia stekken - Wil je graag jouw Dieffenbachia stekken? Geen probleem! We leggen het je in 4 stappen uit.
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!
Philodendron stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Philodendron stekken  - Philodendron stekjes zijn eenvouding te maken. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet in 4 stappen!