Monstera stekken in 3 stappen

Monstera stekken in 3 stappen

4
(13)

Een Monstera stekken, dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar hoe moet je dat nou precies doen? Waar moet je rekening mee houden? En welke Monstera’s kun je stekken? Ik zal je in deze blog stap voor stap uitleggen hoe je precies een gatenplant kunt stekken. Ook al heb je geen groene vingers, een gatenplant stekken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Een Monstera stekken, hoe doe je dat precies?

Lijkt het jou leuk om je Monstera te vermeerderen? Dan kun je jouw gatenplant gaan stekken. Het is hierbij belangrijk dat je Monstera stengels heeft met luchtwortels. De grootte van de luchtwortels maakt niet uit. Monstera stekken in het water wordt het meeste gedaan. Je kunt hierbij precies zien hoe jouw stek aan het groeien is. Bij een gatenplant stekken in de grond kun je dat minder goed zien.

Stap 1: Snij de stengel met luchtwortel voorzichtig van jouw Monstera af.

Stap 2: Zet de stek op water. Vergeet niet het water zo af en toe te verversen, één keer per week is voldoende. Houd er rekening mee dat de stek gaat groeien en er dus een grotere wortelkluit aan komt. Gebruik dus niet een te kleine vaas waar de Monstera stekken zich niet kunnen ontwikkelen.

Stap 3: Het is nu een kwestie van wachten, totdat de stek nieuwe lange wortels gaat krijgen. Wanneer er aan de gatenplant stek een grote wortelkluit is ontstaan, kun je de stek verplaatsen naar een pot.

Monstera stekken in de grond

Gatenplant in de grond stekken is ietsje lastiger omdat je niet goed kunt zien hoe jouw stek groeit. Daarom wordt een Monstera stekken in het water vaker gedaan. Stekjes doen het hartstikke goed bij een warme temperatuur van rond de 23 graden. Je kunt daarom het beste jouw gatenplant stekken in de zomer. Bijgaand vind je diverse foto’s waarop je goed kunt zien hoe je een Monstera moet stekken.

Stap 1: Snij de stengel met luchtwortel voorzichtig van jouw Monstera af.

Stap 2: Doe verse aarde in combinatie met boomschors in de bloempot en plaats de Monstera stek hier in. Let op; de luchtwortel moet ín de grond zitten. Het blad van de Monstera steekt boven de aarde uit.

Stap 3: Plaats de stek diep genoeg, zo blijft de gatenplant stek goed staan, en duw de aarde goed aan zodat er geen lucht achter blijft. Je kunt ervoor kiezen om een plastic zakje over de stek te doen waardoor de luchtvochtigheid en de temperatuur lekker hoog blijft. Wanneer jouw gatenplant stek lekker aan het groeien is kun je het plastic zakje eraf halen.

Monstera stek verzorgen

Monstera stekken houden van een hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de stek regelmatig bevochtigd wordt door bijvoorbeeld de stek te vernevelen met een plantenspuit. Vergeet niet dat de stek licht nodig heeft. Gatenplant stekken moeten veel licht krijgen, zo kan hij lekker gaan groeien, maar geen direct zonlicht. Plaats de stek daarom op een lichte plek met indirect zonlicht. Houdt de grond vochtig in de pot, maar niet drassig anders kan er wortelrot ontstaan.
Wil je meer weten over hoe je de Monstera het beste kunt verzorgen, kijk dan op onze Monstera verzorgingspagina.

Welke Monstera soorten kun je stekken

Je kunt eigenlijk elke gatenplant stekken. Of je nu de Monstera Deliciosa wilt stekken, de Monkey Mask wilt stekken, de Monstera Adansonii wilt stekken of de Monstera Minima wilt stekken, het principe van stekken is bij deze verschillende gatenplant kamerplanten allemaal hetzelfde. Kun je een Monstera stekken zonder blad? Jazeker! Je kunt zelfs een gatenplant stekken zonder blad, zolang je maar een stuk stengel hebt.

Populair
Philodendron Monstera gatenplant kopen
Monstera Gatenplant
70 cm 21 cm
€ 1900 incl. BTW
Monstera-obliqua-stekje
Monstera Adansonii Stekje
12 cm 6 cm
€ 500 incl. BTW
Monstera adansonii variegata
Monstera Adansonii Variegata Monkey Leaf
25 cm 12 cm
€ 11100 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4 / 5. 13

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Dieffenbachia stekken
123planten
123planten in Planten stekken
Dieffenbachia stekken - Wil je graag jouw Dieffenbachia stekken? Geen probleem! We leggen het je in 4 stappen uit.
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!