Top 10 vaste planten

Top 10 vaste planten

4.2
(6)

Vaste planten

Wat zijn eigenlijk vaste planten? Vaste planten zijn meerjarige winterharde planten. Deze planten sterven in de winter bovengronds af en trekken zich ondergronds terug voor een winterslaap. In het voorjaar komen vaste planten weer in bloei. Vaste tuinplanten verhouten niet, ze vormen dus geen takken. Je vindt vaste planten in verschillende soorten, kleuren en maten. Ik laat je onze top 10 vaste planten zien.

Top 10 vaste tuinplanten

1. Lavendel

Lavendel, Lavandula angustifolia, is een populaire tuinplant. Lavendel geeft een heerlijke geur af, en is meestal paars/ blauw van kleur. Plaats de Lavendel in de volle zon of op een plek met halfschaduw. Fijn voordeel van de Lavendel tuinplant is dat je hem zowel in een pot als in de volle grond kunt plaatsen.

2. Ooievaarsbek

De Ooievaarsbek, ook wel bekend als Geranium, is een lang bloeiende tuinplant. De Ooievaarsbek heeft maar weinig onderhoud nodig. Het is een van de mooiste bloeiende vaste planten. De Geranium kent verschillende soorten. De tuinplant staat graag op een plekje in de zon of halfschaduw.

3. Maagdenpalm

De Maagdenpalm kan niet ontbreken in de top 10 vaste planten. De Vinca minor, zoals de Maagdenpalm wordt genoemd, is een wintergroene bodembedekker. Het is een sterke tuinplant die weinig eisen heeft qua standplaats. De Maagdenpalm is bladhoudend waardoor je in de winterperiode ook kunt genieten van deze mooie tuinplant.

4. Aster

De Aster is er in de zomer- en de herfstvariant. De Aster krijgt stervormige bloemen die uitbundig bloeien. Asters zijn populaire tuinplanten, ze hebben een lange bloeiperiode. Of je een Aster nu in de volle zon plaatst of halfschaduw, hij zal het op beide plekken goed doen. Hommels, bijen en vlinders zijn dol op deze tuinplant.

5. Anemoon

Ben je op zoek naar een kleurrijke, opvallend bloeiende tuinplant? Dan is de Anemoon echt een aanrader. De Anemoon kun je zowel in de zon als op een schaduwrijke plek plaatsen. De Anemoon staat niet alleen prachtig in de volle grond, maar ook heel leuk in een border. Deze opgaand groeiende plant kent diverse soorten en kleuren.

6. Zonnehoed

De zonnehoed, Rudbeckia Goldstrum, is zeer in trek bij bijen, hommels en vlinders. De naam zegt het eigenlijk al, de zonnehoed is het zonnetje van de tuin! Met zijn vrolijke en opvallende verschijning is het een van de mooiste tuinplanten. De zonnehoed bloeit van juli t/m oktober. Het is een sterke plant die een maximale hoogte kan bereiken van 100 centimeter. De tuinplant heeft weinig verzorging nodig en je kunt hem in de volle zon maar ook op een half schaduwrijke plek neerzetten.

7. Prachtkaars

De perfecte borderplant is de prachtkaars. De prachtkaars is een langbloeiende tuinplant met opgaande stengels. De prachtkaars krijgt vlinderachtige bloemen, hierdoor wordt hij ook Whirling Butterflies genoemd. Insecten zijn dol op de prachtkaars! De tuinplant is niet alleen heel geschikt voor een border, maar ook in een pot of in de volle grond. Hij bloeit van juli t/m oktober.

8. Ijzerhard

Verbena bonariensis, ofwel Ijzerhard, is een populaire borderplant. Ijzerhard krijgt prachtige, opvallende bloemen. De paarse bloemen hebben een open structuur wat een leuk speels effect geeft. Hij bloeit van juli t/m oktober. Leuk weetje; Ijzerhard zaait zichzelf uit. Hierdoor kun je eindeloos genieten van deze prachtige tuinplant.

9. Ridderspoor

De Ridderspoor is een indrukwekkende tuinplant. De botanische naam van Ridderspoor is Delphinium. Waarom Delphinium? De bloemen hebben iets weg van een dolfijn. De Ridderspoor is niet heel gemakkelijk om te onderhouden, maar bij de juiste verzorging kun je lang genieten van deze pracht van een tuinplant. Plaats de plant in de volle zon en je zult mooie bloemtrossen krijgen. De bloeitijd van deze tuinplant is van juli t/m augustus.

10. Dropplant

Ben je op zoek naar een eetbare plant? Dan is de dropplant iets voor jou! De dropplant behoort tot de muntfamilie. De plant is eetbaar, maar je kunt het ook als kruid gebruiken voor thee of in salades. Je kunt de dropplant het beste in de zon plaatsen. Insecten zoals hommels en bijen zijn dol op deze plant. De dropplant is zeer geschikt als borderplant maar ook zeker voor in de volle grond.

Beoordeel dit bericht

4.2 / 5. 6

Geplaatst in Inspiratie
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Niet giftige planten voor katten 
123planten
123planten in Inspiratie
Niet giftige planten voor katten  - Wil je graag katten en kamerplanten combineren in een huishouden? Dat kan! In dit blog vertellen we je over plantensoorten die niet giftig zijn voor katten.
Nieuw! Ons assortiment tuinplanten
123planten
123planten in Inspiratie
Nieuw! Ons assortiment tuinplanten - Nieuw! Ons assortiment tuinplanten. Maak kennis maken met ons nieuwe assortiment tuinplanten bij 123planten.
Een echte kerstboom of liever een kunstkerstboom?
123planten
123planten in Inspiratie
Een echte kerstboom of liever een kunstkerstboom? - Wil jij een echte kerstboom aanschaffen of ga liever voor een kunstkerstboom? Wat zijn de voordelen van een echte kerstboom en wat zijn de voordelen van een kunstkerstboom?
Schimmel op je kamerplant, wat moet je doen?
123planten
123planten in Inspiratie
Schimmel op je kamerplant, wat moet je doen? - Schimmel op je kamerplant of op je potgrond, wat kun je hieraan doen en hoe kun je schimmel op je plant het beste voorkomen?