Ficus stekken

Ficus stekken

4.6
(5)

De Ficus is een mooie kamerplant die groeit op een stam. De Ficus komt voor met verschillende bladeren, waardoor er altijd wel een Ficus is die bij je past. Heb jij een Ficus en wil je die graag stekken? Dat kan! In dit blog leggen we je 3 verschillende methodes om de Ficus te stekken stapsgewijs uit.

Ficus stekken door middel van stengelstek

De meest voorkomende manier om een Ficus te stekken is door een stengelstek te nemen. Dit kan een stek zijn met maximaal 4 bladeren.

Stap 1

Maak de snoeischaar waarmee je de stek af gaat knippen schoon. Dit kan met alcohol. Dit verkleint de kans dat er viezigheid in de stek komt.

Stap 2 

Knip het een stek van de Ficus af. Dit kan een kopstek zijn, maar een ander soort stengelstek werkt ook. Hierbij knip je het liefste in het midden van 2 groeipunten. Groeipunten herken je aan kleine verdikkingen op de stam. 

Stap 3

Nu kan de Ficus stek wortelen. Dit kan direct in potgrond. Als je hiervoor kiest is het aan te raden om de onderkant van de stek te dippen in wat stekpoeder, om wortelvorming te stimuleren. Het is belangrijk dat de potgrond goed vochtig wordt gehouden. Water is ook altijd een goede optie, ook groeien hierin de wortels vaak wat sneller. 

Stap 4 

Wanneer je de Ficus stek op water laat wortelen, kan de stek geplant worden in potgrond wanneer de wortels zo’n 10 centimeter lang zijn.

Ficus stekken door middel van een bladstek

De Ficus kan ook gestekt worden door middel van een bladstek. Neem met deze methode meerdere stekken van de Ficus, zodat je de kans vergroot dat je een succesvol stekje ertussen hebt zitten. 

Stap 1 

Desinfecteer de snoeischaar waarmee je de stek van de plant wilt knippen. 

Stap 2 

Knip het blad met stengel af, tegen de aanhechting van de stam. 

Stap 3

Dip de onderkant van de Ficus stek in stekpoeder, dit stimuleert wortelvorming, wat het stekje goed kan gebruiken. 

Stap 4 

Plant het stekje in potgrond. Zorg ervoor dat je deze goed vochtig houdt, maar niet te nat. Te natte potgrond kan namelijk rot in het stekje veroorzaken. 

Ficus stekken door middel van marcotteren

Bij marcotteren laat je het stukje wat je van de Ficus wilt afnemen alvast wortelen voordat je de stek afknipt. Het voordeel hiervan is dat de Ficus stek al wortels heeft en het een grote kans van slagen heeft. 

Stap 1 

Kies het onderste groeipunt van de stek wat je wilt nemen. 

Stap 2

Pak doorzichtig plastic folie en scheur een stuk af. Leg dit vervolgens op de tafel en leg hier een substraat op, zoals sphagnum mos. Maak het substraat goed vochtig.

Stap 3

Wikkel dit rondom de stam van de Ficus, en zorg dat er geen vocht uit het plastic kan ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld met wat tape. 

Stap 4

Nu kun je wachten tot er wortels in het substraat groeien. Door het doorzichtige folie is dit goed zichtbaar. Als het substraat toch tussendoor wat uitdroogt, zorg er dan voor dat je dit opnieuw vochtig maakt. 

Stap 5

Wanneer er voldoende wortels zijn ontwikkeld, kan het gedeelte van de Ficus af worden geknipt met een schone snoeischaar. Doordat deze al wortels heeft, kan het direct in potgrond worden gezet en verzorgt worden als ‘gewone’ plant in plaats van als stek. 

Wanneer Ficus stekken?

Je kunt de Ficus het beste stekken tijdens het groeiseizoen. Dit begint in het voorjaar en eindigt na de zomer. Dit is de periode dat planten het beste groeien, omdat de temperatuur wat hoger ligt en de dagen langer zijn. Hier hebben planten en zeker stekken veel profijt van.

Populair
Ficus alii kamerplant
Ficus alii Rubberboom
160 cm 27 cm
€ 7400 incl. BTW
Kleine ficus lyrata
Ficus lyrata Tabaksplant
60 cm 17 cm
€ 1800 incl. BTW
Ficus marole boompje plant
Ficus Marole Treurvijg
35 cm 12 cm
€ 1100 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.6 / 5. 5

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Schefflera (Vingersboom) stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Schefflera (Vingersboom) stekken  - Stek jouw Schefflera door middel van kopstekken. Lees hier hoe je dit kunt doen.
Anthurium stekken
123planten
123planten in Planten stekken, blog
Anthurium stekken - De Anthurium is eenvoudig te stekken door 2 methodes, lees hier hoe je deze kunt toepassen.
Zaagcactus stekken 
123planten
123planten in Geen categorie, Planten stekken
Zaagcactus stekken  - Zaagcactus stekken? Deze stek je eenvoudig, we leggen het je uit in 4 stappen.
Geldboom stekken
123planten
123planten in Planten stekken, blog
Geldboom stekken - Wil je jouw Geldboom graag stekken? Geen probleem! In dit blog lees je hoe je dit doet.