Chinees Lantaarnplantje stekken

Chinees Lantaarnplantje stekken

4
(4)

De Ceropegia Woodii, die in de volksmond het Chinees Lataarnplantje wordt genoemd is een hangplant met kleine hartvormige blaadjes. In het engels wordt deze plant ook wel de String of Hearts genoemd, wat de plant goed past. Deze hangende ranken kunnen enorm lang worden. Ook maakt dit het stekken van de plant makkelijker, in dit blog leggen we je uit hoe je die lange ranken omtovert in Chinees Lantaarnplantje stekken. 

Chinees Lantaarnplantje stekken door middel van stengelstekken 

Bij stengelstekken, knip je de stengel in verschillende stekken, om deze vervolgens apart van elkaar te laten wortelen. Hierbij is het van belang dat je plantje gezond is, dit houdt in dat je geen problemen met plagen of verkleurde bladeren hebt gehad. Ook merk je dat de plant nog groeit en er algemeen gezond uit ziet. Laten we stapsgewijs doornemen hoe je jouw Chinees Lantaarnplantje kan stekken. 

Stap 1 

Kies een stuk stengel die je wilt stekken. Hierbij kun je kiezen voor een lange stek, of voor meerdere kleine stekjes. De Ceropegia Woodii groeit vrij makkelijk als stek, hierdoor kun je dus zelfs al een stukje stengel met 1 blaadje aan weerszijden als stek gebruiken. Zorg ervoor dat je de schaar waar je de stek mee knipt desinfecteert voordat je gaat knippen. Dit voorkomt dat er schadelijke micro organismen in de ‘wond’ van jouw stek terecht komen. 

Stap 2

Nu kun je het Chinees Lantaarnplantje stekjev knippen. Je wilt knippen tussen de blaadjes in, waarbij je dus evenredig stengel laat zitten tussen de blaadjes waar je geknipt hebt. 

Stap 3

Nu is het tijd om je stekje te laten wortelen. Een lang Chinees Lantaarnplantje stek kun je het beste laten wortelen op water. Hierbij haal je de onderste blaadjes van de stengel en hang je die kant in water. 

Als je kleine Ceropegia Woodii stekken hebt gemaakt, kun je deze op een andere manier laten wortelen. Je kunt hierbij de stekken leggen op vochtige potgrond. Je duwt hierbij het V-tje in de grond en de blaadjes blijven boven de potgrond. Je kunt hierbij een volledige pot gebruiken en meerdere stekjes verdelen over de pot. Dek hierna de bovenkant af met bijvoorbeeld wat plastic folie, zodat de grond lekker vochtig blijft. 

Stap 4

Controleer de stekjes regelmatig. Bij de 2 methode, kun je wekelijks checken of de potgrond nog vochtig is. Dan kun je na het water de pot weer afdekken. Bij de methode op water, kun je goed de wortelontwikkeling in de gaten houden. 

Na een paar weken zullen bij beide methodes wortels ontwikkelen en nieuwe groei ontstaan. Als de stekken op water, wortels van 10 centimeter met vertakkingen hebben, kunnen ze geplant worden in potgrond. 

Beoordeel dit bericht

4 / 5. 4

123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...