Cactus stekken, hoe doe je dat?

Cactus stekken, hoe doe je dat?

4
(5)

Cactus stekken, stap voor stap

Heb je een cactus die je erg leuk vindt, zo leuk dat je er eigenlijk wel meerdere exemplaren van zou willen? Dat kan! Je kunt namelijk gewoon zélf jouw cactus vermeerderen. Een cactus stekken is geen moeilijk proces. Het is leuk en leerzaam om te doen. Maar hoe doe je dat precies, een cactus stekken? Ik laat je in deze blog stap voor stap zien hoe je het beste jouw cactus kunt gaan stekken.

Afgebroken cactus stekken

Is jouw cactus afgebroken of ziek, dan kun je de gezonde delen gewoon gebruiken om opnieuw te stekken. Maar ook wanneer jouw cactus te groot is geworden kun je delen van de cactus weg snijden om ze vervolgens te gaan stekken.

Een cactus stekken stap voor stap

Om te beginnen is het belangrijk om handschoenen of gereedschap te gebruiken zodat je geen wondjes aan je handen krijgt wanneer je jouw cactus beetpakt. De beste periode om een cactus te stekken is in de zomer.

Stap 1. Cactus stekken knippen
Gebruik handschoenen, een keukentang of een koker om de cactus op te tillen. Snij (het liefst schuin) een stek af van jouw cactus, met een mes of een schaar.

Stap 2. Cactus stekken drogen
Laat de stekken nu een aantal dagen drogen op een schone en droge ondergrond. Zorg ervoor dat de stekken voldoende licht ontvangen, zonder dat ze in direct daglicht liggen.

Stap 3. De stekken in de grond plaatsen
Meng wat zaai- en stekgrond met plantenkorrels en doe dit in een pot. Plaats de cactus stekken in de pot met potgrond.

Stap 4. Cactus stekken water geven
Geef de stekken lauw water. Maar let op; geef water rondom de stekken, dus niet op de cactus stekken zelf. Geef pas weer opnieuw water als de grond is opgedroogd.

Stap 5. Standplaats van jouw cactus stekken
Wat is de beste plaats om jouw cactus stekken neer te zetten? Cactussen houden van zonlicht, maar let op met verse stekken. Nieuwe stekken kun je beter niet in direct zonlicht zetten. Kies dus een plek waar de stekken indirect zonlicht kunnen ontvangen.

Nu is het een kwestie van afwachten. Je kunt zo af en toe zachtjes aan de stekken trekken om te kijken of ze al geworteld zijn.

Kun je een cactus stekken in water?

Ja dit kan, echter is dit wel een iets lastiger proces om te doen. Het is verstandig om van tevoren een soort bolvaasje aan te schaffen. Hierin kan de cactus stek namelijk ‘blijven hangen’. Snij een stek van de cactus plant af en snij het grootste gedeelte van de grondwortels weg. Plaats de stek in het met water gevulde vaasje, maar zorg dat de grondwortels niet het water raken. Plaats het vaasje op een lichte en warme plek zonder direct zonlicht. Hou het waterpeil goed in de gaten. Nu gaat de cactus stek, als het goed is, waterwortels aanmaken. Dit kan zo'n 6 weken duren. Wanneer het gelukt is, kun je de cactus zo laten staan en af en toe het water verversen.

Lidcactus stekken

Welke cactussen kun je allemaal stekken? Je kunt de lidcactus stekken, de rhipsalis stekken, de hylocereus undatus stekken, maar ook de opuntia kun je stekken. Eigenlijk kun je vrijwel alle cactussen stekken.

Populair
Cactus-melocactus-bahiensis
Melocactus Bahiensis Schoonmoederstoel
25 cm 20 cm
€ 2700 incl. BTW
Cactus echinocactus grusonii
Echinocactus Grusonii Schoonmoederstoel
24 cm 17 cm
€ 2200 incl. BTW
Cactus-eriocactus-leninghausii
Eriocactus Leninghausii Zuilcactus
15 cm 13 cm
€ 900 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4 / 5. 5

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Dieffenbachia stekken
123planten
123planten in Planten stekken
Dieffenbachia stekken - Wil je graag jouw Dieffenbachia stekken? Geen probleem! We leggen het je in 4 stappen uit.
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!